Europa i Svijet
Hrvatska
Rađa vjeruju u mlade: Neiskustvo može biti i prednost, neopterećeni su rezultatima iz prošlosti

Rađa vjeruju u mlade: Neiskustvo može biti i prednost, neopterećeni su rezultatima iz prošlosti

Autor: Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić

'Vibra u reprezentaciji prije prvih utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo je stvarno dobra'

U press centru KC Dražen Petrović danas je održana konferencija za medije Muške seniorske reprezentacije uoči prvih kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo koje će se 2023. godine održati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Na konferenciji su medijima za sva pitanja bili dostupni košarkaška legenda Dino Rađa, ovaj put u svojstvu predsjednika Stručnog savjeta HKS-a, izbornik reprezentacije Veljko Mršić te reprezentativci Pavle Marčinković i Lovro Gnjidić.

Dino Rađa je, najprije pozdravivši sve prisutne, odmah skrenuo pažnju na mladost reprezentacije: “Kao što vidite, ekipu smo maksimalno pomladili. Atmosfera na treninzima je jako dobra, osjeća se dobra vibra. Momci rade maksimalno pošteno i totalno su neopterećeni. Koliko god mladost i neiskustvo može biti njihova mana, toliko to može biti pretvoreno u prednost jer su neopterećeni s nekim bivšim rezultatima. Imaju samo jedan zadatak, a to je izaći s terena ‘krvavih kolina’, a sve drugo će im se oprostiti. Želim im puno sreće!”

Izbornik Veljko Mršić se nadovezao na Dinova razmišljanja: “Istina, jedna nova reprezentacija. Spoj mladosti i iskustva s ciljem da u posljednja dva prozora koji će biti u kasnu jesen 2022. i početkom 2023. budemo najbolji mogući. Sigurno je da ćemo i sada biti dobri, jer, kao što je Dino rekao, momci rade stvarno dobro. Atmosfera je odlična, već od prvog dana okupljanja to izgleda jako dobro na treningu, ali i što se tiče zalaganja i ponašanja na terenu i van terena i siguran sam da će nas to dovesti do toga da igramo dobru košarku, neopterećeni rezultatom, a opterećeni samo s jednim: da budemo jako koncentrirani i da o svakom posjedu razmišljamo kao da je zadnji. Igrači imaju puno prostora za napredak i očekujem da iz utakmice u utakmicu budemo bolji.”

Pavle Marčinković jedan je od reprezentativaca s najviše iskustva: “Atmosfera je doista dobra. Da se ne zaboravi, ima nas koji smo prošli već par ciklusa, pa iako je ovo novija i pomlađena reprezentacija i dalje su naši ciljevi, postulati i principi isti. Rezultat ćemo i dalje graditi na jednoj dobroj obrani i na jakoj tranziciji naprijed i nazad. Smatram da s ovim mladim igračima itekako imamo što tražiti, oni u svojim klubovima igraju bitne uloge i puni su samopouzdanja.”

Dvadesetogodišnji Lovro Gnjidić po prvi je put u sastavu seniorske reprezentacije: “Doći u seniorsku reprezentaciju, nakon svih mlađih kategorija, je ispunjenje sna. Ekipa je super, odlično se slažemo i mislim da smo kliknuli jako dobro.” Na pitanje o debitantskoj nervozi, Lovro odgovara: “Možda je ima malo, ali fokusiran sam i dat ću sve od sebe.”

Utakmica Hrvatska – Slovenija na rasporedu je već u četvrtak, 25. studenog s početkom u 20:45 u KC Dražen Petrović u Zagrebu. Ulaznice je moguće nabaviti putem sustava ulaznice.hr, kao i na blagajni dvorane u srijedu od 10 do 18 sati te u četvrtak od 10 sati pa do isteka poluvremena.

Finska – Hrvatska se igra u Espoou koji je dio metropolskog područja poznatijeg Helsinkija u nedjelju u 18:00 sati. Obje utakmice možete pratiti na programu SportKluba.