Hrvatska
Puntamika ponovila uspjeh iz 2005. godine!

Puntamika ponovila uspjeh iz 2005. godine!

Autor: Paulo Sarić

Zadar će imati dvije momčadi na završnom turniru Kupa „Krešimir Ćosić“.

Sonik Puntamika je nakon velike borbe u hladnim Jazinama nadigrala Goricu rezultatom 92-85 i ponovila uspjeh od prije 13 godina kada su također izborili završnicu kupa. Doduše, tada u drugačijem formatu. Iako su imali veliku prednost u visini, gosti nisu imali odgovora na lepršavu igru Zadrana koji su ostvarili jedan od najvećih uspjeha u povijesti kluba.

Gorica je bolje otvorila utakmicu te je na krilima Ivana Čubele povela 0-5. No, Puntamičani su se ubrzo konsolidirali i zahvaljujući trima tricama napravili seriju 11-2 kojom su prešli u vodstvo. Šut je služio domaću momčad u prvoj četvrtini, Mario Pešut je jako dobro vodio napade svoje momčadi, a Eddi Jurjević je hvatao „ničije“ lopte pod košem te u početnim minutama anulirao deficit Sonika u visini, pa je momčad Šime Kraljevića u petoj minuti otišla na dvoznamenkastu prednost (19-9). Ipak, ekipa Josipa Sesara je zaigrala bolje u nastavku četvrtine te je prišla na dva posjeda zaostatka. S 27-21 se ušlo u drugu dionicu u kojoj je do izražaja došla prednost u visini gostujućeg sastava. To se najbolje vidjelo u prvom napadu Gorice u kojem su imali čak pet napadačkih skokova prije nego je Ceranja prekršajem prekinuo nešto što bi se moglo nazvati – opsadom zadarskog koša.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Vodeća momčad Prve lige se uozbiljila i stisnula u obrani, pa su Zadrani pune četiri minute bili bez koša iz igre što su Goričani iskoristili da priđu na samo poen zaostatka (30-29) što je primoralo domaćeg trenera na minutu odmora. Urodilo je to plodom, pa su se Puntamičani vratili u ritam s početka susreta. Igra s dva razigravača na parketu, Dinom Palčićem i Mariom Pešutom, stvarala je dosta problema gostima te je odvela Sonik na ugodnih 42-35. Imali su Kraljevićevi momci i zicer da odu na plus devet, no Ceranja je promašio polaganje, da bi u kontri Gorice suci propustili svirati prekršaj u napadu nad Marinom Kneževićem. Dapače, dosudili su tehničku klupi domaće momčadi i dali loptu i slobodno bacanje gostima. Čista četiri poena. Gorica je do kraja poluvremena napravila 0-10 i u svlačionice otišla s plus četiri (42-46).

Marko Petrović je povezao dvije trice na otvaranju treće četvrtine i odveo svoju momčad sedam koševa prednosti (49-56), no Zadrani su brzo odgovorili serijom 10-3 i poravnali rezultat. Prisililo je to Sesara da pozove minutu odmora, a dodatni su mu problem pričinjavale četiri osobne pogreške ponajboljih igrača Ljube Prgometa i Marka Bakovića. Posebno je raspoložen bio potonji koji je do tada ubacio 15 koševa i uhvatio pet skokova te je bio nerješiva enigma za obranu domaćih. Dobra igra Sonika probudila je publiku koja im je dala dodatni vjetar u leđa pa je semafor na ulasku u posljednju dionicu pokazivao 69-64.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Palčić je lijepim prodorom ulijevo i svojim petnaestim košem vratio domaćine na dvoznamenkastu prednost u 32. minuti (75-64) što je natjeralo Sesara da u igru vrati svoje najbolje, osobnim pogreškama opterećene, igrače. Rezultiralo je to serijom 0-8, no onda je Josip Ceranja iznudio petu osobnu pogrešku Bakovića. U posljednje se tri minute ušlo s plus pet za Zadrane (79-74), a onda su gosti pribjegli tricama koje nisu pogađali pa su Kraljevićeva momčad relativno mirno privela susret kraju. Kada je Zvone Uzelac položio u kontri za 85-76 na ulasku u posljednju minutu - sve je bilo gotovo.

Na koncu su suci zakuhali situaciju mnoštvom pogrešnih odluka koje su išle na štetu obje momčadi, no nisu utjecali na rezultat, pa je slavlje domaćina moglo početi. Najefikasniji u redovima Sonika bili su Josip Ceranja s 19 koševa i deset skokova i Mario Pešut, također s 19 poena te po pet asistencija i ukradenih lopti, a mora se spomenuti i izvrsna partija Dina Palčića koji je zabio 17 koševa, podijelio deset asistencija i uhvatio pet lopti. Dvostruko-dvocifreni učinak je imao i Eddi Jurjević s 13 poena i 11 skokova, a ne smije se zaboraviti niti 16 koševa jako dobrog Zvone Uzelca. Najbolji u gostujućim redovima bili su Baković i Ante Mašić s po 15 poena.