Europa i Svijet
Hrvatska
Poznati svi sudionici Eurocupa

Poznati svi sudionici Eurocupa

Autor: Paulo Sarić

Union Olimpija izvisila.

Tijekom dana održan je sastanak odbora ULEB-ova Eurocupa na kojem su potvrđeni svi sudionici drugog po snazi europskog klupskog takmičenja u narednoj sezoni. Predstavnicima ABA lige, španjolske lige, VTB lige, te berlinske ALBE i Lietuvos Rytasa pokazani su ohrabrujući podaci vezani za veću posjetu u dvoranama tijekom prošle sezone, ali i povećan interes publike putem ostalih kanala.

Utvrđena su nova načela raspodjele financijskih sredstava među klubovima koja će Eurocup učvrstiti na drugom mjestu ekonomski najisplativijih europskih klupskih natjecanja, odmah iza Eurolige. Posebno će značajan biti rast sredstava od marketinških prava koja su rezultat suradnje s WME|IMG-om. Euroleague Basketball je ujedno potvrdio svoje pokrivanje svih troškova vezanih za registraciju momčadi i igrača, kao i raznih administrativnih i sudačkih naknada.

Nakon što su prošloga tjedna utvrđeni kriteriji za sudjelovanje u idućoj sezoni Eurocupa, prema kojima je Jadranska liga dobila pravo na tri predstavnika, zajedno s ruskom i španjolskom ligom, dok su dva kluba dobile Francuska, Italija, Njemačka i Turska, a pravo na jednog predstavnika Grčka, Izrael, Litva i Poljska, potvrđena su i sva 24 sudionika narednog izdanja drugorazrednog klupskog takmičenja.

Uz hrvatsku Cedevitu, iz regionalne lige će nastupiti Budućnost i Partizan, dok je Union Olimpija ove sezone ostala kratka za pozivnicu. Grčki i poljski predstavnici su odustali od natjecanja pa se u opticaju našlo pet pozivnica koje su podijeljene po jednom klubu iz francuske, njemačke, talijanske i turske lige, dok je posljednja otišla u ruke litvanskog Lietkabelisa.


Natjecanje će brojati 24 kluba koji će biti raspoređeni u četiri skupine sa po šest momčadi. U drugu fazu će proći 16 momčadi koje će se ponovno podijeliti u četiri skupine iz kojih će najbolja dva sastava proći u doigravanje koje će se igrati na dvije pobjede.

Nova sezona Eurocupa počinje 11. listopada, a završit će 16. travnja 2018. godine, a pobjednik natjecanja će izboriti pravo sudjelovanja u Euroligi.

Popis svih sudionika: Cedevita Zagreb, Partizan, Budućnost, Paris Levallois, ASVEL, Limoges, Ulm, Bayern München, ALBA, Hapoel Jerusalem, Aquila Trento, Reggio Emilia, Fiat Turin, Lietkabelis, Lietuvos Rytas, Zenit, Lokomotiv Kuban, Unics Kazan, Gran Canaria, MoraBanc Andorra, Bilbao Basket, Daruşşafaka, Galatasaray i Tofas.