Hrvatska
Regija
FOTO: Raspoloženi Širko nedovoljan za pobjedu u derbiju

FOTO: Raspoloženi Širko nedovoljan za pobjedu u derbiju

Autor: Paulo Sarić

Kontrola skoka predstavlja veliki problem dalmatinskoj momčadi.

Košarkaši Splita ubilježili su prvi domaći poraz u Drugoj ABA ligi. Momčad Ivice Skelina na Gripama je poražena od ambiciozne slovenske momčadi Sixt Primorske rezultatom 75-82. Otvaranje susreta bilo je obilježeno žutom bojom, no u preostalih pola sata gosti su pokazali više na parketu i zasluženo slavili.

Splićani su izvrsno otvorili susret. Prvo je Kalajžić ubacio tricu, potom je Širko izborio, i pogodio, tri slobodna bacanja da bi seriju 8-0 svojim drugim ubačajem zaključio Mate Kalajžić. Nakon što je i Jukić pogodio iza linije 6.75 gostujući je trener bio primoran pozvati time-out nakon samo tri i pol minute igre. Potez je urodio plodom, napad Primorske je proradio pa su se Slovenci tricom Tadeja Fermea ubrzo prišuljali na samo pet koševa zaostatka (16-11). Ipak, domaćini su u prvoj četvrtini bili nezaustavljivi. To se prvenstveno odnosi na Henrika Širka koji je ubacio 11 poena za prvih deset minuta pa je ta dionica završena s plus 12 za hrvatski sastav (28-16).

Prve tri minute drugog perioda nisu donijele ništa novo, a onda je krenula renesansa Slovenaca. Momčad Jurice Golemca zaigrala je izvrnu obranu, a Dalmatince je napustio šut te idućih gotovo pet minuta nisu zabili niti koša što je Sixt Primorska iskoristila na napravi seriju 0-18. Goste je u tom razdoblju ljubio šut. Iskusni Nebojša Joksimović prvo je tricom doveo Primorsku u vodstvo (34-36), da bi novim dalekometnim ubačajem nedugo potom podebljao prednost svoje momčadi (34-39).

FOTO: KK Split/Ivica Čavka

Skelinova je momčad na odmor otišla sa minimalnim zaostatkom (40-41). Žuti su se nadali da će uspjeti ponoviti igru sa samog otvaranja, no drugo je poluvrijeme donijelo nastavak dobre igre Slovenaca. Split je posljednje vodstvo imao u 22. minuti kada je nakon koša Širka vodio 44-41, ali tada se raspucao  Tadej Ferme koji je ubacio tri trice i ukupno 11 poena u nepune četiri minute čime je odveo svoju momčad na prvu osjetnu prednost (49-56). Domaćini jednostavno nisu imali načina da zaustave raspoloženog Slovenca koji je ubrzo pogodio novu tricu, da bi Nejc Zupan ubačajem dvije minute prije kraja treće četvrtine probio granicu od deset koševa prednosti Sixt Primorske (50-61).

U posljednjih se deset minuta ušlo s osam poena viška za momčad Jurice Golemca. Splićanima je nadu davala činjenica da su identičan zaostatak nadoknadili protiv Vrijednosnica u subotu kada su nakon produžetka slavili nad momčadi Vladimira Krstića 100-91. No, Slovenci nisu Osječani. Najbliže što je Split stigao bilo je dvaput na minus šest (62-68 i 64-70), pa su gosti rutinski priveli susret kraju.

Nezaustavljiv je bio Tadej Ferme koji utakmicu završio sa 17 koševa i četiri asistencije,  a istaknuo se i Marijan Čakarun s 12 poena i šest skokova. Domaćinima nije pomogla niti vrlo dobra partija Henrika Širka koji je ubacio 21 koš, uz četiri skoka i tri asistencije.

Splićani se nakon pet kola nalaze na omjeru 2-3, tehnički na predzadnjem mjestu, ali samo pobjedu udaljeni od mjesta koje vodi na završni turnir.