Hrvatska
Prijateljske utakmice nisu relevantne, uz podršku tribina imamo šansu pobijediti

Prijateljske utakmice nisu relevantne, uz podršku tribina imamo šansu pobijediti

Pogled iz Žute podmornice.

Nakon dva kola HT Premijer lige uoči susreta između Jazina i GKK Šibenik pogled na tablicu daje nam dijametralno suprotna saznanja. Šibenčani uživaju na vrhu s dvije pobjede, dok se Jazine nalaze na dnu s dva poraza. Iako su u oba susreta protiv zagrebačkih suparnika momci Nevena Plantaka pružili i više nego dobar otpor, a to se prvenstveno odnosi na utakmicu protiv Cibone, i dalje ne znaju za pobjedu. A nije da su bili bez šanse. Na otvaranju su mogli skinuti skalp velikoj Ciboni, a prošli su vikend ostali za dlaku prekratki na gostovanju kod Hermesa. U subotu u Hram košarke stižu Šibenčani.

- Šibenik je jedina momčad koja je uz abaligaše na pravi način krenula u pripreme i to se vidi na njihovoj igri i na njihovim rezultatima. Izuzetno su agresivni, igraju presing 40 minuta te rotiraju devet igrača. Imaju iskusnu petorku i četiri mlada igrača koji ne zaostaju u kvaliteti pa igra ne pada kada su oni na parketu. Moram naglasiti da su se kompletirali 15, kolovoza i da su počeli su trenirati još 1. kolovoza. Njihovi mladi igrač, zajedno s Bašićem i Pandurićem, već godinama rade s istim trenerom. Imaju samo tri nova igrača u odnosu na prošlu sezonu i to im je prednost. Uigranost, fizička priprema i kontinuitet rada. A mi to, nažalost, nemamo – započeo je svoje izlaganje trener Plantak na konferenciji za medije dan uoči utakmice.

Dvama porazima unatoč, bivši trener Zadra ne krije zadovoljstvo prikazanim igrama. Razumljivo, s obzirom da su u drugom kolu umalo došli do gostujuće pobjede. A i veliku Cibonu su u jednim trenucima držali van balansa.

- S obzirom na to kad smo se skupili, ja sam zadovoljan prikazanom igrom. Nažalost nismo osvojili bodove protiv Hermesa iako smo imali veliku šansu. Osnovi razlog tome je što smo kasno ušli u pripreme te ni taktički niti fizički u tome trenutku nismo na razini na kakvoj bismo trebali biti za Premijer ligu.

FOTO: Šime Zelić

Recept za prvu pobjedu Plantak vidi u voljnom momentu i odgovornoj igri.

 - Što se tiče utakmice, na nama je da pokušamo neutralizirati agresivnost Šibenčana, da imamo što manje izgubljenih lopti i da na protivničku agresivnost odgovorimo još agresivnijom igrom. Hoćemo li u tome uspjeti, ne znam – kazao je zadarski stručnjak.

Šibenčani nisu nepoznat protivnik. KK Jazine Arbanasi s njima se dvaput susreo u posljednjih nekoliko mjeseci te vrlo dobro zna momčad koju s klupe vodi zlatni U- 18 izbornik Vladimir Anzulović.

- S njima smo igrali dvije pripremne utakmice. Prvu smo odigrali 13. kolovoza, no tada smo imali samo četiri igrača koji su trenutno s nama u ekipi pa se taj susret ne može smatrati relevantnim. Oni su, s druge strane, već tada bili spremni. Vratili su se iz Italije gdje su dobili protivnika od kojega je Zadar izgubio (Sixt Primorska, op. a) te su s prvakom Italije igrali egal poluvrijeme tako da u tom susretu nismo mogli biti na njihovoj razini. U drugoj smo utakmici bili nešto bolji. Doduše njima je u drugom susretu nedostajao Toni Vitali.

Prijateljske utakmice nisu relevantan pokazatelj za taktički dio. Trener Anzulović je vrtio samo jednu akciju, a inače ih ima 20-30. Međutim, već tada se vidjelo da su fizički puno spremniji od nas. Vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu. Oni imaju dvije pobjede, a mi dva poraza… No, po meni ništa nije unaprijed izgubljeno. Poraženi smo na domaćem terenu od Cibone u utakmici u kojoj smo pružili odličnu igru u drugom poluvremenu, a i veći dio dvoboja u Zagrebu smo kontrolirali susret. Činjenica je da napredujemo. Ja sam optimist. Međutim, treba shvatiti da je za tehničko-taktičku pripremu i kemiju u ekipi potrebno najmanje dva mjeseca. Ako momčad nije dovoljno uigrana koncentracija igrača zbog fizičke nepripremljenosti i zbog same neuigranost pada nakon 15-ak minuta i samo je pitanje koliko će to protivnik uspjeti iskoristiti. Mi ćemo imati amplituda u igri jer još uvijek nismo maksimalno spremni. Ostaje nam za vidjeti hoće li ih protivnik iskoristiti. Ono što mogu obećati je da ćemo i igrači i ja maksimalno ući u utakmicu te se nadam pozitivnom rezultatu – zaključio je trener zadarskih žutih.

FOTO: Šime Zelić

Sličnog je mišljenja i jedan od najiskusnijih u domaćim redovima Marin Zrnić koji također vjeruje da njegova momčad ima šanse protiv renomiranijih Šibenčana.

- Šibenik po meni ima mladu momčad, s tri ili četiri iskusna prvoligaška igrača. Pritom mislim na Vitalija, Bundovića, Pandurića i Bašića. Ako budemo ispoštovali sve što nam je trener zadao i ako se potučemo na terenu imat ćemo šansu da ostvarimo prvu pobjedu – smatra Zrnić koji poseban naglasak stavlja na podršku s tribina - ukoliko podrška gledatelja bude kao protiv Cibone imamo veliku šansu. Upravo nas je ona u drugom poluvremenu i vratila s minus 2 u trenucima kada smo bili malo potonuli. Kada nam padne snaga, crpimo energiju iz publike. U takvim se trenucima zaboravi na umor. Što budemo imali veću podršku s tribina, to ćemo pružiti bolju partiju na terenu.

Emotivni uvid i obećanje za kraj.

- Pobjeda bi nam puno značila. Prvu smo utakmicu, od Cibone, tijesno izgubili. U drugoj smo 39 minuta imali sve u svojim rukama, no svejedno smo poraženi. Šteta… Šibenika moramo pobijediti!