Intervjui
Prikazano u prve dvije utakmice nije realna slika naše reprezentacije

Prikazano u prve dvije utakmice nije realna slika naše reprezentacije

Autor: Paulo Sarić

Brzo sam se snašao u Njemačkoj, a ozljeda je stvar prošlosti.

U redovima hrvatske reprezentacije zavladala je puna mobilizacija pred nadolazeće izazove protiv Rumunjske i Nizozemske. Dva su poraza u prvom kvalifikacijskom prozoru za sobom povukla angažiranje veteranskih snaga, prije svega u vidu Luke Žorića i Marka Popovića, no na popisu su se našli i neki igrači koji su zbog ozljeda propustili prvo okupljanje. Jedan od njih je i Luka Babić, mladi, a već iskusni Splićanin koji je zbog oporavka propustio dvoboje u Rotterdamu i Zagrebu.

- Zadovoljan sam što sam se vratio. Prije svega što sam zdrav i mogu pomoći reprezentaciji, pogotovo u ovako teškom trenutku kada nam trebaju pobjede. Iako nas muče ozljede pojedinih igrača, momci su u dobrom raspoloženju. Nadam se da ćemo sanirati sve probleme i kompletni ući u ove dvije utakmice te pokazati da prikazano u prva dva susreta nije bilo naše pravo svjetlo – izjavio je Babić.

Krilni je igrač koji je proteklih nekoliko sezona odradio u dresu Cedevite zbog ozljede koljena zarađene u 25. kolu prošlosezonskog izdanja A1 lige u Sinju propustio kraj prethodne i početne mjesece ove sezone, kao i rujanski EuroBasket, a punim se treninzima vratio tek početkom 2018. godine.

- U punom sam pogodnu mjesec, mjesec i pol dana. Nažalost, još uvijek nisam u pravoj formi, no najvažnije je da sam zdrav i da nema ozljeda. Vraćam se i vjerujem da mogu barem donekle pomoći na terenu – kazao je Splićanin.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Problemima s ozljedom unatoč, 26-godišnjak je početkom sezone potpisao za ratiopharm ulm, momčad koju s klupe vodi iskusni njemački stručnjak Thorsten Leibenath, što mu je prvo inozemno iskustvo u karijeri.

- Odlično je. Nemam prigovora. Čak sam se i iznenadio kako sam se dobro prilagodio. Mislio sam da će biti puno teže jer sam ipak prvi puta pošao van države. Ekipa me odlično prihvatila, a trener me dobro zna. Upravo sam na njegovu želju i došao što mi je dosta olakšalo prilagodbu – dodao je  bivši igrač Cedevite.

Početkom sezone je bilo dosta priča o povratku u dres hrvatskog prvaka. Što je na kraju presudilo u odabiru kluba?

- Želio sam se okušati u inozemstvu, a dobro mi je došlo što me trener pratio već duže vrijeme. Čuli smo se i dok sam bio ozlijeđen i nakon operacije te mi je rekao da će me čekati koliko god bude potrebno. Kad je igrač ozlijeđen, pogotovo strani igrač, a trener i dalje ima želju da ga dovede, to nije mala stvar. Ta ljudska strana je imala velik utjecaj – rekao je novopečeni internacionalac i dodao - plan je da postepeno dižem formu i budem onaj stari, ako ne i bolji. Nadam se da ću i dalje biti od pomoći i reprezentaciji, prije svega na ljeto kada ćemo se svi okupiti i biti kompletni kako bismo se sa što bolje pozicije plasirali u idući krug kvalifikacija.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Reprezentacija u petak igra protiv Rumunjske, dok u ponedjeljak dočekuje Nizozemsku. Obje su momčadi na tablici iznad Skelinove družine pa su pobjede imperativ.

- Ne mogu puno reći o protivnicima jer ih nisam puno gledao. Vidio sam kako je to izgledalo u prvoj utakmici protiv Nizozemske kada smo igrali u Rotterdamu i kako smo igrali protiv Rumunjske na Europskom prvenstvu. Idućih ćemo ih dana analizirati i bolje se pripremiti za suparnike.

Bit će to prvi put da će seniorska reprezentacija odigrati službenu utakmicu u Zadru nakon punih 13 godina. 13 godina 5 mjeseci i 15 dana.

- Drago mi je što se reprezentacija nakon toliko godina vratila u grad košarke. Vjerujem da ćemo imati dobru podršku. Nadam se punoj dvorani i da će nam publika pomoći da ostvarimo dvije bitne pobjede – zaključio je povratnik u redove reprezentacije.