Hrvatska
Ribola na korak do finala, Kvarner 2010 svladao Dubrovnik

Ribola na korak do finala, Kvarner 2010 svladao Dubrovnik

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: KK Ribola Kaštela

Prva muška liga (LP)


RIBOLA KAŠTELA – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 74:72 (13:14, 14:21, 28:12, 9:17, 10:8)

Nakon velike košarkaške drame igrači ‘Ribole Kaštela’ uspjeli su svladati osječke ‘Vrijednosnice’. Da bi se dobio pobjednik ove utakmice, moralo se igrati i dodatnih pet minuta, a na kraju je na semaforu svijetlilo 74:72, točno onoliko koliko je igračima ‘Ribole Kaštela’ trebalo. Naime, da je domaćin ostvario pobjedu od ‘pola koša’, ne bi mu bilo dovoljno, i veliko prvoligaško finale pobjedom u posljednjem kolu, na svom terenu protiv ‘Kvarnera’, osigurala bi osječka momčad. ‘Riboli’ sada finale garantira slavlje u Omišu, a taj susret na rasporedu je već u srijedu.

Večerašnji derbi odigran je u odličnoj atmosferi s lijepo popunjenim tribinama kaštelanske dvorane, a kretanje rezultata držalo je gledateljstvu pažnju na događanja na parketu svih 45 minuta igre. Nakon zadnjeg zvuka sirene uslijedilo je bučno kaštelansko slavlje, a velike čestitke za sjajnu borbu zaslužile su obje momčadi.

Gosti iz Slavonije krenuli su kvalitetnije u ovaj odlučujući dvoboj. Cijelo prvo poluvrijeme imali su konce igre i rezultata u svojim rukama te su na veliki odmor odnijeli osam poena viška (27-35), što je ujedno bila i njihova najveća prednost na utakmici.

Međutim, nastavak donosi potpuno drukčiju sliku domaće momčadi, pogotovo kvarteta mlađih igrača (Perkušić, Klepo, Krešić, Markota) koji u prvom dijelu nisu uspjeli ubaciti niti jedan poen, a u drugom su ih gostima kombinirano isporučili – 30!

Dvojica igrača ‘Ribole’ kraj utakmice dočekala su sa ‘dvostruko-dvostrukim’ učinkom. Ante Delaš je uz 17 koševa skupio i 11 skokova te 5 asistencija, dok je Ante Perkušić upisao 12 poena i također 11 skokova. 12 poena, uz 5 uhvaćenih lopti, imao je i Mateo Kedžo, a neumorni kapetan Josip Vidović 15 poena, 4 skoka i 5 uspješnih dodavanja.

U redovima ‘Brokera’ najefikasnija su bila dvojica stranih igrača od kojih je po pravilima Prve lige jedan uvijek morao biti na klupi. Gojko Sudžum je postigao 16 poena, a Christian Bradford 18 te je bio i najzaslužniji za preokret kada su gosti u zadnjoj četvrtini nadoknadili minus 11 te pred sam kraj poveli sa 64-62. Srećom po domaće, Ante Delaš je pogodio oba bacanja i odveo utakmicu u vremenski dodatak u kojemu su igrači Damira Rančića imali nešto mirniju ruku od gostiju.

SRĐAN HELBICH, trener ‘Vrijednosnica’: ‘‘Čestitam ekipi ‘Ribole Kaštela’ na pobjedi. Mi smo se zaista borili i napravili sve što se može. Promašili smo u ključnim trenucima nekoliko otvorenih šuteva, oni su na kraju bili mirnije ruke i dobili utakmicu na čemu im još jedanput čestitam.”

DAMIR RANČIĆ, trener ‘Ribole Kaštela’: ‘‘Prije svega čestitke mojim igračima na velikoj srčanosti i borbenosti. Za to im kapa do poda, ostavili su srce na terenu protiv protivnika koji je  prije prvenstva bio glavni favorit za prvo mjesto i koji ima višestruko veći budžet od nas te profesionalni seniorski pogon, za razliku od našeg. Mi smo iz svih tih razloga bili u podređenom položaju, ali se to danas na terenu nije osjetilo. Utakmica je bila tvrda, teška, od prvog napada bilo je dosta kontakta, ali i taktičkog nadmudrivanja. Događanja na terenu smo uspjeli usmjeriti na našu stranu u trećoj četvrtini koju smo napadački odigrali sjajno i dobili je sa 28-12, preokrenuli ‘minus 7’ u ‘plus 11’. Međutim, tada do izražaja dolazi individualni kvalitet njihovih igrača, pogotovo Amerikanca Bradforda koji je gotovo sam anulirao dvocifreni zaostatak svoje momčadi. Na kraju je u toj drami presudila naša ‘hladna glava’ jer smo ‘penale’ gađali fantastično, a naši rutineri su iskontrolirali ritam utakmice. Veseli me što je veliki udio u drugom poluvremenu imao kvartet mladih igrača koji je u prvom ostao bez ijednog poena, a u nastavku su ih njih četvorica (Perkušić, Krešić, Klepo, Markota) postigla ukupno 30. Rekao sam momcima u svlačionici da nakon što prespavaju moraju zaboraviti ovu utakmicu jer nam ubrzo slijedi gostovanje u Omišu gdje možemo potvrditi drugo mjesto što bi bio veliki uspjeh i za ovu ekipu i za klub u cjelini.”

Tekst: KK Ribola Kaštela

KK KVARNER 2010 – KK DUBROVNIK 60:51 (14:12, 15:10, 21:10, 10:19)

Košarkaši Kvarnera 2010 pobjedom protiv lidera prvenstva KK Dubrovnika  sa 60:51 zaključili su sezonu pred domaćim gledateljima.
U utakmici bez posebnog naboja prva četvrtina protekla je u izjednačenoj igri. U drugoj četvrtini izgledalo je da će lider iz Dubrovnika  nakon što su gosti poveli 20:15 pokazati zašto će prije završnih utakmica biti prvi na ljestvici, ali domaćin je ubrzo sustigao vodstvo gostiju te se na poluvrijeme otišlo s vodstvom domaćih 29:22.
U drugo poluvrijeme igrači Kvarnera 2010 krenuli su odlučnije. Kada su poveli s 50:31 izgledalo je da je utakmica zaključena, ali tada su gosti počeli sustizali rezultat da bi nešto više od jedne minute prije kraja utakmice došli do 54:51.

Pogotkom za 3 Josipa Naletilića domaćin je prelomio utakmicu te je s još tri pogotka Kvarner 2010 doveo utakmicu do konačnih 60:51.
Trener domaćih dao je priliku svim igračima osim veteranu Siniši Štembergeru kojeg muči ozljeda, a najbolje je priliku iskoristio Matej Kostić s 15 postignutih pogodaka.
Kod gostiju koji su igrali u iščekivanju odlučujućih utakmica za promociju u Premijer ligu bolji od ostalih bio je Kristijan Šutalo sa 17 pogodaka.

Tekst: Sanjin Kurević