Hrvatska
FOTO: Prvi košarkaški kampovi Krešimira Ćosića oduševili mlade sportaše

FOTO: Prvi košarkaški kampovi Krešimira Ćosića oduševili mlade sportaše

Autor: Z.D. Photo: Lukša Marotti

Prve trice pale su u obruč koševa u Zagrebu i Pazinu na kampovima Krešimira Ćosića.

Više od 20 polaznika kampa u Zagrebu, kojeg organizira Udruga Dani Krešimira Ćosića, imalo je prilike uživo saznati tajne košarke od legendarnog Franje Arapovića, ali i iz prve ruke saznati kakav je košarkaš bio Krešo od njegove kćerke Ane Ćosić Pajurin.

 “Počašćen sam što mogu biti ovdje. Ja sam u Cibonu došao sedam dana nakon što je Krešo osvojio 1982. godine sve tri titule s Cibonom. Mjesec dana kasnije bio sam cimer s Krešimirem Ćosićem na Eurobasketu gdje nisam znao ništa. Uzeo me za ruku i učio samnom tri ili četiri godine. Imao sam nesreću što sam kasno došao u Cibonu, a sreću što sam upoznao Krešu!” – izjavio je Franjo Arapović te dodao: “Kamp koji nosi Krešino ime pruža sve uvjete koji su potrebni kako bi postali vrhunski sportaši, u ovom slučaju košarkaši!”

 Kampovi traju tjedan dana, treninzi traju po dva sata dnevno dok edukacija traje sat vremena. Svi polaznici su dobili majice, knjižice i na kraju će dobiti diplome. Treninge provode lokalni klubovi, u ovom slučaju KK Cedevita Junior i KK Pazin.

 “Ove godine kampovi se održavaju u tri grada; u Pazinu, Zagrebu i Zadru. Cilj je da kampovi budu po cijeloj Hrvatskoj. Cilj nam je popularizirati košarku te popularizirati sport općenito. Čini se kako se kultura sporta u Hrvatskoj pomalo gubi, djeca su sve više okrenuta drugim vrijednostima!” – izjavila je Ana Ćosić Pajurin te dodala: “Cilj je da djeca upoznaju košarku i ako im se svidi da se upišu na jesen u taj isti klub kako bi trenirali. Također jedan od ciljeva nam je spajanje lokalne zajednice s lokalnim klubovima!”

 Kamp je namijenjen djeci od 8 i 9 godina, traje pet radnih dana svakim danom od 9 do 12 sati. Unutar tog perioda djeca su naučila osnove košarke, o povijesti košarke, zdravoj prehrani, sportskoj psihologiji, fair playu i drugom. 

 “Nama je iznimno drago što smo dio projekta kojeg je Ana pokrenula u ime Udruge. Ideja je na tragu onoga što Cedevita junior radi, a to je posvećenost djeci, mladima, dovlačenje mladih na košarkaške terene kako bi zavolili ovaj sport. Želimo ih potaknuti da jednog dana budu košarkaši te da odrastaju i žive u sportskom duhu.” – Izjavio je Tomislav Zebec, director KK Cedevita Junior.

 Kampovi su besplatni za sve polaznike.

Nakon kampova u Zagrebu i Pazinu, idući je na rasporedu kamp u Krešinom rodnom Zadru u terminu od 22. do 26. kolovoza, a organizira se u suradnji s KK ZADAR. Djecu se za kamp može prijaviti na: https://www.kresimircosic.com/hr/kamp-2022/kosarkaski-kamp-kresimir-cosic/

 “Jako mi se sviđaju tereni. Sviđa mi se što smo učili pravilno driblati, pucati na koš i što smo radili dvokorak. Treneri su mi se također jako svidjeli, a i dobro sam se zabavio igrajući košarku sa svojim prijateljima iz kampa.” – zaključio je Borna iz Zagreba.