Kolumne
Prizemljenje

Prizemljenje

Autor: Branko Tabak Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Koliko god navijačima i igračima Zadra bilo žao zbog propuštene prilike, ovaj poraz im je dobrodošao.

Postoje utakmice kada baš ništa ne ide kako bi trebalo ići. Jednu od njih odigrali su košarkaši Zadra protiv Mornara. Mediji su je najavili kao utakmicu sezone, utakmicu istine...Samo je još nedostajalo da ju netko nazove majkom svih utakmica.

Stvoren je ogroman pritisak, a protivnik je bio kvalitetan. Mornar je od početka pokazao po što je došao u Zadar i već do odmora napravio ključne korake prema pobjedi. U nastavku valjalo je zaustaviti dva zadarska naleta i utakmicu mirno privesti kraju.

Pobjeda je Zadru otvarala vrata doigravanja, veća od 10 razlike čak i širom. No, dogodio se poraz. I što sada? Naravno, izvući od njega ono najbolje, a to je činjenica da su Zadrani riješili pritiska i stresa kojeg su nepotrebno nosili na leđima još od nes(p)retnog poraza od Cedevite, pa preko gostovanja kod Partizana i domaće utakmice s FMP-om do jučerašnjeg sraza s Mornarom.

Balon se ispuhao i koliko god navijačima i igračima Zadra bilo žao zbog propuštene prilike, ovaj poraz im je dobrodošao ne bi li se presložili i posložili za nacionalna natjecanja u kojem imaju pravo tražiti svoju šansu, posebice u Kupu Krešimira Ćosića u kojemu su domaćini.

Svjestan je toga i trener Zadra Aramis Naglić koji je neposredno nakon utakmice izjavio:

- Ne smijemo dopustiti da nas ovaj poraz uruši i da uđemo u nesigurnost i loše raspoloženje. Dapače, ovo nam treba biti motivacija da skupimo glave, da se dignemo i budemo na razini na kojoj smo bili do sada.

Priče o mogućem i sve izvjesnijem odlasku ponajboljeg igrača ove sezone Joshue Bostica, kojemu krajem siječnja ističe ugovor, dodatno je opteretila svlačionicu Naglićeve momčadi. Bosticu je cijena skočila, u godinama je kada mora zgrabiti ponuđeni novac, kojeg Zadrani teško mogu pratiti. I da mogu, a bili su spremni i udvostručiti mu primanja, pitanje je što njegovim ostankom dobivaju. Nema garancije da se može do trofeja, a trošak je izniman.

Zadar se nakon sinoćnjeg poraza vratio gdje mu je mjesto, u mirne vode iz kojih ponovno može izroniti i ugodno iznenaditi.

S Bosticom ili bez njega.