Hrvatska
Pravi igrač postaje se ljeti na kampovima poput dubrovačkog

Pravi igrač postaje se ljeti na kampovima poput dubrovačkog

Tijekom sezone svi su okrenuti utakmicama, taktici, dok se u pauzi, upravo sad, u ljetnim mjesecima, može posvetiti daleko više pažnje mladom igraču, njegovom napretku.

Kampovi, poput onog u Dubrovniku, su idealna mjesta za to. Plus, što se tiče ovog kampa, nema ljepše lokacije od Dubrovnika. Uvjeren sam kako Dubrovačkim ljetnim igrama neće smetati još jedne ljetne Igre, košarkaške – istaknuo je Duško Vujošević kada je na putu za Madrid, gdje je išao primiti nagradu za najboljeg trenera Eurolige u protekloj sezoni, navratio u Dubrovnik te sudjelovao u radu Ljetnog košarkaškog kampa 2009. godine, drugog po redu.

Ove godine se održava deseti, koji je počeo s radom u ponedjeljak, 26. lipnja. Opet su se okupila djeca sa svih strana, stigli sui  treneri. Radi se na otvorenom, na terenima na Babinom Kuku. Prošle godine je najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, Valamar, s kojom kamp surađuje, osposobila nova dva košarkaška terena tako kamp s pet terena na raspolaganju ima idealne uvjete. Po 16 igrača ili igračica je istovremeno na svakom terenu. Radi se dva puta dnevno po sat, sat i pol. Dvije su smjene kampa. Ove godine će kamp brojati gotovo 200 sudionka, a uz ime kampa, Libertas – stoji ove godine i Mario Hezonja. Prvi Dubrovčanin u povijesti u NBA-u je odlučio pomoći. Sa svojim sponzorom opreme obukao je sve sudionike kampa.


- Mario Hezonja je bio sudionik prvog kampa, 2008. godine. Ukupno je oko 2000 djece prošlo kroz kamp u ovih deset godina. Prije smo imali i tri smjene. Zatim, kroz ovih deset izdanja kampa prošlo je oko stotinjak trenera, koji su predavali i učili najmlađe. Samo ismo imali trenere iz Afrike, dok su sa svih ostalih kontinenata bili uključeni u rad. Imali smo računajući i ovu godinu djecu iz 17 država svijeta, dok smo imali trenere iz 15 država – istaknuo je Darko Kunce, jedan od osnivača kampa.

Prisjetio se Kunce kako su na prvom kampu djecu učili Danijel Jusup, Nenad Amanović, Denis Bajramović, Željko Vreća, Igor Kovačević, Marko Sudarević, Luko Bijelić, Nikša Benić, Pero Jejina, Damir Knjaz i Don Mayer.

- U prvoj smjeni, a imali smo ih te prve godine tri, okupili smo 56 dječaka i djevojčica iz Hrvatske, BiH, Švedske i Njemačke. U drugoj i trećoj su bila djeca i iz Rusije, Slovačke, Italije i Danske. Poslije su s djecom radili Mahmuti Oktay, Ivica Skelin, Goran Radonjić, Igor Jukić, Neven Spahija te Božidar Maljković. Zatim, došli su Nikša Prkačin, Lukša Andrić, Ante Tomić, Hrvoje Perić, te još nekoliko hrvatskih reprezentativaca, poznatih košarkaša. Od prvog kampa smo imali podršku FIBA-e u organizaciji kampa. Tako je na tom našem početku s nama bio Kosta Iliev, tada sportski direktor europske košarkaške federacije, FIBA Europa – rekao je Kunce.

Druga smjena desetog izdanja Kampa započela je s radom u nedjelju, 2. srpnja.

Gost kampa bio je i izbornik Aleksandar Petrović,  novost je Dan NBA-a održan 5. srpnja na kojemu je gošća bila Vanja Cernivec.