Europa i Svijet
Hrvatska
PROGNOZA NBA DOIGRAVANJA: Biste li se kladili s Vitkovićem?

PROGNOZA NBA DOIGRAVANJA: Biste li se kladili s Vitkovićem?

NBA: Play Off bez LeBrona, Dirka, Wadea, no s Bogdanovićem i Zubcem

Utakmicama u srijedu završio je regularni dio NBA sezone. Basketball.hr je prije početka sezone imao veliki preview u kojem smo svaki dan predstavljali po jednu momčad. Pogledamo li retroaktivno možemo zaključiti da smo u prognozama bili uspješniji od mnogih renomiranih američkih stranica. 

Tako smo napisali da su Lakersi bliže tome da propuste doigravanje nego da ugroze Warriorse. Da mlade momčadi Netsa, Magica i Clippersa mogu u doigravanje. Da će momčadi koje su propustile draftirati Luku Dončića to godinama žaliti.  Teško je izdvojiti jednu stvar koja je obilježila sezonu. Mladi Grk Giannis Antetokounmpo, krilo Milwaukee Bucks priključio se legendama Wiltu Chamberlainu, Larryu Birdu i LeBronu Jamesu kao jedini igrač koji je momčad sa 60 pobjeda predvodio u koševima, skokovima i asistencijama.

 

Bek Houston Rocketsa James Harden imao je najbolju napadačku sezonu još od Michaela Jordana, 9 puta je prešao granicu od 50 koševa, a dvaput zabio 61. Bek Oklahoma City Thundera Russell Westbrook treću je sezonu zaredom završio s triple-double prosjekom imavši ih u jednom trenutku 11 zaredom. Mladi, 22-godišnji bek Phoenix Sunsa Devin Booker u tri je uzastopne utakmice ubacio 59, 50 i 48 koševa. Njegov 17 godina stariji suigrač Jamaal Crawford postao je najstariji igrač ikad s 50 koševa i prvi koji je barem 50 koševa ubacio za četiri različite momčadi.

 

Umirovili su se veliki Dwyane Wade i još veći Dirk Nowitzki. Srbin Nikola Jokić briljirao je u dresu Denver Nuggetsa, a uz njega prvi all-star nastup upisao je i crnogorski centar Orlando Magica Nikola Vučević. Do teškog loma noge sjajan je bio i bivši igrač Zadra i Cedevite, BiH reprezentativac Jusuf Nurkić. Briljirao je i Slovenac Luka Dončić koji je oborio NBA rekord u broju triple-double učinaka za tinejdžera. 

I Hrvati su imali poprilično dobru sezonu.

Najbolji je bio Bojan Bogdanović (18,0p, 4,0s, 2,1a) koji je najzaslužniji što su Pacersi i nakon ozljede najboljeg igrača Victora Oladipa ostali visoko u poretku Istoka. Jednom je čak bio izabran i za Igrača tjedna Istočne konferencije što je od Hrvata pošlo za rukom tek Draženu Petroviću. Sjajna vijest za igrača koji je slobodan igrač ovog ljeta i kojemu se smiješi novi ogroman ugovor. Bojan je triput postigao više od 30 koševa, a rekord sezone mu je 37 protiv Minnesote. Upravo u Minnesoti promjenjivo je igrao Dario Šarić (10,6p, 5,6s, 1,6a). Nakon zamjene iz Philadelphije Dario je u hladnoj Minnesoti igrao 6,5 minuta manje u prosjeku. Teško se aklimatizirao na novu sredinu i novi sistem igre. Na svom nivou proigrao je tek pred kraj sezone kad je na 19 od posljednjih 20 utakmica zabio 8 koševa i više. Rekord sezone mu je 23 koša Thunderu, a upisao je tri double-double učinka. Kad je dobio priliku sjajno je igrao Ivica Zubac (8,9p, 6,1s, 1,1a). Za razliku od Daria, Ivica je profitirao zamjenom iz disfunkcionalnih Lakersa u organizirane Clipperse (tko bi prije 10-tak godina rekao da ćemo ikad ovo pisati). Dok su ga u Lakersima častili toplo-hladno metodom, u Clippersima je startao u 25 od 26 utakmica. Double-double učinak imao je u 8 utakmica, a rekord sezone bio mu je 24 poena Sunsima. Toplo-hladno igrao je u Knicksima Mario Hezonja (8,8p, 4,1s, 1,5a). Na samo 11 od 58 utakmica igrao je više od 30 minuta i u tim utakmicama imao je prosjek od 16,5p, 6,9s i 3,0a. Postao je prvi Hrvat od Tonia Kukoča sa triple-double utakmicom, a u razmaku od četiri dana u travnju dvaput je popravljao svoj rekord karijere, prvo zabivši 29 poena Magicu, a potom 30 Wizardsima. Imao je dvije najupečatljivije hrvatske akcije, prvo kad je zakucao preko Giannisa, a drugu kad je blokirao LeBronov šut za pobjedu.

 

Svoju minutažu u Cavsima odlično je koristio Ante Žižić (7,8p, 5,4s, 0,9a). U 2019. startao je u 23 od 36 utakmica. Imao je 4 double-double utakmice, a Nuggetsima je zabio rekordnih 23 poena. Najmanje je igrao Dragan Bender (5,0p, 4,0s, 1,2a). Bender je u Sunsima startao u 27 od 46 utakmica, no na parketu se zadržavao u prosjeku 18 minuta. Imao je 5 double-double utakmica, a najviše je zabio Rocketsima, 19 poena. Veću minutažu počeo je dobijati krajem sezone, a u posljednjih 5 utakmica prosjek mu je bio 12,4k i 9,2s. Protiv Pelicansa je upisao čak 7 blokada i time je izjednačio all-time rekord Phoenix Sunsa u broju blokada na jednoj utakmici.

 

Iako se NBA nagrade neće još jedno vrijeme dijeliti, izbor autora teksta bio bi sljedeći: MVP Giannis Antetokoumpo, rookie godine Luka Dončić, šesti igrač godine Lou Williams, obrambeni igrač godine Rudy Gobert te igrač koji je najviše napredovao Pascal Siakam.

Ovdje bi bile i tri najbolje petorke:

Prva NBA petorka
Druga NBA petorka
Treća NBA petorka
Stephen Curry
Kyrie Irving
Kemba Walker
James Harden
Russell Westbrook
Damian Lillard
Paul George
KawhiLeonard
LeBron James
G. Antetokounmpo
Kevin Durant
LaMarcus Aldridge
Joel Embiid
Nikola Jokić
Karl-Anthony Towns


U subotu počinje i NBA doigravanje. U nastavku donosimo parove i prognozu.

ISTOK:

Milwaukee Bucks 60-22 (1) – Detroit Pistons 41-41 (8)

Bucksi su u ovoj seriji apsolutni favoriti. U regularnom dijelu kod kuće su dobili Pistonse +23 i +23, a u Detroitu +3 i +10. Bucksima će nedostajati čak četvorica igrača, Malcolm Brogdon, Nikola Mirotić, Pau Gasol i Donte DiVincenzo. No i bez njih glavni MVP kandidat Giannis Antetokounmpo, all-star Khris Middleton, Eric Bledsoe, Brook Lopez, George Hill, Ersan Ilyasova i Tony Snell trebali bi biti dovoljni za pobjedu nad Pistonsima koji su do posljednjeg dana strijepili nad plasmanom u doigravanje. Koljeno najboljeg igrača Pistonsa Blakea Griffina u poprilično je lošem stanju i pitanje je koliko će moći pomoći ekipi. A bez pravog Griffina Pistonsi ostaju na Andre Drummondu, Reggie Jacksonu i Wayne Ellingtonu. Sve to nas upućuje da će Bucksi po prvi put nakon 16 godina proći prvi krug doigravanja.

Prognoza: Bucks – Pistons 4-0

Boston Celtics 49-33 (4) – Indiana Pacers 48-34 (5)

Celticsi su veliki favoriti u ovoj seriji. U Bostonu su slavili +27 i +2, a u posljednjoj utakmici prije tjedan dana uništili su Pacerse u Indiani u bitnoj utakmici za četvrtu poziciju +20. Početkom sezone Pacersi su slavili 102-101 u utakmici u kojoj je odlučujuću tricu zabio Victor Oladipo kojeg više nema. Celticsi su regularni dio odigrali ispod svojih mogućnosti, no moguće je da su se štedjeli za doigravanje. Iza Kyrie Irvinga i Ala Horforda odlična je sezona, a navijače Celticsa posebno veseli evidentan rast forme rekovalescenta Gordona Haywarda. Loša vijest je ozljeda najboljeg obrambenog igrača Marcusa Smarta koji će propustiti cca 4 tjedna. No Celticsi imaju širinu da nadoknade njegov izostanak jer su tu još Tatum, Brown, Baynes, Morris i Rozier. S druge strane nakon ozljede Oladipa ogroman je napadački teret pao na našeg Bojana Bogdanovića. Boston će sigurno rotirati svoja odlična krila na njemu i pred Bojanom je teška serija. Žele li zaprijetiti Celticsima Myles Turner, Domantas Sabonis i Thadeus Young moraju zagospodariti reketom i dominirati u skoku. Na vanjskim pozicijama nemaju šansi. Da je Oladipo zdrav bila bi ovo ratnička serija, ovako se bojimo da će Bojan uskoro na odmor.

Prognoza: Celtics – Pacers 4-0

 

Toronto Raptors 58-24 (2) – Orlando Magic 42-40 (7)

Jedinog kanadskog predstavnika bije glas da su momčad za regularni dio sezone koja uvijek podbaci u doigravanju. No ovo su malo drugačiji Raptorsi. Kawhi Leonard i Danny Green imaju ogromno playoff iskustvo iz Spursa, a doveli su i španjolskog veterana Marca Gasola. Uz starosjedioce Kylea Lowrya, Sergea Ibaku i najugodnije iznenađenje sezone Pascala Siakama oni čine momčad koja može jako daleko. Iako su Orlando Magici sjajno odigrali završnicu sezone i imaju nekoliko odličnih igrača u Nikoli Vučeviću, Aaronu Gordonu, Terrenceu Rossu te Evanu Fournieru, Raptorsi su ovdje veliki favoriti. Mada su u regularnom dijelu sezone obje momčadi dobile po dvije utakmice, Orlando je ionako plasmanom u doigravanje ispunio svoja očekivanja. Magici mogu iznenaditi jednu utakmicu, no bojimo se da je to njihov maksimum.

Prognoza: Raptors – Magic 4-1

Philadelphia 76ers 51-31 (3) – Brooklyn Nets 42-40 (6)

Sixersi su u dva trejda Joelu Embiidu, Benu Simmonsu i JJ Redicku priključili odlične Jimmya Butlera i Tobiasa Harrisa. Mogli bismo reći da su time sve karte bacili na ovu sezonu, jer je vrlo upitan ostanak Butlera ljetos. Embiid se profilirao u najboljeg centra lige, no i dalje je sklon ozljedama. Koljeno nije u najboljem stanju, no u Sixersima vjeruju da će izdržati doigravanje. U regularnom dijelu protiv Netsa su imali skor 2-2. Netsi su jedno od najugodnijih iznenađenja lige. Iznimno mlada momčad vratila se u doigravanje i ne misle samo tako prodati svoju kožu. Vođa je sjajni mladi all-star playmaker DeAngello Russell, a uz njega dvocifreni su bili Dinwiddie, Harris, LeVert, Carroll i Allen. Igraju brzu košarku sa puno ispucanih i ubačenih trica. Ne bude li Embiid sasvim spreman mogli bi zadati itekakve probleme Sixersima. I ovako očekujemo da pruže jak otpor favoritu.

Prognoza: Sixers – Nets 4-2

ZAPAD:

Golden State Warriors (1) 57-25 – Los Angeles Clippers 48-34 (8)

Aktualni prvaci regularni dio sezone su doslovno „odradili“. I uz to uzeli poziciju br.1 na Zapadu. Steph Curry i Kevin Durant odigrali su sjajne sezone i u nekim „normalnijim“ sezonama bili bi MVP kandidati. Klay Thompson odigrao je na svom nivou, a nakon teške ozljede solidno se vratio centar DeMarcus Cousins. Nemaju baš dugu klupu jer trener Steve Kerr tu još može ozbiljno računati još na Greena, Igoudalu i Livingstonu. No i dalje su šuterski najpotentnija momčad lige i kad ih krene tu jednostavno ne postoji obrana. Nakon što su se mučili u prve dvije, u posljednje dvije utakmice uništili su Clipperse +18 i +27. S druge strane Clippersi su plasmanom u doigravanje ispunili svoje snove. U drugom dijelu sezone startali su trojicu igrača od 20, 21 i 21 godinu (rookiei Shai Gilgeus-Alexander, Landry Shamet i Ivica Zubac). U napadu je odlično odigrao Talijan Danilo Galinari a u obrani Patrick Beverley. Na klupi imaju sjajne Lou Williamsa te Montrezla Harrella. Imaju punu dužu klupu od Warriorsa, no u playoffu utakmice dobijaju superzvijezde. A to su u ovoj seriji Curry i Durant.

Prognoza: Warriors – Clippers 4-0

Houston Rockets (4) 53-29 – Utah Jazz (5) 50-32

Rocketsi su lani bili korak do velikog finala. U ovu sezonu ušli su jako loše 1-5. Tad su zaredale ozljede, no umjesto da ih slome James Harden je prešao u „cheat code“. Nevjerojatnim igrama Harden je doveo Rocketse do četvrtog mjesta i sad će biti opasni. Hardenu će izvana pomoći Chris Paul, Eric Gordon i Austin Rivers, a pod košem Clint Capela, PJ Tucker i Kenneth Faried. U regularnom dijelu protiv Jazza igrali su 2-2, no u posljednjoj utakmici slavili su u Salt Lake Cityu protiv kompletnog Jazza +27. Stoga su veliki favoriti u seriji protiv kompaktne momčadi Jazza. Utah predvodi buduća superzvijezda Donovan Mitchell, francuski centar Rudy Gobert, španjolski playmaker Ricky Rubio, australski šuter Joe Ingles te korisni Crowder, Favors i Korver. Kao i u seriji Warriors-Clippers i ovdje Jazz ima možda dužu klupu, no prevagnut će napadačka genijalnost Hardena i Paula.

Prognoza: Rockets – Jazz 4-1

Denver Nuggets (2) 54-28 – San Antonio Spurs (7) 48-34

Nuggetsi su se vratili u doigravanje nakon šest godina. Ne samo da su se vratili, nego su dugo vremena vodili bitku s Warriorsima za prvu poziciju Zapada. Predvodnici su bili sjajni srpski centar Nikola Jokić, odlični šuter Jamal Murray i veteran Paul Millsap. Svoj obol su dali i Harris, Barton, Beasley, Morris te Plumlee. No doigravanje je sasvim nova stvar. Osim Millsapa Nuggetsi nemaju iskustva a s druge strane čeka ih superiskusna momčad Spursa. Teksašku momčad prevodi legendarni strateg Gregg Popovich. Na terenu ih vodi sjajni krilni centar LaMarcus Aldridge. Odličan je i DeMar DeRozan s Popovich se ne libi koristiti i specijalce poput Gaya, Millsa, Belinellia, Whitea, Forbesa te Bertansa. Najveći teret bit će na DeRozanu koji mora sa sebe skinuti etiketu playoff luzera koju je zaradio u Torontu. Denver je talentiranija momčad, no imamo osjećaj da će ih neiskustvo skupo koštati i da će Popovich nadmudriti svog kolegu Mikea Malonea.

Prognoza: Spurs - Nuggets 4-2

Portland Trailblazers (3) 53-29 – Oklahoma City Thunder (6) 49-33

Blazersi su napravili pravi podvig uzevši sa ovom momčadi treću poziciju Zapada. Briljantnu sezonu odigrao je Damian Lillard. Pomogao mu je šuter CJ McCollum te skupina „rolle playera“ Aminu, Harkless, Turner, Hood, Curry, Layman. Do teškog loma noge sjajan je bio i Jusuf Nurkić, čiji će učinak pokušati nadomjestiti Turčin Enes Kanter. Na njihovu žalost, dobili su njima najneugodnijeg suparnika. Ove sezone izgubili su sve četiri utakmice protiv Thundera, iako je Lillard u posljednje tri zabio 34, 31 i 51 poena.  Vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u doigravanju. Russell Westbrook će u Paulu Georgeu i Stevenu Adamsu dobiti veću pomoć nego Lillard u Portlandu. Tu su još odlični Nijemac Dennis Schroder, mladići Ferguson, Grant i Noel te veterani Morris i Felton. Blazersi su lani nakon odličnog regularnog dijela sezone bili „pometeni“ u doigravanju i bojimo se da bi se povijest mogla ponoviti.

Prognoza: Thunder – Trailblazers 4-1