Europa i Svijet
Regija
FOTO: Radošević srušio Zvezdu

FOTO: Radošević srušio Zvezdu

Autor: Paulo Sarić

Domaćem je sastavu presudio loš ulazak u utakmicu.

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u petom kolu Eurolige na domaćem terenu od Brose Bamberga rezultatom 69-75. Momčad Dušana Alimpijevića umalo je došla do svoje treće domaće europske pobjede, no kobnom se pokazala prva četvrtina u kojoj su primili čak 30 koševa i upali u zaostatak iz kojega se nisu uspjeli vratiti do samoga kraja.

Domaćini su loše otvorili susret. Prvih je pet minuta proteklo u ujednačenoj borbi, no u idućih manje od 100 sekundi Nijemci rade seriju 0-12 i odvajaju se na dvoznamenkastu prednost. Trener Alimpijevć je, nezadovoljan ulaskom u utakmicu, puno rotirao od samoga početka, no Zvezda u prvoj dionici nije uspijevala pronaći recept za svoju nadaleko poznatu čvrstu i kvalitetnu obranu. Uz izostanku Antića bio je primjetan nedostatak mase pod koševima što je momčad koju s klupe vodi Andrea Trinchieri mudro koristila. Prvih je deset minuta završeno rezultatom 18-30, da bi odmah u prvom napadu druge četvrtine njemački prvak tricom Maodo Loa otišao na najvećih 15 poena prednosti.

Zvezda se potom konsolidirala i počela više koristiti Bjelicu u napadu, dok su gosti upali u seriju pogrešaka. Bolje rečeno, zadovoljili su se šutevima za tri poena, a nakon što su ih promašili nekoliko za redom u njihove se redove uvukla nervoza pa je regionalni prvak vrlo brzo, nakon koša Lessorta, prišao na samo minus šest (30-36). Ipak, zahvaljujući puno većoj širini i većem broju napadačkih opcija Bamberg je na veliki odmor otišao s devet koševa viška (34-43).

Nastavak je praktički bio preslika druge četvrtine. Crvena zvezda se čitavo vrijeme pokušavala vratiti u susret, obrana je i dalje bila na potrebnoj razini, što je osnovni preduvjeta za svaki uspjeh beogradskog sastava u Euroligi, no napad je na trenutke trokirao. U izostanku Antića i uz neraspoloženog Feldeinea stvari je u svoje ruke bio primoran uzeti Taylor Rochestie koji je inicirao seriju domaćina 7-0 kojom su prišli na zaostatak od samo četiri poena pri kraju treće dionice (50-54). Taman kada je Zvezda bila u naletu, izvrsnu je rolu u redovima njemačkog prvaka odradio Leon Radošević koji je zabio šest uzastopnih poena svoje momčad i održavao Bamberg u prednosti. Rochestie je pokušavao vratiti Beograđane u egal, no najbliže što je domaća momčad stigla bilo je na 67-69 nakon ukradene lopte i koša Lessorta nešto manje od tri minute prije kraja.

Nijemci su tada zaigrali čvrstu obranu koja je natjerala Crveno-bijele na nekoliko izgubljenih lopti što je rezultiralo serijom 0-6 koja je i odlučila pobjednika.

Najbolji u redovima Brosea bili su Augustine Rubit s 15 koševa i pet skokova te Ricky Hickman s 12 poena, tri asistencije i četiri ukradene lopte, dok je naš Leon Radošević ubacio 11 koševa i uhvatio sedam lopti, od čega čak pet u napadu, za manje od 24 minute provedene na parketu. Zvezdu je, po običaju, predvodio Rochestie s 22 poena, četiri skoka i tri asistencije.