Intervjui
Proglašavanje Zadra prvakom vjerojatno ni kod njih ne bi izazvalo veliko oduševljenje

Proglašavanje Zadra prvakom vjerojatno ni kod njih ne bi izazvalo veliko oduševljenje

Dok su ovakve financijske mogućnosti mi nismo u stanju parirati ligama kao što su Slovačka i Island gdje odlazi veliki broj naših igrača.

Nakon bogate igračke karijere Ivan Tomas gradi svoju trenersku karijeru u Zaboku gdje drugu sezonu zaredom uspješno vodi najkvalitetniji sportski klub u Zagorju. Ovo neočekivano slobodno vrijeme koristi kao i ostali sportaši u krugu obitelji.

 ”Igra s djecom, gledanje crtića, a uvečer možda i neke serije. Nitko do prije mjesec i pol dana ovaj koronavirus nije shvaćao ozbiljno, a sada smo svi zatvoreni i najvažnija misao je kako ostati zdrav, a razmišljanja o sportu i košarci su sada po strani”.

Zabok je kao i ostali članovi HT Premijer lige odigrao 21 utakmicu upisavši 9 pobjeda i 12 poraza uz sedmo mjesto na tablici.

 ”Osobno sam se nadamo kojoj pobjedi više jer smo dosta utakmica izgubili na posjed ili dva. Mislim da je utakmica u Sinju u prvom dijelu mogla biti prekretnica da smo je dobili. Neke utakmice smo nesretno izgubili kao protiv Hermes Analitice i Gorice, ali to bi sve pripisao neiskustvu. Do dalaska Smajlagića nismo imali igrača koji je bio nositelj u nekom boljem klubu, a uz to nadovezale su nam se ozljede Črnjevića i Anzulovića koji su naši najiskusniji igrači. Pobjedama protiv Cibone i Splita nekako smo anulirali te nesretne poraze. Imao sam cijelo vrijeme osjećaj da nam nešto malo fali da budemo bolji, a činjenica je da smo puno bolje izgledali na prijateljskim utakmicama”.

Tomas će i slijedeće sezone voditi Zabočane s klupe jer ima važeći ugovor bez obzira na koji će se način završiti ova sezona.

 ”Ostaje nam vidjeti kako će se ova sezona zaključiti. Moje je mišljenje da bi se eventualno igranje lige da bi se odigralo bilo loše ako nemamo jedan period da se igrači pripreme. Proglašavanje Zadra prvakom vjerojatno ni kod njih ne bi izazvalo veliko oduševljenje, a jedini problemi bi mogli biti s ulaskom i ispadanjem iz lige gdje bi možda u nekim pripremama bi se mogle odigrati neke utakmice” - naglašava Tomas koji kao ugodno iznenađenje sezone ističe Goricu, a neugodno Adria Oil Škrljevo.

Iako će se teško nastaviti natjecanje u HT Premijer ligi trener Zabočana sa strane je pratio i događanja u Prvoj muškoj ligi gdje ima igrača koji mogu zakucati na vrata klubova elitnog ranga.

 ”Najviše sam pratio utakmice Cedevite Junior, a općenito gledam igrače koji nisu u glavnim ulogama, a koji bi u dogledno vrijeme mogli biti vrlo zanimljivi. U Zaboku nemamo opciju dovođenja Amerikanaca jer su njihovi dolasci izuzetno riskantni i sa strane financija i igračke strane. Puno lakše nam se odlučiti za igrače koji nemaju veliku tržišnu vrijednost pa ih pokušati učiniti boljim igračima”.

Nakon igračke karijere gdje je između ostalih nosio dres matičnog Zagreba, Cibone, Krke, Zadra, Širokog, Panelliniosa, Paoka, Fuenlabrade i Zaboka trenersku je počeo graditi u Ciboni.

 ”Četiri godine sam proveo u mlađim kategorijama. Krenuo sam kao pomoćni trener Danijelu Lutzu u juniorima, vodio samostalno mlađe kadete i juniore, te na kraju bio i pomoćni trener Anti Nazoru u seniorima. Osobno mislim da sam imao dobar put za jednog trenera, ali i oni koji iz tenisica uskaču na klupe seniorske momčadi isto tako mogu imati dobar put’‘.

Kada govorimo o problemima u našoj košarci puno je pitanja, a jedno od njih je i igranje ABA lige.

”Bio bih licemjeran kada bi rekao nešto protiv ABA lige jer znamo da je u moje vrijeme puno igrača upravo zahvaljujući toj ligi napravilo dobre ugovore u inozemstvu. Danas je situacija puno drugačija i čak mislim da Cibona i Zadar imaju i veće financijske mogućnosti da bi teško parirali vrhu lige. Danas jednostavno Cibona i Zadar nemaju igrača u domaćoj ligi koji bi bila pojačanja. Naša HT Premijer liga je dobra s puno zanimljivih utakmica, a o kvaliteti možemo pričati. Jednostavno dok su ovakve financijske mogućnosti mi nismo u stanju parirati ligama kao što su Slovačka i Island gdje odlazi veliki broj naših igrača. Ono što fali našim klubovima pa i meni u Zaboku su iskusni dobri igrači jer sam mišljenja da mladi igrač puno više može naučiti od iskusnog igrača na parketu nego od trenera.”

Za kraj smo pitali Ivana na koji način pripremiti igrače za novu sezonu ukoliko ova svojevrsna karantena potraje duži period.

 ”Teško se pripremati unutar četiri zida. Mi smo dali našim igračima program koji trebaju raditi doma i samo sve ovisi o njima. Ukoliko budu disciplinirani onda će posao biti malo lakši, ali sigurno da treninzi u dnevnim boravcima ukoliko potraju duže će biti veliki problem u pripremama. U ovom trenutku svi razmišljamo kako da što prije i bezbolnije završi koronavirus.” - zaključio je Tomas ovaj razgovor.