Kolumne
Radost loptanja pod obručima: Na redu je CSKA?

Radost loptanja pod obručima: Na redu je CSKA?

Napokon počinje nova sezona Eurolige.

Idemo ispočetka. Nova sezona Eurolige, novih više od 250 utakmica je pred nama.

Uostalom trećinu te lige, točnije, pet momčadi, imali smo prilike vidjeti nedavno i u nas, na sjajnom i na euroligaškom nivou upriličenom užitku u Zadru.

Željko Obradović koji sa svojih devet naslova s pet klubova može ponijeti naziv košarkaškog sultana mogao je trijumfom u Krešinoj dvorani bar na trenutak zaboraviti da je ovog proljeća u zadnjoj utakmici Eurolige pokleknuo pred još jednim svojim učenikom –Pablom Lasom i njegovim Realom. Laso se uz deseti Realov naslov okitio i nagradom najboljeg trenera Eurolige. Trijumf je zaslužio i zbog činjenice da je cijelu sezonu mogao igrati s krnjim sastavom jer mu se Sergio Llull vratio tek pred kraj natjecanja, Ognjena Kuzmića nije bilo od početka, a Slovenac Anthony Randolph propustio je 15 utakmica... Premda nisu imali ni prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, jer su završili kao peti, izbacili su Panathinaikos (3-1), potom na završnom turniru momčad s najboljim omjerom CSKA (24:6), da bi se MVP  oprostio od Europe slavljem protiv Fenerbahcea u finalu.

U novih 30 kola kreće 16 momčadi iz 9 zemalja, od kojih četiri iz Španjolske i tri iz Turske, a već do Nove godine će odraditi polovicu. Real skoro da i nije mijenjao momčad a slično vrijedi i za ostale iz vrha. Fener se lišio Jasona Thompsona, no brzinu pod samim košem dobio je s Joffreyem Lauvergneom; nema ni Brada Wanamakera i Jamesa Nunnalyja. Obradović ulazi u svoju šestu sezonu, a do sada je Fenerbahce doveo do Final foura četiri puta. Lani su u prvom dijelu sezone čak pet puta posrnuli kod kuće, a ove u  zadnjem pokusu – President kupu izgubili su od Efesa . To bi trebalo svjedočiti da će Ergin Ataman (zamijenio našeg Velimira Perasovića), čija je momčad lani u EL osvojila tek sedam pobjeda,  s tek petoricom igrača iz prošlosezonskog sastava (uključujući Kruna Simona) ući u novu sezonu s puno više ambicije. Tim više što su i na Gomeljski kupu prijetili do kraja CSKA-u. Simon je ostao takoreći naš zadnji mohikanac koji će se loptati u najelitnijem društvu. Na novog kapetana Barcelone (sedma sezona), drniškog Dubrovčanina Antu Tomića, skoro smo zbog davnog otkaza reprezentaciji i zaboravili, dok će Leon Radošević igrati za Bayern s njemačkom putovnicom.

Kada smo kod naših, i na trenerskoj strani ostali smo sa samo jednom lastom. Neven Spahija nije se s Maccabijem lani uspio probiti među 8 najboljih, što Nikola Vujčić tumači i novčanim nedaćama. No, napokon su nakon 4 godine osvojili prvenstvo Izraela, što im je 52. naslov (uz 44 titule u Kupu). Spahija želi brzu američku košarku a ostavio je Rolla, Kanea, Tyusa, dok bi veliku korist trebao imati od Wilbekina, ponajbljeg igrača Eurokupa, koji je pripomogao da se Darušafaka vrati u elitno društvo. Od novih tu su i Pargo, O´Bryant, Caloiaro, Black...

Čak tri naša euroligaška trenera na početku sezone grijat će klupe u gledalištu. Za sada nema posla za Perasovića, Jasmin Repeša nakon izleta s reprezentacijom BIH čeka neki projekt, a Veljko Mršić je u Zagrebu... svi su na jako produženom godišnjem odmoru.

Na početku smo se spomenuli vodeće trojke lige ali ne zaboravimo da je na završnici bio i Žalgiris. Sa šestog mjesta izbacili su Olympiakos, pa su Grci, koji su imali treću i četvrtu momčad nakon regularnog dijela, ostali bez predstavnika među četiri najbolje momčadi. Litavci i dalje obožavaju košarku i Žalgirio arena bit će, bez sumnje, najpopunjenija dvorana.

Momčad koja se osladila naslovom pred skoro dva desetljeća (1999) službeno je treća u Europi. S četvoricom Amerikanaca i povratnikom Westermannom, ali, što je najvažnije, sa već sada jednim od najambicioznijih trenera Šarunasom Jasikevičiusom, bit će opasni takmaci za svakog. Šarunasa je htjela Barcelona, ali se spominjao i CSKA. Ipak, do velikih potresa nije došlo. Svetislav Pešić, koji baterije puni na Silbi, ostaje na kormilu Barcelone i sljedeće će godine proslaviti 70. rođendan. Rekorder je u Eurokupu Larry Brown, kome je 78 godina.

 Treću sezonu uzastopno nemamo Euroligaša. Kako će kroz sito i rešeto proći Cedevita sa Sitom Alonsom, vidjet ćemo. Među sva čuda naše košarke spada i činjenica da najbolji igrač ABA lige i našeg prvenstva, Luka ŽorIć, ne igra NIGDJE.