Europa i Svijet
Raspucana Valencia na korak do titule

Raspucana Valencia na korak do titule

Autor: Paulo Sarić

Loše otvaranje susreta nije koštalo domaćina.

Valencia je u trećoj utakmici finala španjolskog doigravanja na domaćem terenu svladala Real Madrid 81-64 i došla na korak od naslova. Momčad Pedra Martineza imat će dvije prilike da osvoji svoju prvu titulu španjolskog prvaka, prvu već u petak.

Jako lošem otvaranju susreta unatoč, u kojemu im je šut bio tek nešto iznad 25 posto (4/15), domaćini su zahvaljujući koševima Willa Thomasa uspjeli zadržati priključak nakon prve dionice. Real je tricom Taylora ubrzo povećao prednost na deset razlike, no Valencia se tada konačno počinje opuštati i smanjuje zaostatak. Serijom 15-3 krajem dionice, u koju je ugradila i tri vezane trice u manje od jedne minute, izjednačava rezultat na 30-30. Kod gostuju je fantastičnu dionicu odigrao mladi Luka Dončić koji je u drugoj četvrtini zabio 11 od 19 koševa svoje momčadi, te osam posljednjih uoči odlaska na odmor, no kako će se ispostaviti nije imao raspoloženog suigrača. Na odmor se otišlo s pola koša prednosti za domaći sastav koji je u nastavku nošen publikom polako počeo graditi prednost. Ulogu Dončića kod gostiju je preuzeo Ayón, no ni on nije mogao sam. Vivas je dvjema tricama na otvaranju posljednjih deset minuta odveo narančaste na plus 14 i upalio crvene alarme kod gostiju.

Kao i uvijek ove sezone u takvim se trenucima javlja Llull koji uzima loptu i zabija osam vezanih poena svoje Reala. Ali obrana domaćina je zatvorila ostale igrače i limitirala madridsku momčad na samo 13 koševa u posljednjoj dionici što je bilo nedostatno za preokret. Domaćina je predvodio izvrsni trojac Thomas-San Emeterio-Dubljević koji je su zabili, redom, 16, 15 i 14 poena. Kod gostiju je sličan učinak imao trio Llull-Ayón-Dončić koji je ubacio 16, 15 i 13 koševa, ali za razliku od igrača Valencie gostujući su košarkaši u pravilu igrali 1 na 5 i nisu mogli računati na pomoć suigrača kada im je najviše trebala. Valencija je ovom pobjedom povela s 2-1 u finalnoj seriji, a priliku da dođe do svog povijesnog naslova prvaka Španjolske imat će u petak u 20.30h. Povijest nam kazuje da ima jako dobre izgleda da to i postigne pošto je 75 posto momčadi koje su s vodstvom ušle u posljednja dva susreta na koncu došlo do titule.