Hrvatska
Praznik košarke na Stoji, pojedinačne nagrade Perkoviću i Žarkoviću

Praznik košarke na Stoji, pojedinačne nagrade Perkoviću i Žarkoviću

Zadar prvi, Cibona druga...

Proteklog vikenda u dvorani OŠ Stoja u Puli održao se iznimno jak turnir za dječake (2006. godište i mlađi) kojim je nakon prošlotjednog turnira za predkadete završio 2. međunarodni Stoja Cup.            

Na turniru su sudjelovali KK Zadar, KK Cibona, KOŠ Primorska (KP), KK FSV (Ri), KK Kastav i domaćin KK Stoja.

U kvalitetnim, zanimljivim, uzbudljivim i neizvjesnim utakmicama uživalo je 100-njak gledatelja što je za ovu razinu natjecanja iznimno velika brojka. Pobjednik turnira bio je KK Zadar koji je svojim igrama opravdao parolu da je „Bog stvorija čovika, a Zadar košarku“.

Turnir po grupama započeo je u 10 sati utakmicama Stoje i FSV-a te Zadra i Kastva. U direktnom srazu dviju najjačih ekipa trenutno u regiji, pobjedio je domaćin Stoja rezultatom 61:35. Razlika na terenu nije bila toliko velika koliko sam rezultat pokazuje jer su Riječani tijekom cijelog prvog poluvremena dobro parirali domaćinima. U drugom poluvremenu ponestalo im  je koncentracije i snage pa su domaćini agresivnom igrom napravili i zadržali veliku prednost do kraja. Kod Stoje izrazito raspoloženi su bili Mlatac (15), Puniš (10) i Cetina (9) dok je kod FSV-a najbolji pojedinac bio Zatezalo (19). 

Na drugom terenu fizički nadmoćniji Zadar je imao puno lakši zadatak sa dječacima Kastva koji nisu mogli odgovoriti na sjajnu igru, uz Cedevitu, najboljoj ekipi u Hrvatskoj. Snaga Zadra je u timskoj igri što pokazuje i lista strijelaca u kojoj je svaki od 12-orice igrača postigao pogodak.

U druge dvije utakmice susreli su se KK FSV i KK Cibona te KK Kastav i KOŠ Primorska. Agresivnom i inteligentnom igrom Žarkovića (24) Cibona je pobjedila FSV 56:30. U ekipi FSV-a opet je najviše pokazao Zatezalo sa 22 postignuta koša i dvije trice. Na drugom djelu parketa Koprani su organiziranom i čvrstom igrom pobjedili ekipu Kastva 51:31. Ponajbolji igrači Kopra bili su Tuhčić (14) i Bogatin (10) dok je kod Kastva najefikasniji bio Belanić (8), a standardni su bili Tićak i Obradović.

U trećim odlučujućim susretima koji su direktno odlučivali za koje će se medalje boriti dječaci, susreli su se KK Stoja i KK Cibona te KK Zadar i KOŠ Primorska. Zadar je i dalje bio nedodirljiv te je sa 72:25 pobjedio mlade Slovence dok je utakmica između Stoje i Cibone bila neizvjesna do zadnje minute. Ivančić (12), Mlatac (20) i Cetina( 14) sjajno su se suprostavili dječacima Cibone, ali nisu imali podršku ostatka ekipe da savladaju kvalitetnog protivnika koji je opet bio predvođen sjajnim Žarkovićem (18), ali i ostalim djelom ekipe. Na kraju, u borbenoj i uzbudljivoj završnici pobjeda je otišla na stranu Cibone koja se pokazala iskusnija u ovako stresnim završnicama te je pobjedila sa minimalnih 57:51.

U utakmici za 3. mjesto susreli su se stari znanci i prijatelji KOŠ Primorska i domaćin Stoja u kojoj je još jedna napeta završnica otišla na stranu Koprana. Tijekom cijele utakmice ekipe su se izmjenjivale u vodstvu da bi na kraju snalažljivija koparska ekipa 10 sekundi prije kraja uzela pobjedu i medalju rezultatom 55:54. Ponajbolji u redovima Stoje bili su Roko Cetina sa 20 koševa i Vito Mlatac sa 13 koševa dok su Kopar predvodili Grabar (15) i Vincek (11).

U velikom finalu imali smo prilike gledati utakmicu kakve se u našim dvoranama rijetko viđaju, a sve zahvaljujući izvrsnim ekipama Zadra i Cibone. Timski rad i disciplinirana igra u obrani te brza tranzicija i razrađena napadačka igra velike su odlike zadarske škole košarke, jedne od ponajboljih u Europi, pa Cibosi nisu imali velike šanse u posljednjoj utakmici turnira. Uigrani trio Ružić (17), Perković (10) i Skelin (11) bio je prejak za odličnu ekipu Cibone koju je iznova predvodio izvanredni playmaker Nino Žarković (19).

Za najboljeg strijelca turnira proglašen je Nino Žarković iz Cibone sa 61 postignutim košem, a najbolji i najkorisniji igrač turnira bio je Zadranin Vito Perković.

Domaćin KK Stoja koja prednjači u regiji u gotovo svim nižim kategorijama imala je tako priliku da se u direktnim borbama ogleda sa jačim protivnicima. Tijesni rezultati su pokazali da ekipa ima kvalitetu i da se može nositi sa svima u Hrvatskoj i bližem okruženju. Ovo su im ujedno bile i prve pripremne utakmice u ovoj sezoni u kojima su bili desetkovani neigranjem nekolicine igrača koji su bili spriječeni zbog ozljeda pa stoga dječaci, treneri i klub mogu biti zadovoljni viđenim i sa optimizmom krenuti u novu sezonu. Sa malo više koncentracije i discipline u igri mogli bi biti u samom vrhu Hrvatske košarke.

Kišovito vrijeme nije omelo sjajnu atmosferu i izvrsnu organizaciju turnira pa su neke ekipe već sada potvrdile dolazak i sljedeće godine na 3. Stoja Cup koji se pokazao kao izvrsna strategija kluba u razvijanju mlađih pogona.

Poredak:

 1. Zadar
 2. Cibona
 3. Koš Primorska
 4. Stoja
 5. FSV
 6. Kastav


Najbolji strijelac: Nino Žarković (Cibona) 61 koš

Najbolji igrač: Vito Perković (Zadar)