Europa i Svijet
Hrvatska
Ri Basket napravio veliki korak za riječku košarku i stao uz bok Ciboni i Zadru

Ri Basket napravio veliki korak za riječku košarku i stao uz bok Ciboni i Zadru

Autor: Z.D. Photo: RiBasket

European Youth Basketball League

Riječki  KK Ri Basket sudjelovat će sa ekipom pretkadeta (U15) u ovogodišnjoj European Youth basketball league (EYBL). Time će riječka košarka prvi put imati predstavnika u toj ligi priznatoj od strane FIBA-e. Natjecanje se održava turnirskim načinom u više europskih gradova, a traje od listopada 2022. godine do svibnja 2023. godine.

EYBL je razvojna liga za mlade košarkaše u kojoj su do sada uspješno sudjelovali i hrvatski klubovi poput Cibone i Zadra, a dosad je kroz ovu ligu prošlo više od 200 europskih klubova, uključujući i Real Madrid,  Partizan, CSKA… Ove godine sudjeluju poznate europske košarkaške škole poput Stella Azzura iz Rima, Bayern iz Munchena...

'Europska liga mladih je veliki iskorak u odnosu na ovo što su naša djeca igrala. Za nas u Rijeci, danas je uspjeh kada se neki klub plasira u Jedinstvenu hrvatsku ligu, a igrati europsku ligu je jedno sasvim novo iskustvo. Nikada niti jedan riječki klub nije igrao navedenu ligu budući  je ona zahtjevna, posebice financijski, ali i zato što treba imati kvalitetan igrački kadar', govori Sanjin Kurević, predsjednik Košarkaškog saveza Grada Rijeke.

Da bi se kvalificirali za navedenu ligu, riječki pretkadeti su uspješno odradili turnir u Budimpešti krajem kolovoza.

'Sada smo dospjeli u grupu sa ekipama iz Velike Britanije, Italije, Slovačke, Moldavije… Bit će to prilika vidjeti kakva se košarka igra u tim zemljama. Već na samom turniru u kolovozu smo vidjeli da nikoga ne treba podcjenjivati. Sada ćemo odigrati najmanje 8 kvalitetnih utakmica i to će biti velika škola za naše igrače', kaže Stevica Rusmir, trener Ri Basketa.

Ri Basket će svoje utakmice igrati u Budimpešti. Prvi turnir je već sredinom listopada.

'Ove godine su fiksna dva turnira, ponavljam, sve to je financijski izuzetno izazovno, ali mišljenja sam da našoj djeci moramo pokušati omogućiti takve utakmice. Zato smo se i pojačali za ovu priliku. S nama će na turnir ići i nekoliko dječaka iz regije, ali osnova su igrači iz Rijeke. Isto tako, nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti i nova gostovanja za našu djecu', završava Sanjin Kurević

Osim Ri Basketa ove godine će u navedenoj ligi sudjelovati i KK CIbona i to u kategoriji U17.