Europa i Svijet
VIDEO: Rapsodija milanske Olimpije u Pireju, Real pokazao autoritet Baskoniji

VIDEO: Rapsodija milanske Olimpije u Pireju, Real pokazao autoritet Baskoniji

Autor: Saša Ćirić

Prve dvije utakmice večeri riješene u samoj završnici, druge dvije...

Olympiacos nastavlja s toplo-hladnim igrama. Nakon što su u četvrtfinalu prošlosezonskog izdanja Eurolige (zasluženo) potpisali kapitulaciju pred Žalgirisom, dečki iz Pireja su u početnim kolima nove sezone pokazali neke pomake na bolje s dvije važne gostujuće pobjede (+18 kod Himkija i +5 kod Baskonije). U prvoj domaćoj euroligaškoj utakmici ove sezone dočekali su sjajnu milansku Olimpiju, koja je još prije mjesec dana na Zadar Basketball Tournamentu pokazala da će biti iznimno zanimljiva i dinamična momčad ove sezone.

Uistinu, to se i ostvaruje.

Nakon rutinske pobjede u Podgorici i nimalo sramotnog poraza u Madridu, Milanezi su u Pirej došli puni samopouzdanja. U prvoj četvrtini je domaćin imao bolji start, ali od drugog dijela je na terenu postojala samo jedna momčad - Olimpia. Ključ visoke (75-99) pobjede gostiju bio je u nevjerojatnoj ofanzivnoj učinkovitosti. Momčad Milana je izgubila tek osam lopti, od čega Mindaugas Kuzminskas tri, a tri najbolja strijelca (Mike James, Nemanja Nedović i Vladimir Micov) ukupno dvije (!). Usto, promašili su tek dva slobodna bacanja od 27 pokušaja, a ni šut za tricu nije bio loš (12-29, 41%). 

Mike James u duelu s Vassilisom Spanoulisom (Foto: euroleague.net)

James je predvodio milansku troglavu zvijer (22 poena, 5 asistencija), Nedović je dodao 20, uz po 4 skoka i asistencije, dok je Micov u 19 poena ugradio čak pet pogođenih trica. Kod domaćih je iznad prosjeka odigrao tek Nikola Milutinov (15 poena, 10 skokova), dok su dvoznamenkasti još bili Georgios Printezis (13 poena i 5 skokova), te Sasha Vezenkov i Vangelis Mantzaris s po 12 poena. Vassilis Spanoulis je u 23 minute igre postigao tek 3 poena (šut iz igre 1-9).


Posljednja utakmica trećeg kola igrala se u Madridu, kamo se na megdan Realu zaputila Baskonia. 

Bio je to relativno otvoren meč tijekom prve tri četvrtine, makar je Real stalno imao minimalno dva do tri posjeda prednosti. Ipak, čvrsti gosti se nisu predavali, pa su sredinom treće četvrtine došli i do izjednačenja (65-65). To kao da je razjarilo domaću momčad, koja je od tog trenutka dodala gas i u jednom trenutku otišla i na +20 (95-75). Gosti su do kraja to tek blago smanjili za konačnih 97-79. 

Sjajni Sergio Llull predvodio je Real s 23 poena, a dvoznamenkasti su bili i Rudy Fernandez (14), Fabien Causeur i Anthony Randolph s po 11 poena, te Felipe Reyes s 10. Valja istaknuti i obrambeni učinak Waltera Tavaresa, koji je uz 11 skokova i 4 blokade upisao i 7 poena. Baskonia je imala četiri dvoznamenkasta igrača - Marcelinho Huertas je postigao 14 poena, Patricio Garino 12, Luca Vildoza je dodao 11, a Matt Janning 10. Tornike Shengelia je ostao na 9 poena, a muku je mučio s osobnim pogreškama i prljavim Fernandezovim potezima (podmetnuta noga u završnici susreta).