Hrvatska
Repeša nakon pobjede nad Italijom: Možemo se nositi s najboljim reprezentacijama Europe

Repeša nakon pobjede nad Italijom: Možemo se nositi s najboljim reprezentacijama Europe

Autor: Branko Tabak

Double-double učinak Tomislava Buljana.

Hrvatska U20 reprezentacija je u 2. kolu FIBA European Challengera pobijedila Italiju 71-57 i s dvije pobjede zajedno sa Španjskom zasjela na vrh poretka. Od početka susreta momčad izbornika Repeše je zagospodarila parketom. Talijani su poveli 0-3 i do kraja prve četvrtina postigli tek tri poena, slobodno bacanje i jedan šut za dva poena iz igre.

Hrvatska je čvrstom obranom gradila put prema dvoznamenkastoj prednosti koja je narasla do 15-4, a u drugu četvrtinu se ušlo s rezultatom 15-6.

Talijani su nakon dogovora između četvrtina pokazali više čvrstoće u obrani i mirnoće u napadu. Na semaforu se rezultat kretao između 6 i 13 poena viška za Hrvatsku (28-15) koja je u završnici prvog poluvremena pri vodstvu 31-22 nakon nesportske pogreške Sandra Rašića izgubila koncentraciju i u završnih 26 sekundi dopustila Talijanima povratak u rezultatski egal (33-29). Posebno bolna bila je trica Sashe Mattiasa Granta na isteku vremena.

Nije dugo trebalo da petorka Gnjidić, Tišma, Rašić, Bošnjak, Buljan vrati Hrvatsku u dvoznamenkastu prednost (41-31) i prisilili talijanskog izbornika na time-out nakon samo dvije minute igre u trećoj četvrtini. Poveli su naši dečki i 43-31, a onda primili tricu pod prekršajem (Gnjidić na Arlettiju) za povratak Talijana u obećavajuću zonu (46-40). Buljević i Bošnjak u novom hrvatskom naletu dovode Repešinu momčad na +10 (50-40). Ponovno je završnica četvrtine bila loša, a agresivni Talijani serijom 9-0 dovode utakmicu u potpuni rezultatski egal (50-49).

Talijani su preko Cesarinija poveli 50-51, a Krešić i Gnjidić s dvije krađe omogućuju Tišmi i Buljanu da Hrvatsku vrate u prednost 54-51. Raspoloženi Grant novom tricom izjednačuje, a Buljan zakucavanjem pod prekršajem Hrvatsku održava glavom iznad površine (57-54). Lukačić i Tišma se nadovezuju za ugodnih (61-55), a Buljan novim ubačajem pet i pol minuta prije kraja pali alarme u talijanskim redovima (63-55).

Buljan važnom tricom za 66-57 minutu kasnije približava Hrvatsku konačnom cilju – pobjedi. Gnjidić potom krade loptu i iznuđuje nesportsku pogrešku. Bila je to prilika za konačnu potvrdu pobjede. Hrvatski razigravač s linije slobodnih bacanja je pogodio jednom, a u dodatnom napadu nije ušla lopta koju je prema obruču uputio Tišma, no i 67-57 je izgledalo sjajno. Talijani su brzali ne bi li sustigli zaostatak, vrijeme je polako ‘curilo’, a Hrvatska uspješno privela utakmicu kraju poletjevši na krilima  odličnog Buljana do završnih 71-57.

Tomislav Buljan je sa 19 poena i 11 skokova bio prvo ime susreta,  Boris Tišma je uz 14 poena imao 5 asistencija i 3 skoka, a Matej Bošnjak uz 13 poena 9 skokova i 5 asistencija, Sandro Rašić je postigao 10 poena (4 skoka, 3 asistencije), a Lovro Gnjidić razigrao momčad sa 7 asistencija kojima je pridodao 7 poena i 5 skokova.

U četvrtak s početkom u 14:30 sati očekuje nas susret s Albanijom.

Dino Repeša, izbornik U20 reprezentacije Hrvatske nakon utakmice je izjavio:

“Nakon jako teške utakmice gdje smo se potrošili fizički i mentalno mogu reći da smo uspjeli dobiti jednu Italiju, po meni igrački najbolju ekipu, s najviše iskustva na najvišem nivou. Dečki su od prve do zadnje minute bili na zadanim granicama, kako obrambeno tako i napadački, Obrana je bila odlična, specijalno u prvoj četvrtini u kojoj smo primili samo šest poena. U drugom poluvremenu smo ušli u probleme kada je Gnjidić dobio četvrti faul u trećoj četvrtini. Uz to je Vito Porobić ozlijedio leđa, vidjet ćemo što će biti s njim, izašao je sam u prvoj četvrtini, a Sandro Rašić je početkom zadnje četvrtine dobio drugu nesportsku, ujedno isključujuću. Unatoč skraćenoj rotaciji imali smo odličan napad s 22 asistencije, jako me veseli da lopta kruži, da ide. Iskontrolirali smo utakmicu iako nam je šut za tri poena bio loš, 4 od 16. Ako malo poboljšamo koncentraciju ori izvođenju slobodnih bacanja, kojih smo promašili 11… Definitivno možemo igrati s najboljim reprezentacijama Europe. Naglasio bih ovih 15 skokova više. To je pokazatelj želje koju svaka reprezentacija mora imati prema svojoj državi i navijačima.”