Europa i Svijet
Predstavljamo parove četvrtzavršnice Turkish Airlines Euroleague: CSKA Moskva - Khimki

Predstavljamo parove četvrtzavršnice Turkish Airlines Euroleague: CSKA Moskva - Khimki

Autor: Saša Ćirić

Dvoboj trenutno najmoćnijih ruskih momčadi će svakako privući veliku pažnju europske javnosti, a uz bespoštednu borbu na terenu, ispisat će i neke nove stranice u svojoj višegodišnjoj povijesti.

Uvodna utakmica eliminacijskog dijela natjecanja, u kojoj će 17. travnja u 19:00 po srednjoeuropskom vremenu nastupiti gorenavedeni klubovi, će po prvi put u povijesti spojiti dva ruska kluba u euroligaškom doigravanju. Druga utakmica, koja se igra dva dana kasnije, će biti stoti međusobni susret ovih momčadi u službenim natjecanjima. CSKA, ako je uopće bilo dvojbe, vodi u međusobnom omjeru s ogromnih 81-17. 

Finalist prošlogodišnjeg izdanja ZDBT turnira, CSKA, je u četiri ovosezonska dvoboja ostvario isto toliko pobjeda protiv momčadi koju smo također imali priliku gledati krajem rujna na Višnjiku. 

Osobito alarmantna činjenica za stručni stožer Khimkija, predvođen trenerom Georgiosom Bartzokasom, je ta da ni u jednom od tih susreta nisu bili niti blizu pobjede. Naime, tri puta je CSKA pobjeđivao s petnaest ili više poena prednosti, a jednom sa "svega" jedanaest.

Datum
Natjecanje
Domaćin
Gost
Rezultat
06. 11. 2017.
VTB
Khimki
CSKA
81-96
21. 12. 2017.
Euroleague
CSKA
Khimki
79-68
05. 02. 2018.
VTB
CSKA 
Khimki
90-71
23. 03. 2018.
Euroleague
Khimki
CSKA
73-90


Individualni dvoboj koji će biti zanimljivo popratiti je onaj između prvog i drugog strijelca regularnog dijela natjecanja, Alexeya Shveda i Nanda De Cola. Bivši NBA izletnici su povratkom u Europu zacementirali pozicije u top deset igrača drugog najjačeg košarkaškog natjecanja na svijetu, a osobito je impresivnu sezonu imao čovjek koji je simultankom u Sinan Erdem Areni zapečatio sudbinu Hrvatske na Eurobasketu 2017. S ukupnih 643 poena je Shved, zahvaljujući reformiranom sustavu natjecanja s većim brojem utakmica, postavio novi rekord Eurolige u toj kategoriji. De Colo je, pak, bio središnja točka momčadi koja je u prosjeku postizala vrtoglavih 89.5 poena po utakmici.

Upravo na tim činjenicama će zagrebački student, Dimitris Itoudis, temeljiti svoju jednostavnu taktiku; zatvori Shveda koliko je to moguće i razigraj svoj napad kroz kreaciju Sergia Rodrigueza i De Cola. Hoće li Bartzokas izvući nekakvo taktičko iznenađenje, možda razbuditi Stefana Markovića ili više uključiti u igru Thomasa Robinsona? Sve to ćemo imati priliku vidjeti od idućeg tjedna. Jedva čekamo!