Time-out
Sretan rođendan!

Sretan rođendan!

Autor: Teo Cilar

Rođeni Drnišanin bio je jedan od najboljih europskih obrambenih centara, a njegove se blokade ne zaboravljaju.

Na današnji je dan prije 55 godina rođen predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojko Vranković

Rođen je 22. siječnja 1964. godine u Drnišu, a s 15 godina odlazi u Zadar gdje je već godinu kasnije (1980.) zaigrao za seniorski sastav. Definitivno najljepši trenutak u dresu Zadra bio mu je ono čuveno osvajanje naslova prvaka Jugoslavije kada su u finalu usred Zagreba srušili Dražena i Cibonu. U Zadru se zadržao sve do 1989. godine poslije čega odlazi u Aris gdje igra dvije godine i osvaja dva puta duplu kunu. Uslijedile su dvije godine u NBA ligi gdje je igrao za Boston Celticse da bi se vratio u Europu, točnije u Panathinaikos. 

"Drniški orao" je s Panathinaikosom u sezoni 1995/1996 osvojio Euroligu, a upravo je on bio najzaslužniji za taj naslov. Svi se dobro sjećamo njegove blokade u posljednjem napadu na utakmici koja je donijela titulu grčkom velikanu. Nakon toga se vraća u NBA ligu gdje je u tri sezone igrao za Minnesota Timberwolvese i LA Clipperse. Svoje posljednje dvije sezone odradio je u Fortitudu iz Bologne, a 2001. završava igračku karijeru.

Stojko se okitio s tri medalje u dresu reprezentacije Hrvatske. Ima srebro s Olimpijskih igara 1992. godine gdje smo u čuvenom finalu poraženi od jedinog pravog Dream Teama. S europskih prvenstava ima dvije bronce 1993. i 1995. godine, a broncu je osvojio i 1986. godine na Svjetskom prvenstvu u dresu Jugoslavije s kojom ima i srebro s Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine.

Ekipa Basketball.hr legendarnom centru, sada predsjedniku HKS-a želi sve najbolje za njegov 55. rođendan!