Intervjui
Rad, pritisak i ravnoteža preduvjeti su dobrog rezultata

Rad, pritisak i ravnoteža preduvjeti su dobrog rezultata

Autor: Paulo Sarić

Nekad je bio samo mlađi brat Dražena Anzulovića, a danas je jedan od najcjenjenijih mladih trenera u Hrvatskoj.

Uoči početka sezone nad šibenskom su se košarkom bili nadvili tmurni oblaci. Fuzija je propala, financijsko stanje je bilo teško, igrači su jedan za drugim nalazili nove angažmane te je i sama budućnost kluba koji je sezonu završio na ukupno drugom mjestu hrvatskog prvenstva bila u magli. No, nekoliko mjeseci kasnije ponovno je zasjalo Sunce nad Draženovim gradom. GKK Šibenik je izvrsno krenuo u sezonu te je sa šest pobjeda u šest odigranih susreta dočekao reprezentativnu pauzu. Velikog opuštanja nema, kako bi se u što boljem stanju dočekao nastavak natjecanja.

- Nakon utakmice s Cibonom imali smo veliko emotivno i fizičko pražnjenje te smo smanjili ritam treninga pred dvoboj s Hermesom, da bi ovaj tjedan ponovno povećali intenzitet. U petak sam dao igračima dva danas slobodno i od danas nastavljamo po planu. Nadam se da ćemo uspjeti i odmori i osvježiti ekipu u pauzi prije nastavka sezone – započeo je trener Šibenčana Vladimir Anzulović.

Ostvareni rezultati su iznad svih očekivanja, pogotovo imajući u vidu poteškoće koje su pratile klub ovoga ljeta. U savršeni učinak ulazi i ljepotica dosadašnjeg dijela HT Premijer lige protiv Škrljeva kada su Baldekinu igrana čak tri produžetka, a najglasnije je odjeknula pobjeda nad finalistom hrvatskog prvenstva Cibonom. Iako je nepopularno pitanje, od njega se ne može pobjeći. U čemu je tajna?

- Iako smo izgubili šest igrača, nema prevelike tajne. „Tajna“ je u radu i pogođenoj selekciji. Moram izraziti zahvalnost upravi kluba na tome. Pogodili smo s novopridošlim igračima. Po meni osobno, ključ je u prošloj sezoni kada smo imali momke koji su bili primjer u profesionalnosti, pristupu igri i ljudskosti. Mladi igrači su kroz pojačan rad mogli vidjeti što je prava košarka – nastavlja trener Građana.

FOTO: Fiba.com

Iz prošlosezonske momčadi otišli su Halilović, Ivanov, Turkyilmaz, Siriščević, Badžim i Petani. Uz mlade snage ostao je tak Domagoj Bašić.

- Ostanak kapetana Bašića nam je vrlo bitan jer je od velike pomoć i meni i suigračima u odrastanju. Doveli smo Milekovića koji je pravi profesionalac, a Toni Vitali koji nam se priključio ove sezone je predodređen za nositelja te smo svi sretni i zadovoljni što ga imamo. Svojom nepredvidivošću za protivničke obrane je uistinu veliko pojačanje za nas – kazao je trener Anzulović.

Šibenik je prošle sezone bio najbolja napadačka momčad hrvatskog prvenstva i druga najbolja na defanzivnom dijelu parketa. Ove je godine dojam još i bolji, a u igri osjetno participiraju i brojni mladi igrači od kojih su svi i reprezentativci u svojim uzrasnim kategorijama.

- Nastojim pružiti što više prilike mladim igračima. Šibenik je temperamentna sredina, kao i većina njih u Dalmaciji, ali je i sredina koja ne voli gubiti tako da moramo naći balans i to nam zasad uspijeva. Većina mladih igrača je na minutaži od preko 20 minuta. Osobno smatram da se sve manje treba koristiti podjela na mlade i stare igrače. Treba se govoriti o onima koji žele i onima koji ne žele. A moji igrači zaista imaju veliku želju – pohvalno govori o svojim momcima Anzulović koji je neke od njih ovo ljeto odveo do zlatne medalje na Europskom prvenstvu B divizije u Tallinnu.

Nedavno se na Basketpress konferenciji u organizaciji Hrvatskog košarkaškog saveza govorilo, među ostalim, i o utjecaju pritiska na igrače. Svjedoci smo da je kapetan seniorske reprezentacije Filip Krušlin nakon poraza protiv Nizozemske upravo pritisak očekivanja istaknuo kao uzrok lošije predstave.

- Ja vjerujem se mladi igrači ne mogu razvijati na način da ih se samo pusti da igraju. Svi moraju imati određene zadatke, ciljeve i određeni pritisak bez kojega se ne može igrati na vrhunskoj razini. No, u košarci, kao i u životu, mora postajati balans. Ravnoteža u podjeli i zadavanju zadataka. Pogotovo što se tiče mladih igrača, jer ta ravnoteža proizlazi iz činjenice da smo svi drugačiji. Potrebno je dosta razmišljanja i praćenja ljudi. Ne podnose svi pritisak na isti način, ali on mora postojati. Ne jednak prema svima, ali on mora postojati.

FOTO: Fiba.com

Kao cilj uoči početka sezone postavljen je ostanak u elitnom razredu hrvatske košarke. Razumljivo, s obzirom na sve probleme koji su tih (tje)dana tištili šibensku košarku. Jesu li se stvari promijenile u prošlih nekoliko mjeseci?

- Kada smo krenuli s pripremama 17. kolovoza imali smo samo šest igrača, a zbog blokade u koju smo ušli osam dana nakon toga morali smo selektirati ekipu unutar jednog tjedna. I dalje imamo problema odraditi večernji trening kada su nam mladi igrači u školi jer nemamo drugi termin. Samo zbog tih razloga nemamo pravo sebi postavljati više ciljeve od samog ostanka. Sve dok ga matematički ne osiguramo nema smisla govoriti ni o čem drugome – smatra strateg GKK Šibenik.

Na kraju smo se dotakli i reprezentacije. Hrvatska danas, s početkom u 18 sati, dočekuje Italiju u drugom susretu skupine D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nakon poraza u Nizozemskoj pred izabranicima Ivice Skelina je težak zadatak jer bi dva poraza uvelike otežala situaciju uoči nastavka puta prema Kini.

- Nizozemska je definitivno reprezentacija koju se ne smije podcijeniti. Strašno je teško u dva dana bilo što napraviti. Bili smo blizu pobjede te su nas nijanse dijelile od nje. Iskreno se nadam, i vjerujem, da ćemo danas dobiti Talijane - zaključio je jedan od najboljih mladih trenera u Hrvatskoj.