Regija
Preminuo Borislav Stanković

Preminuo Borislav Stanković

Član Kuće slavnih i četvrt stoljeća glavni tajnik FIBA-e

U 95. godini života, danas je u Beogradu preminuo legendarni Borislav Stanković, bivši košarkaš, stanovnik Kuće slavnih, dugogodišnji glavni tajnik FIBA-e i član MOO-a (Međunarodnog olimpijskog odbora).

Rođen je 9. srpnja 1925 u Bihaću. Kao reprezentativac Jugoslavije igrao je 1950. godine prvu ikad utakmicu Svjetskog prvenstva u Buenos Airesu u Argentini, a dio reprezentacije bio je ukupno 36 puta. Tri puta je s Crvenom Zvezdom osvajao jugoslavensko prvenstvo, dva puta kao igrač, a jednom kao trener, a kao trener došao je i do naslova prvaka Italije.

Ipak, najpoznatiji je po tome što je obavljao dužnost glavnog tajnika FIBA-e od 1976. do 2002. godine – dakle više od četvrt stoljeća i to kao tek drugi glavni tajnik FIBA-e uopće. Zapravo, još je od 1960. obavljao dužnost zamjenika glavnog tajnika FIBA-e. Od 2003. godine bio je FIBA-in glavni tajnik emeritus. Pripisuju mu se zasluge za kontinuirano spajanje istoka i zapada za vrijeme tzv. Hladnog rata, a najviše za usku suradnju s također nedavno preminulim povjerenikom NBA lige Davidom Sternom što je rezultiralo time da su po prvi put NBA igrači sudjelovali u reprezentativnim natjecanjima, počevši s Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.