Intervjui
Rijeka mi je velika ljubav, a sa Zadrom želim ući u finale!

Rijeka mi je velika ljubav, a sa Zadrom želim ući u finale!

Autor: Paulo Sarić

Nakon uspješnog završetka regionalnog natjecanja donosimo vam veliki intervju s trenerom KK Zadar Aramisom Naglićem u kojemu progovara o dosadašnjem dijelu sezone, situaciji u momčadi i svojoj velikoj ljubavi NK Rijeka.

Završila je još ABA liga. Makar njen osnovni dio. Hrvatska je imala tri predstavnika koji su s različitim ambicijama ušli u novo izdanje regionalnog natjecanja, a na kraju su postigli i tri različita rezultata. Dok je Cedevita odigrala u skladu s očekivanjima i izborila doigravanje, Cibona i Zadar su podbacili, odnosno premašili zacrtano. Iz zagrebačkog smo kluba prošlo ljeto mogli čuti najave o borbi za prva četiri mjesta, a na kraju su završili tamo gdje su mnogi vidjeli dalmatinskog predstavnika. Na pretposljednjem mjestu. Zadar je dosta kasno, najkasnije od svih abaligaša, počeo slagati momčad te su brojni zloguki proroci najavljivali još jednu sezonu žestoke borbe za ostanak. Na kraju – potpuna suprotnost i izjednačenje najboljeg rezultata u posljednjih devet godina. Šestog mjesta.

- Sezona u ABA ligi je bila vrlo uspješna. Ušli smo s velikim strahom da će nam se ponoviti situacije iz prošlosti kada se ostanak osiguravao u posljednjim kolima. Moram biti iskren i reći da smo čak gledali i kalendar s kim igramo zadnje utakmice – priznao je za početak trener Aramis Naglić ono o čemu su brojni navijači Zadra razmišljali uoči početka Jadranske lige i nastavio – međutim, odigrali smo sjajnu sezonu. Imali smo fantastičan period tijekom dvanaestog i početkom prvog mjeseca kada smo odigrali niz vrhunskih utakmica. Dobili smo momčad koja je dovoljno čvrsta i karakterna da igra kvalitetnu košarku i izvan Zadra, stabilnu ekipu jasne hijerarhije, a to je ujedno i putokaz za ponavljanje ovakvih rezultata u kontinuitetu.


FOTO: KK Petrol Olimpija - Aleš Fevzer

Jasno, postići takvo što neće biti nimalo lako. Zadrani su ove sezone napravili dobar posao u slaganju momčadi Sada treba nastaviti u tom ritmu. No, je li takvo što realno?

- Potrebne su dobra financijska i sportska politika. Financije za sada funkcioniraju, direktor i sportski direktor su napravili velik posao – rekao je riječki strateg na zadarskoj klupi i dodao - puno toga ovisi o budžetu. Rijetko se događa da momčadi s malo novca naprave senzacionalne rezultate. Ako financije budu uredne i ako se novac bude pametno trošio, uz skromnost koja je u Zadru ne samo uvijek potrebna već i preduvjet dobre atmosfere i dobrog rezultata, siguran sam da Zadar može biti stabilan. Nije novac jedini preduvjet. Radna etika i profesionalnost svih segmenata kluba, od kancelarije do parketa, mora biti prepoznatljiva i konstantna, ona mora vući, jer novca za kupovanje nikada neće biti na bacanje.

Zadar i skromnost i nisu baš riječi koje se često nalaze u istoj rečenici. Koliko god je svim realnim poznavateljima košarke jasno da se ništa ne stvara preko noći, vruća je dalmatinska publika poznata upravo po tome da visoko leti i nisko pada.

- Znam koliko se brzo ovdje stvara euforija i kakvi su prohtjevi zadarske publike. Vrlo često nerealni. Zadar je specifičan po tome što se i pobjede i porazi doživljavaju vrlo osobno. Treneru je ovdje potreban beneficirani radni staž… - smatra visoki Riječanin.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

I nije u krivu. Zadar je mješavina vrućeg mediteranskog i naglog vlaškog mentaliteta u kojemu dobivamo amalgam koji utječe na većinu pojedinaca koji su mu izloženi. Uostalom, i Županov je davnih dana napisao pokoju na tu temu… No, kako to promijeniti?

- Teško je na to utjecati s obzirom na mentalitet ljudi. Takve te stvari ili dižu ili ruše. U Zadru nema sive zone, sve je ili crno ili bijelo, a s time se treba naučiti nositi. Nije lako živjeti u situaciji u kojoj te u jednom trenutku smatraju Bogom, a u drugom te kritiziraju i oni koji imaju i oni koji nemaju to pravo. To troši i iscrpljuje. Kako trenere, tako i igrače. No, s time se moraš nositi i iz toga izvući ono najbolje – da te to stalno drži 'atento' i gura naprijed – kazuje srebrni olimpijac iz Barcelone i poentira - vrlo je bitan karakter igrača. Ove smo godine uspjeli potpisati nekoliko Zadrana koji klub i košarku doživljavaju na drugačiji način. Uz to, doveli smo i strane igrače s karakterom koji su doprinijeli pozitivnom ozračju unutar momčadi . A tada je užitak raditi! Karakter i ambicioznost moraju postati ključni kriterij kod odabira igrača u budućnosti.

Za razliku od prijašnjih godina kada se čekalo ne samo da sezona završi, već i da krenu pripreme ostalih momčadi da bi se počeli povlačiti najbitniji potezi, možda je došlo vrijeme da se o idućoj sezoni krene razmišljati na vrijeme.

- Još uvijek nismo počeli raditi konkretne poteze, ali razmišlja se o narednoj sezoni. No, to je pitanje prije svih za sportskog direktora i upravu kluba.


FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Kao što je već kazano, Zadar je ove sezone „pogodio“ s gotovo svim igračima. Promašaji su rijetki, a isticati ih ne treba. Kako su stari Rimljani govorili - imena su omražena. No, vrijedi upitati čije su zasluge za dobar posao.

- Konačnu odluku o pojačanjima donosim ja kao glavni trener, veliku pomoć i podršku imam u sportskom direktoru Longinu koji također ima dovoljno iskustva u procijeni igrača i čije mišljenje cijenim, a u kopanje po informacijama uključen je cijeli stožer. Proveli smo puno sati na računalu koristeći specijalizirani program za skauting koji jako dobro raščlanjuje kvalitete pojedinaca, a tražili smo informacije i od trenera i menadžera. Iscrpljujuć je to posao. Tržište je veliko i nudi se svašta. Na sreću, pogodili smo s Prestonom koji nam je donio prijeko potrebnu borbenost, pogodili smo s Joshuom koji je uistinu bio veliki bingo, a mislim da smo napravili solidan posao i sa Stevenom Grayom koji je pokazao da je vrhunski šuter i na nama je da ga što bolje iskoristimo – smatra riječki div i ukazuje – moram također napomenuti da smo imali loš rejting na tržištu zbog neplaćanja igrača i lošijih rezultata, što se je kroz ovu sezonu srećom ispravilo, a to je preduvjet za lakše dovođenje igrača.


FOTO: Cibona/Zeljko Baksaj i Goran Lusic & Domagoj Vranar

Zadar je svoj vrhunac, kako je već rečeno, doživio sredinom regionalne sezone kada je na krilima Joshue Bostica u jednom trenutku bio najugodnije iznenađenje „na Jadranu“. No, jednako tako, njegov je odlazak poremetio ravnotežu u dalmatinskom sastavu.

- Joshua nam je bio jako bitan igrač. Činio je druge boljima. Bio je baš ono što smo tražili,kako u igračkom tako i u karakternom smislu. Odlično je kliknuo sa ekipom, a iz toga smo profitirali i mi i on. Nakon njegova odlaska promijenila se je fizionomija momčadi i treba iznova pronaći način kako igrati što kvalitetnije. Bostic je preuzimao kreiranje napada pa smo na pleju više mogli koristiti Knowlesa, što nam je u obrambenom dijelu donosilo više čvrstoće. Sada su tu Bašić i povratnik Vladović.

Spomenuti je duo ipak osjetno lošiji u obrani u odnosu na Prestona pa je primjetan pad u igri na tom dijelu parketa.

- Ne možemo imati sve. Negdje gubiš, negdje dobivaš. Morali smo promiješati karte. U nastavku sezone ćemo vidjeti što nam najbolje odgovara. Je li to više obrane, a manje kreacije ili nam je ona potrebna. Pronaći ćemo rješenje.

Vrijeme je da se dotaknemo Lovre Bašića. Mladi je Zadranin prije nekoliko godina slovio za jedno od rješenja „problema“ hrvatske košarke na poziciji razigravača te su atrakcije i magije u igri zaželjeni domaći košarkaški sladokusci upravo u njemu vidjeli potrebnu lucidnost. Ipak, problemi su (bili) negdje drugdje.

- Kvalitetan je onaj igrač koji svaku večer igra i trenira na približno istoj razini. To je osnovni preduvjet. Za Lovru više ne mogu reći da je mlad igrač jer polako ulazi u zrele košarkaške godine. Trošim puno energije gledajući ga, razgovarajući i radeći s njim. Mislim da se jedino on sam može gurnuti ka višoj kvaliteti. To je pitanje karaktera. Ako se posloži i počne gledati na košarku na drugačiji način, ne kao dečko s igrališta već kao ozbiljni prvoligaški igrač, pošto ima dozu genijalnosti koju bi mnogi platili, postat će kvalitetan igrač. U protivnom radi se o izgubljenom vremenu i potraćenom talentu. Ja sam svoje rekao sto puta, on zna i što momčad misli, zna i mišljenje drugih. Može li prelomiti u sebi – pokazat će vrijeme.


FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

A sat otkucava… No, nije se Bašić usamljen našao pred kritikama trenera. Nakon posljednje utakmice HT Premijer lige u kojoj je Zadar slavio protiv Jazina Arbanasa spomenuta su i imena Filipa Kraljevića i Domagoja Vukovića.

- Možda sam reagirao emotivno u tom trenutku, no smatram da intenzitet, energija i voljni moment koji igrači prikazuju nisu stvari na koje se treneri moraju trošiti. Tolerirat ću promašen šut i grešku u obrani, ali teško podnosim loš govor tijela. Nisu mi drage prozivke, ali ponekad su korisne. Vuković je protiv Olimpije reagirao na pravi način i to mi je drago, ali volio bih da ne moram stalno ukazivati na pristup. Radi se o profesionalcima koji uvijek moraju dati sve od sebe. Ali, to je pitanje karaktera.

Vratimo se rezultatima… Na krilima dobrih igara prije nekoliko mjeseci u Zadru se počelo sanjati. O čemu drugome doli o trofeju kojeg u Donatovom gradu čekaju još od 2008. godine i ere Aleksandra Petrovića. Na kraju – poraz od Cibone i veliko razočarenje.

- Pritisak je bio ogroman jer se dugo kuhalo… Sada, sa zadrškom, mogu reći da bismo bili puno opasniji na gostujućem terenu. Cibona nije napravila ništa posebno! Mi smo im doslovno sve dali. Prva tri šuta su nam jedva dirnula obruč, a iskusni Cibosi su nam kasnije doslovno okretali leđa. Zatvorili su reket i puštali vanjski šut, a naša je nesigurnost i nervoza rasla, bez lakih poena ne ide. Pokušavali smo na silu dobiti utakmicu, no u svakom se trenutku osjetilo da nismo pravi. Ostaje žal jer mislim da bi u finalu bila fantastična atmosfera, a uvjeren sam i da bi to bila otvorena utakmica. Deset godina nije bilo trofeja u Zadru ni s puno skupljim i kvalitetnijim rosterima, a sada je sve stavljeno na leđa ove momčadi. Nemojmo zaboraviti da je Cibona kvalitetna ekipa s iskusnim pojedincima koji znaju igrati takve utakmice.


FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

To se prije svega odnosi na Luku Žorića koji je, premda u veteranskim godinama, najbolji strijelac i najkorisniji igrač ABA lige. Odnosno, kako je rekao trener Naglić, radi se o košarkašu koji je u karijeri nosio dres Fenera i Unicaje i tamo u jednoj sezoni zarađivao kao čitava momčad Zadra. I više od toga… Ipak, u sportu je najbitnije ne odustati. Veličina se ne vidi u tome koliko si dobar kad te ide, već koliko se brzo vraćaš nakon pada. A prva prilika za veliki povratak je doigravanje domaćeg prvenstva. Zadar trenutno stoji jako dobro te se Cedevitom dijeli prvo mjesto na tablici sa 16 pobjeda nakon 17 kola. Ambicije?

- Moja je želja finale. Neće biti lako doći do toga, ali bio bi to jako lijepi kraj sezone i za igrače koji su do sada napravili dobar posao, ali i za publiku koja je cijelo vrijeme bila uz nas. Imamo težak raspored, igramo u gostima protiv Splita, Šibenika i Cibone pa ćemo o prvom mjestu razmišljati ako i kada pobjednički prođemo kroz te dvoboje.


FOTO: B4U

Za kraj, Aramis osobno. Ono što radi kraj terena vidljivo je svima, no kakav je u slobodno vrijeme?

- Dok sam u Zadru nemam neku širinu zanimanja. Trening, planiranje istoga, gledanje utakmica i šetnja ispod Kolovara su ono što me preokupira. Preko ljeta sam u Umagu gdje imam ljetni kamp. Radi se o uspješnom međunarodnom projektu koji traje već šestu godinu. Supruga vodi fitness centar u Rijeci, a klinci su veliki – otkriva Naglić čiji stariji sin Aris radi u NK Rijeka kao kondicijski trener, a mlađi danas diplomira na arhitektonskom fakultetu - obitelj mi je velika podrška. Stabilnost u familiji je osnovni preduvjet da imaš stabilnost u poslu kojim se baviš.

Nije tajna da je Aramis veliki navijač NK Rijeka koji je lani došao do svog prvog naslova prvaka Hrvatske. Ove sezone momčad s Rujevice stoji nešto slabije, ali dojam je da je ključni kotačić ostao na mjestu. Radi se, naravno, o slovenskom stručnjaku Matjažu Keku.

- Teško je osvajati trofeje u kontinuitetu. Mislim da je ostanak Keka velika stvar jer može stvoriti igru i sustav koji će iznjedriti dobre rezultate. Interesantna mi je borba s Hajdukom, oko mene su svi hajdukovci pa često bude međusobnog podbadanja i interesantnih razgovora, naravno u prijateljskom tonu. Ako bude sreće i budem imao slobodni termin možda pođem na Poljud pogledati derbi Hajduka i Rijeke… Nadam se da ćemo biti drugi – kazao je visoki Riječanin i podbo u zaključku – a neka Hajduk bude prvi!