Europa i Svijet
Hrvatska
Prije dvije sezone ispao je u 1/4 finalu od autsajdera. Otkaz? Ne, nego dva naslova u nizu!

Prije dvije sezone ispao je u 1/4 finalu od autsajdera. Otkaz? Ne, nego dva naslova u nizu!

Autor: Branko Tabak

Igor Miličić pokorio Poljsku!

Igor Miličić je odveo Anwil Wloclawek do novog naslova prvaka Poljske. Put nije bio niti malo lagan. U doigravanje se krenulo s četvrtog mjesta i relativno laganih 3-0 protiv Ostrowa.

U polufinalu Gdynia je nakon dvije utakmice imala 2-0 i sve je mirisalo na detronizaciju Anwila. No startna jedinica se istopila u sljedeća dva susreta, da bi u majstorici Anwil slavio na gostovanju 97-109.

U finalu još veća drama. Torun je poveo 1-0, Wloclawek okrenuo na 1-2, Torun opet poveo 3-2, a onda Miličić izvlači ono najbolje od svoje momčadi i pobjedama 103-85 kod kuće i 77-89 na gostovanju stiže do trofeja. I sve to bez ozlijeđenog Josipa Sobina koji je izvan momčadi od završnice regularnog dijela sezone.

Nakon poraza u finalu Superkupa, baš od Toruna, i ispadanja u četvrtfinalu kupa od Gdynie ovaj je trofej dođao kao melem na sve rane Anwila. 

Miličić je trenersku karijeru započeo 2014. u AZS Koszalinu, a kod sadašnjeg je poslodavca prešao sljedeće godine, i to nakon najgore sezone u povijesti tog poljskog kluba. Sezonu 2016/17 momčad trenera rođenog u Slavonskom Brodu ligaški dio zaključila je na prvome mjestu, da bi u doigravanju iznenađujuće izgubila od Energa Czarni Slupska. Uzrok ranom ispadanju iz doigravanja bile su ozljede koje su u kombinaciji s pravilima o broju stranaca primorale mladoga trenera na rotacije koje su utjecale na kemiju i uigranost momčadi te rezultirale lošim igrama. No, trener godine u Poljskoj je dobio novu priliku na čelu momčadi s juga najveće slavenske države u Europskoj uniji. i Opravdao ju na najbolji mogući način.

Čestitamo!