Europa i Svijet
Predstavljamo sudionike Final Foura Eurolige: Fenerbahce Dogus

Predstavljamo sudionike Final Foura Eurolige: Fenerbahce Dogus

Autor: Saša Ćirić

Branitelj naslova nema nimalo lak zadatak. Može li Željko Obradović doći do svoje desete titule prvaka Europe?

O klubu

Ime kluba: Fenerbahce Dogus Istanbul

Godina osnutka:  1913.

Dvorana: Ülker Sports Arena (13800 gledatelja na košarkaškim utakmicama)

Upravljačka struktura:

  • Aziz Yildirim (predsjednik kluba)
  • Maurizio Gherardini (sportski direktor)
  • Dogus grupa (vlasnik kluba)

 Klupski uspjesi:

  • državni prvak 8 puta (1990/91, 2006/07, 2007/08, 2009/10, 2010/11, 2013/14, 2015/16, 2016/17)
  • osvajač državnog kupa 5 puta (1966/67, 2009/10, 2010/11, 2012/13, 2016)
  • turski Predsjednikov kup 7 puta (1990, 1991, 1994, 2007, 2013, 2016, 2017)
  • klupski prvak Europe 2016/17

 

Put momčadi do završnog turnira

Aktualni prvak Europe je imao zanimljivu sezonu. S Unicajom su igrali prvu i posljednju utakmicu sezone - i obje izgubili! Jedina momčad osim Malage koja je uspjela dvaput odlaziti uzdignute glave s parketa protiv Fenera je također ispala iz turnira - Olympiacos. 

Start Fenerbahcea, nakon osvajanja ZDBT-a, je bio lošiji od očekivanog. Uz već navedene poraze u početnom dijelu sezone od Unicaje i Olympiacosa, još je i Panathinaikos na domaćem terenu uspio nadigrati tursku momčad, pa je nakon sedam kola Fenerov omjer bio 4-3. Pobjedom protiv moskovskog CSKA u osmom kolu je došlo do stabilizacije u momčadi, pa je s četiri pobjede u nizu Željko Obradović bivao obradovan. U dvanaestom kolu se događa, ispostavit će se, jedna od najintrigantnijih utakmica u dosadašnjem dijelu Eurolige. Već smo spomenuli u najavi Žalgirisa kako je pobjeda u Istanbulu nad Fenerom usmjerila njihovu sezonu u pozitivnom smjeru. Slično bi se moglo reći i u slučaju poraženog iz tog susreta, makar je nakon razbijanja Crvene Zvezde u idućem kolu uslijedio niz od dva poraza. Ipak, teško je poraze u Tel Avivu odnosno od Reala na domaćem parketu okarakterizirati kao velike kikseve jer je riječ o jako dobrim momčadima. U narednih deset kola Fenerbahce ostvaruje omjer 9-1 i stabilizira se na drugoj poziciji. Do kraja prvenstva je Obradovićeva momčad održala formu protiv slabijih protivnika, te za suparnika u četvrtfinalu dobila čvrstu momčad Vitorije. Činjenica da nijedna utakmica nije odlučena dvoznamenkastom razlikom govori o velikom otporu kojeg su pružili neugodni Baski u četiri utakmice. Ipak, to nije bilo dovoljno protiv aktualnog branitelja naslova. 

Nakon odlaska Bogdana Bogdanovića u NBA, Obradović je bio prisiljen malo prilagoditi sustav igre postojećem kadru. Podignuo je razigravačke sposobnosti Jana Veselya na višu razinu, Brad Wanamaker je pokazao da nije uzalud doveden, a Kostas Sloukas se potvrđuje kao jedan od najboljih razigravača Europe. Turčin Ahmet Duverioglu svakim danom pokazuje sve veći napredak, a ostatak momčadi odrađuje uredno svoje zadatke. U dvoboju protiv Žalgirisa će naglasak biti na obrani trice i preuzimanju nakon blokova, što mogu dobro odraditi obje momčadi. Ne čudi sličnost u stilu igre, s obzirom na činjenicu da je Šaras Jasikevičius učenik Želimira Obradovića. Hoće li mlađi stručnjak nadigrati svog učitelja, vidjet ćemo u prvoj polufinalnoj utakmici koja se igra u 18:00. Budite uz vaše male ekrane, a ako niste u mogućnosti, tu je za vas basketball.hr.