Europa i Svijet
Poznato je mjesto održavanja sljedećeg završnog turnira Eurolige: Final Four 2019. u Vitoriji!

Poznato je mjesto održavanja sljedećeg završnog turnira Eurolige: Final Four 2019. u Vitoriji!

Autor: Saša Ćirić

Prekrasna Buesa Arena će tako po prvi put u povijesti ugostiti najbolje četiri momčadi Europe.

U jeku priprema za beogradski Final Four Eurolige, koji počinje za tri dana, iz čelništva euroligaškog natjecanja smo dobili vijest da je za grada domaćina Final Foura 2019. godine proglašena španjolska Vitoria-Gasteiz. Velika je to nagrada i priznanje ponosu baskijske pokrajine, klubu koji nam je poznat pod raznim imenima - Taugres, Tau Ceramica, Caja Laboral, Laboral Kutxa... ali i njihovoj fanatičnoj publici, koja je više od šestog igrača sedmoplasirane momčadi iz ovosezonskog izdanja regularnog dijela Eurolige.

Vitoria-Gasteiz je neslužbeni glavni grad pokrajine Baskije, a broji oko 250 tisuća stanovnika. U suvremenom sustavu natjecanja po konceptu završnog turnira s četiri momčadi, španjolski gradovi su do sada bili domaćini sedam puta: Barcelona tri puta (1998, 2003, 2011), te po dva puta Madrid (2008, 2015) i Zaragoza (1990, 1995).

Čelni čovjek Eurolige, Katalonac Jordi Bertomeu je za medije izjavio sljedeće:

- "Vitoria-Gasteiz i Baskonijina vjerna navijačka baza su već dugo vremena čekali na priliku za domaćinstvo Final Fouru Eurolige. Ovo je zasluženo priznanje gradu koji živi košarku kao malo koji drugi."

Predsjednik Baskonije, Josean Querejeta, nije krio oduševljenje:

- "San kojeg smo dugo vremena pokušavali doseći napokon postaje java. Final Four 2019 će staviti Vitoriju-Gasteiz, okrug Alava i Baskiju na košarkašku kartu svijeta."

Dodao je i zahvalu gradskim vlastima, kao i gospodinu Bertomeuu, na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako dolazak najboljih europskih klubova znači mnogo za klub koji dogodine slavi 60 godina postojanja, kao i cijeloj lokalnoj zajednici koja živi košarku cijelim svojim bićem.