Regija
Prošle sezone sa Zadrom je osvojio Kup, a sada je novi igrač Studentskog centra

Prošle sezone sa Zadrom je osvojio Kup, a sada je novi igrač Studentskog centra

Autor: Branko Tabak

Crnogorci imaju velike ambicije.

Bivši igrač Zadra Bryon Allen novi je igrač Studentskog centra, vodeće momčadi ABA 2 lige.

Allen je prošle sezone sa Zadrom osvojio Kup Krešimira Ćosića, a 2017. godine s Nymburkom duplu krunu u Češkoj. 

Košarkaški put započeo je, poput većine američkih igrača, na sveučilištu, točnije u George Mason Patriotsima natjecavši se od 2010. – 2014. u sklopu NCAA lige.

Po završetku koledža, iste godine okušao se i na NBA draftu, bez uspjeha. Poljska Wikana Start S.A. Lublin iskoristila je trenutak i dovela Bryona u svoje redove gdje je otpočetka imao ključnu ulogu, nastupivši od 30 utakmica u svih 30 kao startni branič.

Tada 22-godišnji Allen znao je iskoristiti ukazano mu povjerenje i u sezoni 14./15. bio je na prosjeku od 19.2 poena, 4.3 asistencije i 1.2 ukradene lopte po utakmici. Nakon Poljske preselio je u Italiju gdje je nastupao za Roseto Sharkse u sklopu respektabilne A2 talijanske lige.

Upravo nakon sezone 15./16. u Roseto Sharksima uspio je zainteresirati i veće europske klubove te je iz godine u godinu napredovao i krenuo putem jačih liga. Tako je 16./17. branio boje češkog ČEZ Nymburka i s momčadi uzeo naslov prvaka domaćeg prvenstva kao i tamošnjeg Kupa. Nakon uspješne sezone u Češkoj preselio je u njemački EWE Baskets Oldenburg, čiji je član bio do prosinca 2017. kada je raskinuo suradnju s Nijemcima.

Par dana kasnije postao je članom jake turske Pinar Karşıyake, odakle se na koncu sezone vratio u Italiju, ali ovoga puta u košarkašku Seria A ligu, gdje je nastupao i branio boje BC Brescia Leonesse.

Kako je spomenute godine Brescia ispala od Rathiopharm Ulma u Eurokupu, iste sezone, opet u prosincu, potpisao je za Pallacanestro Reggianu (Reggio Emiliu).

Nakon Zadram, u kojem je ostao do prekida prošle sezone izazvane korona krizom, potpisao je za Basketball Löwen Braunschweig u kojem je proveo prvi dio ove sezone.