Hrvatska
Regija
Priprema li se teren za izlazak Zadra iz ABA lige, i kome bi takav rasplet odgovarao?

Priprema li se teren za izlazak Zadra iz ABA lige, i kome bi takav rasplet odgovarao?

Autor: Paulo Sarić

Teško je očekivati da bi Dalmatinci imali upola kvalitetnu momčad da ne igraju regionalno natjecanje. A o samoj kvaliteti aktualnog sastava dovoljno govori i sam pogled na tablicu ABA lige...

Kada ne ide treba nešto mijenjati, kaže stara narodna poslovica, a nju su u KK Zadar, čini se, ozbiljno shvatili. Tako je još prošloga tjedna na sjever Dalmacije stigao, ili možda bolje reći vratio se, Dominik Mavra, 25-godišnjak rođen u Donatovom gradu kojeg je napustio u dobi kada je tek učio čemu služe britvice. Zanimljivo, iako je još za vikend s četiri poena i 12 asistencija debitirao u porazu svoje momčadi u Baru, prošlosezonski igrač Krke tek je u četvrtak službeno predstavljen na Višnjiku.

Razlog? Neugodna viroza koja je pokosila plavo-bijele.

Jako smo zadovoljni što je Dominik došao u svoj grad i u svoj klub. Nakon određenog vremena koje smo proveli gledajući situaciju na tržištu, mislimo da je Dominik u ovom trenutku najbolje rješenje. Za sada će nam najviše pomoći u utakmicama ABA lige, a prilikom prvog prijelaznog roka ćemo ga prijaviti i za hrvatsko prvenstvo. Dominik ima određeno iskustvo, u najboljim je igračkim godinama te je pokazao da ABA ligu može igrati na viskom nivou – izjavio je sportski direktor dalmatinskog abaligaša Branimir Longin.

Prijelazni rok, točnije prvi rok za horizontalno i vertikalno licenciranje igrača, počinje 9. i traje do 12. prosinca nakon čega bi Mavra trebao dobiti pravo igranja u HT Premijer ligi.

Već i sama činjenica da se odlučilo čekati gotovo mjesec dana ukazuje na to da Zadrani razmišljaju o dovođenju još jednog igrača.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zašto bi, se inače, „čuvalo“ mjesto za licenciranje?

'Roster' je za sada kompletiran, a hoće li biti promjena u prijelaznom roku koji slijedi je pitanje za bližu budućnost. Za sada smo tu koji jesmo – odagnao je te sumnje nekadašnji 'snajper' na terenu kojemu su se nišanske sprave malo zamaglile otkad je sjeo u direktorsku fotelju.

Dokaz tome je već treći dizelaši ulazak u regionalnu sezonu. Što dizelaški? Biciklistički!

Zadrani su, naime, u protekle tri godine u prvu 21 utakmicu ABA lige ostvarili tek četiri pobjede.

Podatak koji treba dobro provariti...

Svima je jasno da je 0-7 ružno za vidjeti, i možda nerealno u ovom trenutku, međutim u nekim utakmicama koje smo nominalno trebali dobiti, prije svega protiv Krke i Cibone kući, smo kiksali. Tu nema opravdanja – jasan je čelnik zadarske struke koji i dalje nije 'položio oružje'.

Barem ne javno.

Treniramo dobro, držimo se zajedno, dobra smo 'klapa' i u ovom je trenutku najbitnije da igrači u glavama ne padnu. Ima još dosta utakmica i dosta stvari koje treba popraviti, no kako je i trener rekao idemo dalje hrabro i snažno iz utakmice u utakmicu pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Imajući u vidu slabe rezultate hrvatskih predstavnika u ovosezonskom izdanju regionalnog natjecanja, logičnim se nameće pitanje kome uopće treba ABA liga? Sve su glasnija šuškanja i interesni pritisci da se napusti „loptanje na Jadranu“ i okuša u nekim drugim natjecanjima gdje je navijačima lakše zamagliti oči.

Pokoji domaći trofej u osiromašenoj konkurenciji, nakon najduže pauze koja nije uzrokovana ratom, tu i tamo koja pobjeda u Austriji ili na Cipru i vuk sit, a ovce na broju!

Činjenica je da smo Cibona i mi ekipe s najnižim, i to daleko najnižim, budžetom u ABA ligi. Za sada smo tu gdje jesmo i borit ćemo se svaku utakmicu da što bolje odigramo i da ostvarimo što bolji rezultat. Što će biti dogodine i u budućnosti, o tome možemo pričati kada dođe vrijeme, ali već razmišljamo o tome – zaključio je Longin.

Puštanje probnih balona i pripremanje terena za povratak „u svoja četiri zida“? Saznat ćemo za koji mjesec. Zanimljivo je, pak, primijetiti kako se narativ polako mijenja kako rezultati opadaju s prosječne na polu-amatersku razinu.

Jer hrvatska liga nije ništa doli to. Poluamaterska. Kako drugačije nazvati natjecanje gdje znatan dio igrača igra za naknadu od koje ne mogu kako valja ni pokriti troškove sportskog profesionalizma? One koji naplaćuju parkirališne karte, rade u odvjetničkim uredima ili školama ne treba ni spominjati.

Potonjima je, barem, aktualni štrajk dobro došao...

FOTO: Antonio Mirko Macan Photography

Promućurniji se pitaju nije li upravo Zadar ovo ljeto doveo nekoliko mladića koji su dominirali HT Premijer ligom, da bi sada s njima tavorio na dnu Jadrana? Dok s druge strane oni koji su godinama bili tek prosječni igrači u ABA ligi, ako i to, sada dominiraju hrvatskim prvenstvom...

Sa sudbinom „povratka u devedesete“ ne miri se novopečeni igrač Zadra Dominik Mavra.

Tko zna bi li se povremeni hrvatski reprezentativac, uostalom, i vratio u rodni grad da nije svjetala regionalne pozornice?

Drago mi je što sam se vratio nakon skoro deset godina. Super je osjećaj napokon biti doma u svom klubu – kazao je mladi Zadranin koji je u svom debiju u seniorskom dresu najpopularnijeg hrvatskog košarkaškog kluba podijelio 12 asistencije, izjednačivši gotovo 17 godina star rekord Mladena Erjavcaiskreno, bilo mi je malo čudno. Šest mjeseci sam bez utakmice tako da će trebati vremena da stvari sjednu na svoje mjesto. Za prvu je OK, nije bilo loše, ali nismo pobijedili. Mislim da svi prvo trebamo gledati prema tome da krenemo pobjeđivati i da izborimo opstanak.

Odgovor se nametnuo sam po sebi...

Predaje nema! Barem ne na parketu.

Mogu samo obećati da ću u vremenu dok sam ovdje napraviti sve što mogu da pomognem i da napokon krenemo s pobjedama – poentirao je Mavra.