Hrvatska
Prva pobjeda Samobor nakon odlaska Luke Žorića, Jazine i dalje savršene

Prva pobjeda Samobor nakon odlaska Luke Žorića, Jazine i dalje savršene

Rezultati i izvještaji 9. kola Prve muške lige.

Odigrane su utakmice 9. kola Prve muške lige. 

Jazine su i dalje neporažene. Ovoga puta s uvjerljivih 92:70 u Zadru su bile bolje od Dubrovnika.  Nakon izjednačenog prvog poluvremena Zadrani u trećoj dionici rješavaju pitanje pobjednika (dobili su je 33:11). Franko Šango je predvodio domaćine s 23 poena. Bruno Markulin ih je postigao 19, Stipe Krstanović 14, Marko Jurica 13, a David Ušić 10. Kod Dubrovčana prednjačili su Petar Dubelj s 20 i Ivan Vodopija sa 16 postignutih poena. 

Košarkaši Pule 1981 zasluženo su slavili protiv Ribole Kaštela konačnim rezultatom 83:70 te se s 14 bodova vratili na treće mjesto na ljestvici.

"Mislim da imamo razloga za slavlje, pogotovo nakon igre koju su moji igrači prikazali u nastavku kada su shvatili kojim jedino ritmom i kakvom agresivnošću mogu doći do pozitivnog rezultata" - objasnio je neposredno nakon završetka utakmice trener Puležana Sandro Nicević. A to nije naglasio bez razloga, jer čitavo su se prvo poluvrijeme igrači Pule 1981 mučili, kako u napadu tako i u obrani. Prva četvrtina završila je vodstvom gostiju od dva razlike (18:20) da bi do velikog odmora Kaštelani čak i povećali prednost na 5 razlike (37:42) pa su domaći košarkaši u svlačionicu otišli vidno nezadovoljni.

Prvih pet minuta nastavka scenarij se nije mnogo mijenjao, u 24. minuti semafor pokazuje 42:48, a tada na scenu stupa Matija Bilalović koji vezuje tri trice, priključuju mu se Nikola Filić s 4 poena i Kristijan Andabaka s 2, što rezultira serijom 15:0 i vodstvom Puležana od 57:48. Gosti iz Dalmacije se međutim ne predaju i do kraja treće dionice smanjuju zaostatak na samo 4 koša (62:58), no, više od toga im Bijeloplavi nisu dozvolili. Kroz čitavu posljednju četvrtinu Bilalović i suigrači, na krilima raspoloženih navijača, održavaju prednost od desetak koševa razlike i uz posljednju sirenu slavlje može započeti.

"Ovo nam mora biti bazni nivo igre. Učinili smo još jedan korak naprijed i na ovoj pobjedi moramo nastaviti graditi naše rezultate u nastavku sezone" - zaključio je pulski strateg, a sličnog je razmišljanja i najmlađi igrač Bijeloplavih, Pazinjan Gvido Guštin. "Prema reakciji publike mislim da možemo reći da je ovo bilo naše najbolje izdanje ove sezone, pogotovo u drugom poluvremenu. Malo smo umorni, večeras ćemo zasluženo proslaviti, ali već od ponedjeljka se okrećemo sljedećem susretu".

Matija Bilalović je s 23 postignuta koša odnio titulu najboljeg strijelca susreta, "društvo" su mu u napadu pravili Lovro Bulešić s 15 i Kristijan Andabaka s 9, kojima je dodao 5 skokova i 6 asistencija. Kod Ribole je najefikasniji u napadu bio Marin Vručinić s 21 košem. U sljedećem kolu Puležani će, ponovo pred svojim navijačima u Domu sportova Mate Parlov, za osam dana dočekati momčad Cedevite Junior, koja je večeras poražena na domaćem parketu od Bosca 82:97.

Bosco je četvrtu uzastopnu pobjedu upisao u susjedstvu kod Cedevite Junior. Bilo je 97:82 u susretu kojeg su gosti prelomili u posljednjoj četvrtini koju su dobili 33:12. Cedevita Junior je na poluvremenu vodila 45:39, a + 6 imala i na ulasku u posljednju četvrtinu (70:64). Tada Bosco radi seriju 20:4 i usmjerava utakmicu na svoj mlin. Luka Katura je s 23 poena (7 sk, 7 as) predvodio Bosco. Sandro Rašić i Dino Cinac su ubacili po 17, a Mateo Vidović je uz 14 poena imao 10 asista. Kod CJ dva Mateja, Bošnjak i Buovac su ubacili po 19 poena.

Rudeš je poražen u Omišu 87:69. Zagrepčani su tricom Marija Galića dobili prvu četvrtinu 22:21, a nakon prednosti Omiša na poluvremenu 45:39 susret je prelomljen u trećoj četvrtini u kojoj je Ivan Mimica ubacio dvije, a Mateo Zonjić jednu tricu pa su domaćini stigli do 20 razlike (65:45). Nekadašnji igrač Dubrave i Hermes Analitice Željko Jović s 19 poena predvodio je Omišane. Zonjić je dodao 17. Kod Rudeša Hrvoje Garafolić i Jure Rezo su ubacili po 11 poena.

Sesvete su pod vodstvom novog trenera Josipa Bulajića nakon pet uzastopnih poraza upisale pobjedu. Splitski Universitas pao je u Jelkovcu 72:64. Neizvjestan susret odlučen je u samoj završnici. Nakon što je Ante Perkušić bacanjima doveo goste u prednost 62:61 uslijedila je serija Sesveta 8:0 (trice Tušeka i Dugandžića) za 69:62. Dario Papak (21p, 8 sk, 7 as), Filip Tušek (15) i Philip Babić (11p, 7 as) ponajbolji kod domaćina, a kod Universitasa Roko Gizdavčić (24) i Mario Rajčić (15) su bili bolji od ostalih.

Samobor je kao gost nadigrao Zapruđe 113:81. Bila je to prva pobjeda Samoboraca nakon odlaska Luke Žorića i četvrti uzastopni poraz Zapruđa čija se igra rastopila u posljednje tri minute druge četvrtine kada su gosti pri prednosti 45:35 napravili seriju 16:0 i već do poluvremena rješili pitanje pobjednika. Momčad Zdravka Radulovića dominirala je i u nastavku uz pomalo nevjerojatan šut za tricu (20/34) u čemu je prednjačio prvi strijelac utakmice Lovro Mandalinić (28p, trice 6/7). Bruno Levanić Kutni je dodao 20, a Josip Škara 13 uz 11 asistencija. Paško Vrlika (20) i Niko Gril (18) predvodili su Zapruđe koje u slijedećem kolu očekuje gostovanje kod Bosca.