Hrvatska
Borba za naslov: Rasterećena Gorica pod Tornjem, branitelj Zadar na Gripama

Borba za naslov: Rasterećena Gorica pod Tornjem, branitelj Zadar na Gripama

Autor: Branko Tabak Photo: KK Gorica - Nenad Mudrinić

Polufinale doigravanja

U petak 20. svibnja na rasporedu su prve polufinalne utakmice doigravanja za naslov prvaka Hrvatske. Klubovi koji su izborili poluzavršnicu su isti kao i prošle sezone, ali su se parovi pomiješali. Zadar je prošle sezone išao na Goricu, a Cibona na Splita. Igralo se dalmatinsko finale, a prvak je postao Zadar. Ovosezonski parovi polufinala su Cibona – Gorica i Split – Zadar.

KK CIBONA – KK GORICA – 20. SVIBNJA 2022. U ZAGREBU, U KOŠARKAŠKOM CENTRU “DRAŽEN PETROVIĆ”, SAVSKA 30, U 20:00  SATI. ⇒ HKS TV

Gorica je u doigravanje ušla s petog mjesta te nakon tri izjednačene i uzbudljive utakmice, u kojima su uvijek slavili gosti, iz borbe za naslov prvaka izbacila četvrtoplasiranu Cedevitu Junior. Goričani u polufinalnu seriju ulaze maksimalno rasterećeni, ali i maksimalno motivirani da naprave još bolji rezultat. Cibona je favorit i s tom će se ulogom igrači trenera Gašpera Okorna morati nositi.

‘Istina je da smo na papiru favoriti, ali to treba pokazati na parketu. Bez toga ne vrijede priče o favoritu. Moramo u susret ući bez podcjenjivanja jer Gorica nema pritisak favorita i igrati će opušteno. Biti ćemo agresivni i nametnuti svoj ritam od početka. Ako odigramo kao znamo i možemo mislim da možemo doći do pobjede’ – rekao je u najavi utakmice trener Zagrepčana Gašper Okorn.

Strateg Goričana Mladen Starčević slikovito je dočarao odnos snaga.

‘Mi jesmo u istoj ligi, ali moramo priznati da smo potpuno različite kategorije. Oni su tim koji ima sedam reprezentativaca, jednog Argentine, jednog BiH i pet hrvatskih te su apsolutni favorit u ovoj seriji. Vidjet ćemo koliko možemo napraviti u prvoj utakmici jer mi smo u glavama još uvijek u četvrtfinalu i majstorici protiv Cedevite Junior. Mislim da ćemo se u drugoj, a daj Bože i trećoj utakmici adaptirati na tu fizički kvalitetu i visinu koju mi zapravo rijetko kad i viđamo. Zato sam i pohvalio Ligu za prvaka  jer smo se u njoj češće susretali s takvim suparnicima koji igraju fizički dominantnu košarku.’

KK SPLIT – KK ZADAR – 20. SVIBNJA 2022. U SPLITU, U KOŠARKAŠKOJ DVORANI “SPLIT”, ULICA SLOBODE 16 B, U 18:00 SATI.  ⇒  ARENA SPORT

Drugi polufinalni par je po mnogočemu zanimljiv. Osim što je u pitanju dalmatinski derbi, riječ je i o momčadima koje su ove sezone u HT Premijer ligi odigrale četiri međusobna susreta u kojima niti jednom nije slavio domaćin. Uz sve to u pitanju je repriza prošlosezonskog  finala u kojem je prvaka odlučila peta utakmica.

 ‘Zadar je prvak i ne treba o njima trošiti riječi. Dugo godina igraju zajedno. Velikih nepoznanica nema. Taktički ćemo biti spremni, kako mi, tako i oni.  Odlučit će detalji, pobijedit će ona momčad koja napravi manje grešaka i bude imala inspiriranog pojedinca. Prva pobjeda je važna jer daje vjetar u leđa, puno znači tko će bolje uđe u seriju. Sve međusobne utakmice su bile izjednačene. Domaći teren nije imao toliko važnu ulogu, ali vjerujem da ćemo iskoristiti podršku publike sada kada je najpotrebnije, naglasio je trener Splita Srđan Subotić.

Igrač Zadra Pavle Marčinković, koji je u dresu Splita odigrao nekoliko sjajnih sezona, utakmicu je najavio ovim riječima:

‘Sa Splitom smo odigrali seriju napetih i neizvjesnih utakmica. Split je ekipa koja je u dobroj formi, zdravi su, posjeduju široku klupu koja im omogućuje dosta rotacije, i sigurno će od nas zahtijevati maksimalan fokus i požrtvovnost za prolazak dalje’.

Dalmatinski derbi Splita i Zadra prenosit će Arena Sport televizija, dok će ‘sjeverni derbi’ ići uživo na HKS TV-u.

Za ovu priliku, na HKS TV-u je osiguran prijenos s tri kamere i ponavljanjima usporenih snimaka (slow motion) kako bi se što zornije prenijela žar borbe za trofejom prvaka. Naravno, kao i na svim utakmicama u ovoj sezoni, na HKS TV prijenosu moći ćete čuti i komentatora.