Hrvatska
Prostran seli u Francusku

Prostran seli u Francusku

Igrač koji je kao veliki talent ušao u seniorsku momčad Zadra koji je tada složio najskuplju momčad u povijesti.

Toni Prostran ima novi klub. Nakon što je u veljači napustio portugalski Poro s kojim je igao i FIBA-in Europa kup zadarski razigravač se seli u Francusku NM1 ligu u Saint Vallier Basket Drome.

Prostran se košarkom počeo baviti u Zadru, a vrlo je mlad dospio pod svjetla pozornice. Nakon vrlo dobrih igara na Europskom kadetskom prvenstvu koje se 2007. održalo na Kreti gdje je bio najbolji strijelac i najkorisniji igrač turnira spominjao se čak i interes europskih velikana za njega, no odlučio je ostati u Zadru. Seniorima se priključio te iste godine, a posebno je upečatljiv bio njegov europski debi protiv Strasbourga kojemu je ubacio 12 poena za samo 15 minuta na parketu.

Iako je nastavljao s odličnim igrama u dresu mlade reprezentacije, s kojom je osvojio nekoliko medalja, priliku u seniorskoj momčadi je dobivao na kapaljku. Zadar je u tom vremenu imao, ako ne najjaču, onda definitivno najskuplju momčad u povijesti i mladom je igraču, objektivno govoreći, bilo teško izboriti se za priliku voditi ekipu prepunu prekaljenih veterana. Zbog toga je nezadovoljan minutažom zatražio raskid ugovora i preselio u Zagreb. No, ni u Trnskom se nije usrećio pošto se klubu priključio u krivo vrijeme, kada je imao najjači igrački kadar u povijesti, pa se nakon dvije godine vratio u Zadar.

U drugom mandatu u dresu Zadra dobio je nešto veću šansu, no 2014. je konačno prelomio i otisnuo se u inozemstvo. Nakon dvije godine tijekom kojih je bio ponajbolji igrač švedske lige, prošlo se ljeto priključio Nevèžisu gdje se prometnuo u jednog od najboljih europskih asistenata. Sa sedam dodavanja u prosjeku je bio najbolji asistent litavske lige, dok je u BBL-u te brojke dodatno poboljšao na 9.3 dodavanja. Uz to je zabijao i gotovo 11 poena u prosjeku.

Sljedeća postaja bila je Grčka, preciznije, Kolossos H Hotels odakle odlazi natrag u Švedsku, ovaj puta Jamtland Basket, i konačno stiže do Porta.