Kolumne
Pucanj iz zračnice 'upucao' vjerodostojnost Osječana

Pucanj iz zračnice 'upucao' vjerodostojnost Osječana

Autor: Branko Tabak

Kako se dogodilo da Vrijednosnice ipak igraju u ponedjeljak?

- 'U zemlji apsurda zakon je ka' Burda' - ovim je citatom TBF-ova hita Heroyix trener Zadra Ante Nazor prokomentirao činjenicu da niti 24 sata nakon domaće utakmice protiv Crvene zvezde u ABA ligi njegova momčad igra susret HT Premijer lige protiv Vrijednosnica Osijeka u Osijeku.

Za one manje upućene Burda je časopis s krojevima za šivanje, a nastavak pjesme kaže:

'Pa se po njemu kroji sve po zakonu 'samo izbroji'

I začepi pravu rupu, to je lako

Kod nas bit snalažljiv je za..bat zakon

Za..bat sve nas, ma nema problema

Zakon je pun rupa poput goblena

Pa vezi sliku za sebe, rođake i priku...'

Podsjetimo, Osječani nisu spremni izlaziti iz okvira koje postavljaju pravila natjecanja, a ona kažu da se susreti organiziraju petkom, subotom ili nedjeljom. Isto tako se zna da klubovi koji izlaze u susret hrvatskim ABA-ligašima i igraju u drugim danima tjedna (a bilo je tu u ponedjeljaka i utoraka i srijeda i četvrtaka) nikada nisu sankcionirani od HKS-a. 

Zna se i da postoji usmena smjernica da se Ciboni, Zadru i Cedeviti izlazi u susret. Vitamini su se odlučili na slaganje B momčadi koja sudjeluje samo u HT Premijer ligi, no za druga dva hrvatska predstavnika u ABA ligi to bi bio harakiri. I ovako muku muče s egzistencijalnim pitanjima. I onda se dogodi da se po rasporedu utakmice ABA lige i HT Premijer lige igraju isti dan. Osijek u pravilu izlazi u susret, ali unutar gabarita koje propisuje pravilnik HKS-a. Uz pismeno odobrenje Saveza, kažu, maknuli bi se izvan njih. Jasno je da će se to dogoditi nikada jer Savez ne može pečatom ići kontra sebe samoga. 

Stav je Osijeka da na ovaj način čuvaju dignitet i suverenitet domaćeg prvenstva, dajući mu prednost ispred privatne regionalne lige. I to je u redu!

Njihov stav je legitiman i legalan. Povremeno i svrsihodan.

Na obrambeno protupitanje 'zašto Zadar nije zatražio od Crvene zvezde pomicanje termina' morate položiti oružja.

- Da smo mi bili u prilici birati Zadar ili Crvenu zvezdu, izabrali bi Zadar. Zadrani su izabrali Crvenu zvezdu, rekao nam je sportski direktor kluba Vrijednosnica Osijek Renato Martinko.

I onda odjednom Osijek igra svoju utakmicu u ponedjeljak i to s ABA-ligašem Cibonom. Otkud? Zašto? Cibona je riješila svoje obveze u ABA ligi i slobodna je vikendom. Osijek, i da ima obveze u Alpe Adria kupu, nikada ne bi stavio neko regionalno natjecanje ispred domaćeg prvenstva. Pa o čemu je riječ?

Cibona je ta koja je zamoljena za promjenu termina utakmice zbog zauzetosti osječke dvorane. Tamo je jučer završilo Europsko prvenstvo u gađanju zračnom puškom, a za potrebe ovog velikog sportskog skupa koji je okupio oko 800 europskih sportaša, bile su potrebne obje dvorane sportskog kompleksa Gradski vrt. Velika i mala. U ovoj potonjoj nastupaju Osječani.

Nije bilo druge nego pitati za uslugu sportske prijatelja iz Zagreba. Oni u tome nisu vidjeli nikakav problem i večeras (19 sati) će Brokeri i Cibosi krenuti u borbu za bodove.

- Mi od studenoga znamo za ovaj sudar termina i tražili smo od Cibone zamjenu domaćinstva. Zagrepčani su pristali, no nakon nekog vremena i odustali tako da smo se našli u situaciji da moramo ići prema Savezu. Dobili smo usmeno odobrenje za ponedjeljak s kojim ni Cibona nije imala problem. Ovaj susret je trebao biti prenošen i na Arena sportu, ostali smo i bez toga, pojasnio je Martinko.

Sve u redu, no Nazor je ipak bio u pravu i sada se slatko (ili kiselo) smješka jer 'zakon je pun rupa poput goblena' i svatko ga veze po potrebi. Samo treba ubosti pravu rupu.

Činjenica je da su Osječani čvrsto branili vikend dane, a na kraju silom prilika morali iskoračiti iz gabarita. Pucanj iz zračne puške ubio je, ili samo ranio, njihovu vjerodostojnost, a učinili su sve da to izbjegnu.