Time-out
Preminuo Anton Turković, čovjek koji je od Dražena napravio fizički moćnog igrača

Preminuo Anton Turković, čovjek koji je od Dražena napravio fizički moćnog igrača

'Dražen je bio bolesnik koliko je želio trenirati'

Američki Hrvat Anton Turković - koji u SAD-u živi od 1987. godine gdje je kao kondicijski trener radio s mnogim NBA igračima – preminuo je u New Yorku nakon što je izgubio borbu s opakom bolešću, javlja tportal

Tužnu vijest objavila je srednja škola Christ the King iz Queensa u kojoj je Anton Turković godinama radio kao glavni kondicijski trener i fizioterapeut. Sa suprugom Brankom, koja je također podrijetlom Hrvatica, dobio je sina Tonyja i kći Saru koji su zahvaljujući njemu zavoljeli sport.

Od legendarnog trenera, kojeg su svi obožavali, na društvenim mrežama oprostili su se mnogi njegovi bivši igrači i igračice.

U New York je Anton Turković stigao iz rodnog Ogulina 1987. godine, a svoje znanje iz borilačkih sportova specifičnim treninzima primjenjivao je na košarkaše.

Godinama je radio s bivšim NBA igračem Lamarom Odomom s kojim se poznaje iz Queensa, četvrti u kojoj je bivši igrač Clippersa, Lakersa odrastao.

U bogatoj karijeri Turković je uz posao u srednjoj školi Christ the King privatno radio s mnogim NBA igračima kao što su Speedy Claxston, Omar Cook i drugi.

No, u Hrvatskoj je ipak najpoznatiji po tome što je u ljeto 1991. – nakon što je odbio igrati za Jugoslaviju na Eurobasketu - s njim radio legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović kojeg je upoznao još sredinom 80-ih kada je igrao u Ciboni. Legenda kaže kako je upravo Turković od Dražena napravio fizički moćnog igrača koji se ravnopravno mogao nositi s atletski moćnijim tamnoputim košarkašima. Uostalom, nakon te 1991. Dražen je dvije sezone u nizu imao prosjek već od 20 koševa po utakmici, a 1993. izabran je među 15 najboljih igrača NBA lige (treća petorka).

'Dražen je bio bolesnik koliko je želio trenirati. U ljeto 1991. - kada je igrao za New Jersey Netse – često je dolazio u Queens kako bi radio samnom. Najviše smo radili na snazi tj. eksplozivnosti, ali posebnim treninzima i na ravnoteži, stabilnosti te  refleksima. Dražen je shvatio koliko mu to koristiti u igri i često je, nakon odraženog treninga u Netsima, treninge upotpunio s nekim novim stvarima kod mene', jednom prilikom rekao je Turković u razgovoru za magazin Košarka.

Ispričao je tada i jednu anegdotu koja otkriva kako je Dražen postao jedan od najboljih šutera u NBA-u te je lakoćom šutirao trice s osam metara:

'Dražen je sa mnom dosta radio šutirajući na koš medicinkom, loptom koja je tri puta teža od one kojom se igra. S medicinkom smo često radili posebne vježbe jačanja prstiju vrteći je na svih pet prstiju u krug. Dražen je brzo shvatio moje riječi kako je zadnji dio tijela koji ispušta loptu – prsti šake. Ako imaš dovoljno jake prste te jake zglobove, povećat ćeš preciznost', dodao je Turković koji je svoje mjesto dobio u knjizi 'Godine Zmaja, prepunoj detalja o karijeri Dražena Petrovića s naglaskom na živoj riječi sugovornika.

Zahvaljujući odličnoj suradnji s autorima knjige Vladimirom Radičevićem (koji je ujedno i autor gornjeg dijela teksta) I Marjana Crnogaja donosimo vam dio ovog zanimljivog košarkaškog štiva u kojem Turković govori o Petroviću.


Knjiga-Drazen-Godine-Zmaja-dio-o-Antonu-Turkovicu-NY.docx