Hrvatska
Prva liga: Gorica i Agrodalm opet uvjerljivi, Kvarneru prva pobjeda

Prva liga: Gorica i Agrodalm opet uvjerljivi, Kvarneru prva pobjeda

Autor: Teo Cilar

Nakon 2. kola Prve muške lige imamo po četiri momčadi s dvije pobjede, četiri momčadi s pobjedom i porazom i četiri momčadi s dva poraza.

Najneizvjesnije utakmice drugog kola gledali smo u Rijeci, Virju i Zagrebu. Kvarner 2010 je zahvaljujući tricama u završnici slomio Grafičar iz Ludbrega, a Universitas je minus pet s početka posljednje dionice pretvorio u plus 10 protiv Podravca na kraju. Rudeš je preokrenuo minus devet u pobjedu plus devet protiv Pule 1981. U preostale tri utakmice Istrauni, Gorica i Agrodalm bili su vrlo uvjerljivi. 


Istrauni-Šanac Karlovac 78:49 (18:12, 29:9, 14:15, 17:13)

Kompletna statistika utakmice

Prvu pobjedu ostvario je Istrauni protiv Šanca koji niti u ovom susretu nije bio kompletan, ali za razliku od prvog kola, potpisali su kapitulaciju. Domaćini su prvi period dobili s šest poena razlike, a onda je uslijedila druga četvrtina, katastrofalna za Šanac koju će i trener i igrači što prije htjeti zaboraviti. Domaći su košarkaši taj period dobili s 29:9 i svako pitanje oko pobjednika ovog susreta bilo je riješeno. Do kraja je razlika narasla na 29 koševa viška za Istrauni koji su najveći posao oko ove pobjede obavili obranom nad Matijom Češkovićem, najzvučniji imenom karlovačkog sastava. Nije to bio Matijin dan koji je u 30 minuta na terenu ostao na četiri poena. Jedini raspoloženi igrač kod Šanca bio je Branimir Josipović s 17 poena i tri skoka. Kod domaćina najbolji Marko Milekić s 21 poenom, 11 skokova i tri asista. Odličnu pomoć imao je u Kristijanu Andabaki koji je ubacio 14 uz 12 skokova i pet asistencija.  


Gorica-Bosco 96:66 (25:16, 19:18, 20:16, 32:16)

Kompletna statistika utakmice

Bosco se dobro držao u prve tri četvrtine kod Gorice kada su bili na zaostatku od 14 poena razlike. Potpuno su pali u posljednjoj dionici koju Gorica dobiva s 16 koševa viška za okruglih plus 30. Gorica je stalno bila korak ispred košarkaša Bosca kojima je ovo prvi poraz dok je Gorica uvjerljivo vodeća nakon prva dva kola, a svoje protivnike je u prosjeku razbijala s 47 poena razlike. Od čak pet dvoznamenkastih igrača u sastavu Gorice, najviše se istaknuo Marko Baković s 20 poena, 13 skokova i tri asistencije. Ante Mašić ubacio je 18 uz sedam skokova. Kod Bosca koji je prije nekoliko dana proslavio 25. rođendan kluba, najbolji Dominic Gilbert s 14 koševa i 10 skokova, a isti broj poena ubacio je i Filip Tušek. 


Rudeš-Pula 1981 76:67 (16:25, 17:12, 24:14, 19:16)

Kompletna statistika utakmice

Gosti iz Pule odlično su otvorili utakmicu kod Rudeša u Zagrebu. Nakon prve četvrtine imali su devet poena razlike, ali kako se ispostavilo na kraju bila je to jedina četvrtina koju su dobili na susretu. Rudeš je do poluvremena smanjio na minus četiri, a susret su preokrenuli u trećoj četvrtini koju su dobili s 10 poena viška. Košarkaši Pule pokušali su se vratiti, ali nije im pošlo za rukom te su na kraju upisali i svoj drugi poraz, dok je Rudešu ovo druga pobjeda. Ono što može veseliti klub iz Pule je povratak beka Vanje Perdije nakon ozljede. Luka Ljubičić predvodio je Rudeš s 20 poena i četiri skoka dok je Marko Jurič ubacio 16 uz pet asistencija i tri skoka. Kyron Anderson najbolji kod Pule s 24 poena, šest skokova i četiri asistencije dok je Marko Dojkić ubacio 19 uz sedam skokova.


Podravac-Universitas 70:80 (17:13, 18:18, 22:21, 13:28) 

Kompletna statistika utakmice

Iako su gosti imali početno vodstvo rezultatom 7:2 na vrlo teškom gostovanju u Virju, ono nije dugo trajalo. Podravac je stisnuo u obrani i radi seriju od 15:2 te prelazi u vodstvo rezultatom 17:9. Do kraja perioda gosti iz Splita ipak smanjuju serijom 4:0 na minus četiri. Podravac je u drugoj četvrtini došao do najviših plus 14 na susretu, ali momčad Univeristasa smanjuje na istu razliku koja je bila i nakon prve četvrtine. Podravac je i u trećoj četvrtini držao prednost, najviša je bila plus osam, ali gosti su do kraja ovog perioda uspjeli smanjiti na dostižnih minus pet uoči posljednjih deset minuta. Podravac je potpuno pao u odlučujućem periodu, a Universitas taj period dobiva s čak 15 poena razlike za konačnu pobjedu od 10 poena razlike do koje ih je predvodio odlični Gabriel Marić s 26 poena, šest skokova i četiri asistencije. Nikola Šestak bio je prvo ime Podravca s 14 poena, šest skokova i četiri asistencije. Ima jedan nevjerojatan podatak koji moramo istaknuti, a riječ je o čak 48 izgubljenih lopti ukupno na susretu, po 24 sa svake strane.


Kvarner 2010-Grafičar 80:75 (21:22, 21:23, 15:6, 23:24)

Kompletna statistika utakmice

Grafičar je izgubio još jednu neizvjesnu završnicu. Nakon poraza u produžetku protiv Rudeša u prvom kolu, sada su na sličan način izgubili i od Kvarnera 2010 u Rijeci iako su dobili tri četvrtine, a samo jednu izgubili. Domaćinima je dovoljna bila treća četvrtina u kojoj su goste iz Ludbrega ostavili na samo šest postignutih poena, a postigli su 15 za pobjedu od pet poena razlike. U prilog im je išla možda i najlošija partija Marija Novaka, organizatora igre u posljednjih nekoliko sezona. Obrana Kvarnera zaustavila ga je na samo dva poena. Da nesreća bude veća Grafičar je ostao i bez Tomislava Hatlaka koji se ozljedio tako je Grafičar ostao i bez drugog centra pošto Kristijan Šamarija još uvijek ne igra, također zbog ozljede. Grafičar će u iduća dva susreta biti lišen usluga i Manuela Novaka koji je Kvarneru ubacio 31 poen, no kod njega nije riječ o ozljedi već o poslovnim obavezama, tako da teški dani čekaju klub iz Ludbrega. Kod Kvarnera 2010 najbolji Mate Vucić s 20 poena i čak 15 skokova.

Foto: Siniša Beser


Borovo-Agrodalm 67:94 (21:23, 12:23, 19:21, 15:27)

Kompletna statistika utakmice

Košarkaši Borova poraženi su u 2. kolu Prve hrvatske košarkaške lige na domaćem terenu od ekipe Agrodalm iz Zagreba rezultatom 94:67. Nakon izjednačene prve četvrtine (21:23), gosti su „ubacili u višu brzinu“ i do kraja susreta podizali prednost do konačnih +27. Mladoj ekipi Borova presudio je loš šut za tri (2/24) i velik broj izgubljenih lopti (20). Ujednačen napad gostiju predvodio je Nikola Baran s 21 poenom i pet skokova, dok je kod domaćina jedini raspoložen bio Toni Kovač s 22 poena i šest skokova. 

Izjave trenera:

Goran Gunjević (Borovo): - Dečki su dali sve od sebe, bacali su se na glavu, no u ključnim trenucima smo platili danak neiskustvu. To su mladi dečki, 19-godišnjaci koji nikada nisu igrali na ovoj razini. Iskusna ekipa Agrodalma je to iskoristila, pretrčali su nas i „jeftinim“ koševima stigli do zaslužene pobjede.

Joško Garma (Agrodalm): - Borovo je mlada ekipa koja dosta trči i to smo rekli igračima u najavi utakmice. Znali smo da moramo trčati više od njih i kad smo podignuli razinu obrane te ubrzali prijenos lopte, tu smo napravili razliku. U početku je bila faza adaptacije u kojoj smo bili u egalu, ali u nastavku smo podignuli razinu igre i došli do konačne prednosti.


Foto: KK Borovo/Siniša Đurić

Parovi 3. kola: Bosco-Borovo, Universitas-Gorica, Šanac Karlovac-Podravac, Grafičar-Istrauni, Pula 1981-Kvarner 2010, Agrodalm-Rudeš.