Kolumne
Praznik košarke ili izvanredno stanje?

Praznik košarke ili izvanredno stanje?

Autor: Branko Tabak

U pitanju su dva susjedna grada, bogate košarkaške povijesti kroz koju su šibenski dres nosili Zadrani, a zadarski Šibenčani.

Teško je reći kako je to bio najveći zajednički odlazak na utakmicu u zadarskoj košarkaškoj povijesti, ali je bio veličanstven. Unatoč hladnoći na zadarskom Forumu dva sata prije početka utakmice 10. kola HT Premije lige između Zadra i Šibenika pojavio se veliki broj navijača, većinom pripadnika navijačke skupine Tornado.



Uz vatromet, bengalke, pjesmu i skandiranje krenuli su Kalelargom preko Narodnog trga, gradskog mosta i Voštarnice prema Višnjiku. Pod budnim okom policije stigli su do dvorane gdje je ulazak potrajao malo duže zbog pojačanog pretresa i mjera sigurnosti. Unatoč dodatnim naporima organizatora pripadnici Tornada nekoliko puta u dvorani su tijekom utakmice napravili vatrometni i svjetlosni spektakl te stvorili dimnu zavjesu nimalo ugodnu za oči i dišni sustav. I članovi navijačke skupine Funcuti uspjeli su u dvoranu unijeti pirotehniku te je u jednom navratu i iskoristiti. 



Neukusnih povika s tribina bilo je s obadvije strane, a ono što najviše zabrinjava je činjenica da se prilikom ovakvih gostovanja navijačke skupine više trude isprovocirati protivničke navijače i građane grada domaćina negoli dati podršku igračima kluba za kojeg navijaju.



Da stvari budu još nelogičnije u pitanju su dva susjedna dalmatinska grada, bogate košarkaške povijesti kroz koju su šibenski dres nosili Zadrani, a zadarski Šibenčani. Rivalstvo na tribinama je dobrodošlo, ali ovo što se događa na relaciji Zadar-Šibenik prelazi granice zdravog razuma. Tolika interventna policija, zaustavljanje prometa, praćenje pod rotacijom, mjere osiguranja kao da je izvanredno stanje... Je li moguće da Zadrani i Šibenčani koji mirno žive svoje živote na dan utakmice košarkaških klubova iz njihovih gradova moraju paziti gdje se i kada kreću?



Čelni ljudi klubova i gradova mogu i moraju riješiti ovaj problem. Više je načina. Jedan je dogovor, suradnja, edukacija, a drugi primjena zakona koja neće one koji ga krše stavljati u poziciji zaštićene vrste. Umjesto da imamo praznik košarke, silni novci bacaju se na osiguranje zbog jedne košarkaške utakmice, šibenska i zadarska policija je na nogama, a građani na oprezu. Omalovažavanje ove problematike dovest će nas do (novih) neželjenih posljedica. Umjesto da sanjaju pobjede neki 'junaci' ove priče noću sanjaju mrtve Funcute, a drugi se izruguju žrtvama grada heroja i tjelesnim i duševnim ranama Zadrana koje nisu zacijelile ni 22 godine nakon završetka rata.