Hrvatska
Priča o raspadu ABA lige nikad nije bila realnija, ove Čovićeve riječi to potvrđuju

Priča o raspadu ABA lige nikad nije bila realnija, ove Čovićeve riječi to potvrđuju

Autor: A.T. Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Srbi žele jaku nacionalnu ligu

Nebojša Čović, predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda, izazvao je veliku pažnju svojim nedavnim izjavama o mogućem raspadu ABA lige i stvaranju jake Košarkaške lige Srbije, piše tportal.

U razgovoru za RTS, Čović je iznio stavove koji ukazuju na to da Srbija može i treba razviti vlastitu košarkašku ligu, što bi moglo značajno promijeniti košarkašku scenu u regiji.

Čović je istaknuo da je trenutna situacija u ABA ligi puna neizvjesnosti, posebno za srpske klubove koji su, prema njegovim riječima, glavni pokretači svih procesa unutar lige. On je naveo financijske izazove, kao što su troškovi za sudjelovanje u Euroligi, koji su za Crvenu zvezdu neodrživi.

'Regionalna liga ima puno neizvjesnosti. Mi smo prvaci regionalne lige, ali da bi igrali Euroligu mi moramo platiti 750 tiusuća eura + 250 tisuća eura. Ne vidim elemente za razvoj regionalne lige', izjavio je Čović.


Na pitanje je li vrijeme za raspad ABA lige i stvaranje jake srpske lige odgovorio je:

'Mislim da je to vrlo izgledno i da to Srbija može napraviti. Vrijeme je u kojem se to nameće kao potreba.'

Ove izjave dodatno su potaknule raspravu o budućnosti košarke u Srbiji i regiji, a neki komentatori već su izrazili zabrinutost da bi to moglo značiti kraj ABA lige kakvu poznajemo, posebno s obzirom na dominantnu poziciju Crvene zvezde i Partizana.

Čović je također naglasio važnost Crvene zvezde i Partizana za srpsku košarku, ističući da su to dva euroligaška kluba koja predstavljaju značajne brendove u Srbiji. Očekuje se da će Čović, ako preuzme vodeću ulogu u Košarkaškom savezu Srbije, donijeti daljnje odluke koje bi mogle oblikovati budućnost srpske košarkem samim tim i odrediti sudbinu ABA lige.

Ostaje za vidjeti kakve će konkretne poteze Čović povući i kako će to utjecati na postojeće strukture i rivalitet u regiji.

Standings provided by Sofascore