Europa i Svijet
Hrvatska
Preko Slovačke do četvrtfinala

Preko Slovačke do četvrtfinala

Autor: Hrvatski košarkaški savez Photo: fiba.basketball

U petoj utakmici Europskog prvenstva B divizije Hrvatska je bila uvjerljivo bolja od Slovačke s 55:34

Nakon četiri utakmice Europskog prvenstva B divizije, u našoj skupini C čak su tri ekipe imale po tri pobjede i jedan poraz (Hrvatska, Norveška, Slovačka). Samo dvije idu dalje u borbu za četvrtfinale pa je utakmica protiv Slovačke predstavljala „biti ili ne biti“ susret prvenstva.

Izabranice Željka Ciglara na početku su utakmice izgledale pomalo plaho i umorno nakon prethodnog poraza od Izraela. Tako je polovicom prve četvrtine bilo 2:7 u korist slovačke reprezentacije, no ubrzo je slijedilo buđenje serijom od 9 poena za Hrvatsku, zaključno s polaganjem Vivien Nejašmić za rezultat 11:7. Druga se dionica igra obrambeno i izjednačeno te se na veliki odmor odlazi s pola koša prednosti za Hrvatsku (20:19).

Četvrtfinale prvenstva su naše djevojke izborile u trećoj dionici agresivnijim pristupom i dobro izvedenim akcijama za koje Slovakinje nisu našle odgovor, a nije ih, istina, služio ni šut. U posljednju se četvrtinu ulazi s ugodnih 46:30. Naše se djevojke ni tada nisu opustile – tome u prilog govori činjenica da Slovačka nije uspjela ubaciti ni poena u posljednjih 7 minuta utakmice pa Hrvatska slavi s rezultatom 55:34. Unatoč niskom ukupnom broju poena u ovom susretu, hrvatske su kadetkinje pokazale izuzetnu volju i upornost (a ovu je utakmicu igralo tek 9 igračica) za koju se nadamo da će ih dovesti nazad u elitni razred europske košarke – A diviziju.

Iva Vunić je rezultatu pridonijela s 12 poena, a kapetanica Vivien Nejašmić imala je double-double učinak s 11 poena i 10 skokova. Istaknula se i Ivana Jakovljević sa 6 poena, 5 skokova, 6 asistencija i 6 osvojenih lopti. Najviši koeficijent efikasnosti imala je Nika Rodek s 9 poena, 7 skokova i 6 osvojenih lopti.

Kod Slovakinja je najuspješnija bila Vanda Kristlova s 10 poena i 14 skokova.

KOMPLETNA STATISTIKA