Hrvatska
Preko Alkara do Mornara

Preko Alkara do Mornara

Autor: Paulo Sarić

Bio je to jači trening hrvatskog abaligaša pred jednim od bitnijih dvoboja sezone protiv Mornara. Sinjani će, svoj borbenosti unatoč, bodove morati tražiti u narednim kolima.

Zadar je pred 1000 gledatelja u drugom susretu 13. kola HT Premijer lige rutinski odradio posao protiv Alkara. Momčad Aramisa Naglića je i bez Prestona Knowlesa svladala goste iz Sinja rezultatom 93-62 i učvrstila drugo mjesto na tablici. Zadrani su od početka nametnuli svoj ritam te su se već u prvoj četvrtini odvojili na dvoznamenkastu prednost. Premda su se gosti vratili u igru do kraja prve četvrtine u nastavku nisu mogli pratiti tempo hrvatskog abaligaša koji je ubrzo riješio pitanje pobjednika.

Umjesto američkog razigravača u petorci je krenuo Jakov Vladović pod čijom su palicom domaćini dobro otvorili utakmicu te su se već nakon šest minuta tricom Joshue Bostica odvojili na dvoznamenkastu prednost (17-6). Riječki je strateg nastavio s vraćanjem iskusnog playmakera u utakmicama domaćeg prvenstva što mu je ovaj vratio veteranskim vođenjem momčadi, kakvo se od njega i očekuje.

Svjestan puno težeg izazova već u ponedjeljak protiv Mornara trener Zadrana je već krajem prve četvrtine promijenio gotovo čitavu startnu petorku pa je u igri ostao samo reprezentativac Luka Božić što je rezultiralo serijom Plantakove momčadi 0-10 kojom su nakratko došli na samo poen zaostatka. Imali su Sinjani i priliku da prijeđu u vodstvo, no Marko Šarac je prebrzo uputio šut i propustio lijepu priliku da Alkar dobije prvu četvrtinu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U nastavku smo gledali drugu priču. Nije puno trebalo da se Zadar vrati na dvocifrenu razliku. Domaćini su drugu dionicu otvorili sa 7-0, a već su se na otvaranju 16. minute košem Mislava Brzoje odvojili na plus deset što nisu ispuštali do samoga kraja. Na poluvrijeme se otišlo s plus 15 za domaću momčad (45-30), da bi Lovre Bašić tricom sredinom treće dionice probio granicu od 20 razlike (64-43) nakon čega je susret ušao u mirne vode.

Iako bi bilo pogrešno reći da su se Neven Plantak i njegova momčad predali, kvaliteta zadarskog sastava nije dozvoljavala veća uzbuđenja do kraja susreta. Posljednjih je pet i pol minuta priliku dobio i mladi Toni Jelenković što bi mu trebalo koristiti u nastavku sezone u kojoj ima zadatak pomoći Sonik Puntamici da izbori plasman u jedinstvenu Prvu ligu.

Domaćine je do desete pobjede vodio Luka Božić s 21 košem, četiri skoka i tri asistencije, a pratio ga je Mislav Brzoja s 11 poena te po asistencije i uhvaćene lopte, dok su jedini dvoznamenkasti u gostujućim redovima bili Dajuan Graf i Marko Šarac s po deset koševa.

Zadar se okreće regionalnim izazovima. U ponedjeljak ga očekuje jedna od bitnijih utakmica u Jadranskoj ligi protiv izravnog konkurenta za doigravanje, crnogorskog Mornara, dok će Alkar odmjeriti snage protiv Ribole koja drži fenjer domaćeg natjecanja.