Hrvatska
FOTO: Remi promašio remi

FOTO: Remi promašio remi

Autor: Paulo Sarić

Uz 15 promašenih bacanja teško se može doći do pobjede…

Među 140 gledatelja koji su pohodili dvoranu Krešimira Ćosića u nedjeljno popodne s idejom da pogledaju dvoboj 17. kola HT Premijer lige između Jazina Arbanasa i Vrijednosnica Osijek našao se i košarkaš Zadra Domagoj Vuković koji je došao pogledati svoju bivšu momčad. Njegovo je prisustvo izgleda pomoglo Slavoncima koji su slavili rezultatom 84-87 i došli do svoje pete pobjede u domaćoj ligi.

Iz Jazina su današnju utakmicu već odavno označili jednom od ključnih, tj. prvom od ključnih, u borbi za ostanak u elitnom razredu hrvatske košarke, a shodno tome su i ušli u susret. Nakon početnog vodstva gostiju Zadrani odgovorili sa 7-0 i preuzeli rezultatsku inicijativu. Na otvaranju je posebno zanimljiv bio dvoboj teškaša Ivana Krola i Franka Kaštropila u kojemu je s osam koševa u prvoj četvrtini pobjedu odnio potonji.

Visoki je Splićanin dugo vremena vukao svoju momčad koja je sredinom druge dionice imala i sedam koševa prednosti (26-17). No, onda je stala. Uvukla se nesigurnost u igrače Luke Bujasa koji su počeli promašivati s linije slobodnih bacanja, a s druge se strane razigrao mladi Arian Došen pa su Slavonci krenuli u seriju 4-21 koju je tricom zaključio Nick Tomsick. Na semaforu je uskoro svjetlilo 30-40 što je bila prva dvoznamenkasta prednost iti jedne momčadi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Na veliki se odmor otišlo s plus osam za goste, no Jazine su na krilima raspoloženog Kaštropila uskoro prišle na samo posjed zaostatka. Nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac radio je sve u tim trenucima. Skakao je, asistirao i poentirao te je u jednom trenutku zabio više nego svi suigrači kombinirano (19-18). Kada je Sarajlija ukrao loptu i u kontri položio za samo minus jedan iz perspektive Jazina (41-42) činilo se  da su Zadrani povezali svoje redove. No, gosti su se s tri trice u 55 sekundi, po jednu su ubacili Markulin, Šarac i Došen, učas vratili u mirne vode. Kobni su za domaćine bili šutevi iz tranzicije. Osječani su ih u trećoj četvrtini ubacili čak četiri pa se u posljednjih deset minuta ušlo s 51-60 za goste.

Do kraja smo gledali neizvjesnu utakmicu. Borbeni domaćini su se držali na priključku narednih nekoliko minuta, a onda su serijom 8-0 prišli na samo koš zaostatka, da bi napad kasnije Mirza Sarajlija s tri slobodna bacanja vratio stvari na početak (72-72). Sve do dvije i pol minute prije kraja igralo se koš na koš, a onda je gostujući kapetan Aljoša Šarac zabio svoju drugu tricu, čak 13. Osječana i vratio Vrijednosnice u vodstvo da bi napad kasnije Domagoj Vrkić položio za plus pet (76-81). S istom se razlikom ušlo u posljednjih 47 sekundi nakon čega je Petani tricom iz teške pozicije dao nadu Jazinama.

Uslijedila je penal završnica. Šarac je pogodio jedno od dva, a Sarajlija oba pa je sve palo na leđa Amerikanca Jimmieja Taylora koji je također bio polovičan. Lopta je na kraju došla do Remija Barryja, no Francuz je promašio prvo i dao priliku Došenu da potvrdi pobjedu svoje momčadi. Upravo je mladi Osječanin s 22 koša predvodio Krstićeve momke, pa je Jazinama bila nedovoljna 23 koša i osam skokova raspoloženog Franka Kaštropila.