Hrvatska
Poznati svi članovi Premijer lige

Poznati svi članovi Premijer lige

Autor: Paulo Sarić

Drugoligaši preko noći postali prvoligaši.

Jučerašnjom utakmicom između VERN-a i Belišća završila je kvalifikacijska liga za popunu prvoga razreda hrvatske košarke. Prvi sudionik Premijer lige iduće sezone je već bio poznat, a to je zadarski KK Jazine Arbanasi, dok se drugog sudionika tražilo između Ribole iz Kaštela i VERN-a. Dalmatinski je klub uoči posljednjeg kola imao pobjedu više, ali i lošiji međusobni omjer pa je postojala teoretska mogućnost da dogodine u Premijerj ligi vidimo i jedan sveučilišni klub. No, još u subotu su Kaštelani pred domaćom publikom svladali KK Podravac rezultatom 79-64, pa nedjeljni poraz od Belišća nije skupo koštao Studente.

KK Ribola Kaštela je izborila povratak u elitni hrvatski razred nakon samo godine dana izbivanja, a to su postigli izvrsnim igrama u najjačoj drugoj ligi u Hrvatskoj, A2 ligi jug, te još boljim predstavama u kvalifikacijskoj ligi u kojoj su u 18 utakmica upisali samo dva poraza.

Iz dva dalmatinska kluba dolaze i lideri u tri najčešće spominjane statističke kategorije. Mate Mrva iz KK Jazine Arbanasi je najbolji strijelac kvalifikacijske lige s 23.9 poena u prosjeku, dok najbolji asistent dolazi iz redova Kaštela.


Foto: Basketball.hr - Marin Gospić

Iskusni 35-godišnji Josip Glavinić olakšavao je posao svojim suigračima s čak 11.8 asistencija po susretu. Iz zadarske momčadi dolazi i najbolji skakač, Jurica Dražović s nešto manje od 12 skokova u prosjeku.

Iskusnom Glaviniću, bivšem igraču Cedevite i Splita, subotnja je utakmica ujedno bila i posljednja u igračkoj karijeri koju je zaključio na najbolji način. Zabivši 28 koševa odveo je svoju momčad do trijumfa i povratka u elitni razred hrvatske košarke.

Foto: KK Ribola Kaštela

- Nisam još ni svjestan što se dogodilo, utakmicu sam odradio u žaru borbe pa mi nije još sve ni sjelo, vidjet ćemo kasnije na proslavi kako će biti. U košarci sam od dječačkih dana, ostajem i dalje u njoj, ali igrački dani su ipak nešto posebno pa sam oduševljen da sam karijeru završio na ovaj način – izjavio je vođa kaštelanskog sastava za Slobodnu Dalmaciju nakon subotnjeg susreta.

Ova novopečena premijerligaša imat će težak zadatak ostati u elitnom razredu hrvatske košarke pošto u narednoj sezoni iz njega ispadaju čak četiri kluba, pa će Premijer liga u sezoni 2018./19. brojati 12 momčadi.