Europa i Svijet
Hrvatska
Protiv najjače Hrvatske (ako se takva uopće više može okupiti) Kinezi ne bi imali izgleda

Protiv najjače Hrvatske (ako se takva uopće više može okupiti) Kinezi ne bi imali izgleda

Domaćini Svjetskog prvenstva bolji od C selekcije Hrvatske.

Protiv najjače Hrvatske (ako se takva uopće više može okupiti) Kinezi ne bi imali izgleda, piše Dražen Brajdić za Večernji list.

Od naše B selekcije krajem srpnja izgubili su prilično uvjerljivo (59:72), a košarkaši najmnogoljudnije nacije na svijetu uspjeli su pobijediti tek C hrvatsku selekciju. Doduše, na turniru u Šangaju, učinili su to prilično uvjerljivo (89:73) pri čemu se naši dečki u tom susretu nisu osramotili. 

Izgubili jesu sa "minus 16", no odigrali su jako dobro prvo poluvrijeme u kojem bi čak i vodili da je bilo malo više centarske snage i centimetara pri zagrađivanju pa su Kinezi u prvih 20 minuta imali čak 11 napadačkih skokova. A tjelesna dominacija Kineza nastavila se i u drugom dijelu susreta pa je i u trećoj četvrtini (16:34) došlo do prijelomnog rezultatskog odvajanja u korist domaćina predstojećeg Svjetskog prvenstva. A u njihovim redovima prednjačili su 216 cm visoki centar, donedavni NBA igrač, Zhou Qi (15 koševa, 13 skokova) i 213 cm visoki bivši NBA igrač Yi Jianlian (19 koševa, 7 skokova). Najbolji strijelac u hrvatskim redovima bio je dojučerašnji cedevitaš Toni Perković (19 koševa), a dvoznamenkasti su još bili krilni-centri Mateo Čolak (13 koševa) i Domagoj Proleta (11) te branič-šuter Antonio Jordano (10 koševa) koji je bio i najbolji skakač naše momčadi. Koševe za Hrvatsku još su postizali Josip Barnjak (7), Bruno Rebić (4), Karlo Uljarević (3 koša, 6 asistencija), Ivan Vrgoč (2), Dario Drežnjak (2), Lovro Buljević (2), a u listu strijelaca nisu se upisali Jan Palokaj (koji je dobio pet i pol minuta) i Luka Tomas (koji nije ulazio u igru).

Utakmicu je vodio ovoljetni i prošloljetni U-20 izbornik Damir Rajković koji je kazao: 

- Izuzetno je ovo iskustvo za ove igrače. Prvo poluvrijeme odigrali smo zadovoljavajuće iako se i u prvih 20 minuta vidjelo da tijelima ne možemo odgovoriti na njihove visoke pozicije što je rezultiralo sa njihovih 11 napadačkih skokova. U trećoj smo fizički zaronili i više se nismo mogli izdići, no dečki su se borili do kraja. A tu borbenost pohvalio je seniorski izbornik Veljko Mršić, svojevrsni supervizor u ovoj priči, svjestan da su naši u manje od 24 sata odigrali dvije utakmice: 

- Najveći naš problem u prvom poluvremenu bio je što su nam Kinezi zabili puno koševa iz druge akcije, iz napadačkog skoka. Premda smo u trećoj četvrtini, uz dosta obrambenih propusta, primili 34 koša, dečki se u posljednjoj dionici nisu predali. Bili smo momčad do kraja i to je ono što raduje. Preostaje nam još utakmica protiv Angole, još jednog sudionika SP-a, koju moramo odigrati najbolje što možemo. Sveukupno, ovaj će turnir biti jako dobro iskustvo za ove igrače i mi ćemo kući ponijeti puno pozitivnih stvari.


Pročitajte više na:  https://www.vecernji.hr/sport/kinezi-uspjeli-pobijediti-tek-c-hrvatsku-selekciju-1337889 - www.vecernji.hr