Intervjui
Problemi s bubregom odvojili su ga od tenisa, a najesen će prvi put obući dres kluba iz rodnog grada

Problemi s bubregom odvojili su ga od tenisa, a najesen će prvi put obući dres kluba iz rodnog grada

Autor: Paulo Sarić

Davis Cup, kaže, neće ni gledati…

Dugo se kuhalo, da bi se ovo ljeto konačno skuhalo. Sada već iskusni Petar Marić godinama se spominjao u kontekstu dolaska u KK Zadar. Gotovo svako ljeto netko bi izustio njegovo ime, no sve do prije nekoliko dana Marić nije obukao dres kluba iz rodnog grada.

- Drago mi je što sam došao u Zadar i što me klub pozvao da se vratim u rodni grad nakon godina igranja po prvoj ligi. Nadam se da ću pokazati razloge zbog kojih su me doveli. Moje je da dam sve od sebe i da skupa s ekipom napravim što bolji rezultat – započeo je Marić.

Košarkom se počeo baviti u rodnom gradu gdje je igrao za Voštarnicu i Borik Puntamiku, a nastupao je i za Zagreb, davne 2007. godine, te Zabok i Kvarner. Vrlo dobra sezona u redovima riječkog prvoligaša otvorila mu je vrata Cibone pa je Marić postao tko-zna-koji Zadrani u dresu 'Vukova'.

- Te mi se sezone otvorilo. Imao sam dobru sezonu u Kvarneru, trener Mulaomerović me prepoznao i htio me dovesti što se na kraju i ostvarilo – kazao je 30-godišnji Zadranin koji je riječku svlačionicu dijelio s današnjim kapetanom Šimom Špraljomodličan čovjek, kapetan i, dakako, igrač. Odigrali smo dobru sezonu u Rijeci. Mislim da je to bio najveći uspjeh u povijesti kluba.

Godinama smo svjedoci da zadarski košarkaši odlaze u zagrebačke klubove pri čemu im je omiljena adresa Savska 30. No, Marić je suprotan primjera. Prvo Cibona, pa Zadar.

- Bilo je kontakata unazad, sada već pet ili šest godina. Bilo je to prve sezone kada je došao trener Nazor. Komunikacija je postojala, bilo je nekih kombinacija, no na kraju se nismo našli. Nažalost… Otišao sam dalje te sam se ovo ljeto konačno vratio.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kakvi su prvi dojmovi?

- Prvi dojmovi su super. Ekipa je odlična, a još otprije znam nekoliko igrača. Trener je izvrstan, vidi se na njemu da zna svoj posao te se nadam se da ću naučiti neke nove stvari.

Marić iza sebe ima iskustvo igranja regionalne lige u Zagrebu i Ciboni, a svlačionicu je dijelio s Antom Tomićem, Krunoslavom Simonom, Lukom Žorićem, Josipom Sesarom itd. te sigurno može procijeniti koje su lošije strane ovog Zadra.

- Teško je o tome govoriti jer još uvijek nismo kompletni. Čekamo da dođe novi Amerikanac i još jedna 'petica'. Često se dogodi neka mala ozljedica pa se ne možemo skupiti ni za kvalitetni trening pet na pet. Kada se kompletiramo, sve bi trebalo sjesti na svoje mjesto.


Ta mala ozljedica zadesila je mladog Luku Tomasa koji već par dana ne trenira punim kapacitetom zbog ozljede prepona. Ništa strašno, no propustit će današnji dvoboj protiv KK Split.

- Treniramo tek pet-šest dana, noge su teške zbog početka priprema i mislim da će to biti utakmica da se rastrčimo, da vidimo kako tko diše i, prije svega, da upoznamo jedni druge na terenu.

Je li prerano govoriti o ciljevima u nadolazećoj sezoni?

- Mislim da jest. Trebamo ići polako, utakmicu po utakmicu, vidjeti kako će nas krenuti i na temelju toga graditi i postaviti ciljeve – smatra iskusni Marić kojemu, zanimljivo, košarka nije bila prvi izbor. A kažu da je Zadar 'Grad košarke' - prvi sport kojim sam se počeo baviti bio je tenis. Nakon nekog vremena imao sam operaciju bubrega pa je tenis otišao u zaborav. I prije toga sam dosta gledao NBA što me privuklo da krenem trenirati košarku. I evo me sada u Zadru.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Planiraš li gledati Davis Cup za par tjedna?

- Nemam pojma ni kad je to – kroz smijeh priznaje Marić.

Tenis je zamijenila košarka, a što mijenja košarku u slobodno vrijeme.

- Imam psa labradora i volim provoditi vrijeme u šetnji s njim. U slobodno vrijeme gledam filmove i serije, a posebno volim glazbu – za kraj će skorašnji debitant u – rodnom gradu.

Psa koji se, neka ostane zabilježeno, zove Marley od ovog ljeta više neće šetati po Jarunu ili Zaboku, već po rodnom gradu u kojem od njega očekuju dobre partije i pomoć s klupe.

Sudeći po viđenom u proteklih nekoliko sezona, Marić će svoje 'dostaviti'.