Europa i Svijet
Hrvatska
Radošević s Bambergom prvak Njemačke

Radošević s Bambergom prvak Njemačke

Autor: Paulo Sarić

Pobjeda 3-0 za treći uzastopni naslov prvaka.

Bamberg je po treći put uzastopno postao prvak Njemačke. Sukladno očekivanjima, momčad Leona Radoševića na domaćem je terenu svladala goste iz Oldenburga rezultatom 76-58. Iako to rezultat na prvu ne bi sugerirao, momčad Mladena Drijenčića pružila je vrlo jak otpor. Sve do 28. minute gosti su bili u igri, no idućih devet minuta nisu zabili koš što je Brose iskoristio da napravi seriju 15-0 i osigura novu titulu.

Ohne Worte! Einfach nur WOW!

Danke für diese tolle Choreo, Freak City! #Brovissimo #PlayoffsBaby pic.twitter.com/9cAStaqCsd

Oldenburg je koncentrirano otvorio susret svjestan da mu je ovo posljednja šansa da spasi čast i izbjegne „metlu“ u finalu. Posebno je nadahnut bio Brian Quale koje je odigrao najbolju partiju u finalnoj seriji. U prvom su se dijelu momčadi često izmjenjivale u vodstvu, a zadnju prednost gosti su imali pri rezultatu 24-26. No, sve do pred kraj treće dionice držali su se u utakmici i nisu dopuštali momčadi Andree Trinchierija da se značajnije odvoji. Najveća prednost domaćeg sastava iznosila je sedam poena u 24. minuti, da bi već nekoliko napada kasnije Oldenburg izjednačio na 49-49 i vratio stvari na početak. Krajem dionice loptu u svoje ruke uzima Elias Harris i sa šest koševa s linije slobodnih bacanja pokreće svoju momčad koja četvrtinu završava serijom 8-0. Suša gostiju, koji ni prve četiri minute posljednje četvrtine nisu zabili koš, omogućila je Bambergu postizanje novih sedam poena bez odgovora što je zaokružilo seriju na 15 i prelomilo susret.

Novog njemačkog prvaka predvodio je izvrsni Maodo Lo koji je za samo 16 minuta zabio 15 koševa, a vrijedi istaknuti i Daniela Theisa sa osam poena, ali i 13 skokova. Radošević je na parketu proveo nešto manje od deset minuta i za to vrijeme ubacio tri koša uz četiri skoka. Najefikasniji u redovima Oldenburga bio je već spomenuti Qvale s 12 poena i pet skokova.

Fabien Causeur izabran je za najkorisnijeg igrača finalne serije u kojoj je u prosjeku zabijao 14 koševa uz 5.3 koša i gotovo tri asistencije po susretu.

MVP! MVP! MVP! Glückwunsch @FCauseur1! Was für geile #PlayoffsBaby vom Franzosen! #Brovissimo Fab! pic.twitter.com/NyQXpoIYVP

Brose Bamberg ovom je pobjedom došao do svog devetog naslova prvaka, a ujedno je i srušio rekord o najuvjerljivijoj pobjedi u finalima. Ne samo da su goste riješili u tri utakmice, Radoševićevi suigrači su susrete prosječno dobivali s 22 poena razlike što je najuvjerljivija razlika u finalima. Do sada je najdominantnija bila ALBA iz sezone 2000./01. koja je protivnike u prosjeku ostavljala na ravnih 20 koševa zaostatka.