Hrvatska
Regija
Rimac: Bio bih glup da kažem da su oni favoriti i da mislim da su bolji od nas

Rimac: Bio bih glup da kažem da su oni favoriti i da mislim da su bolji od nas

Autor: KK Cedevita

Cedevita ide po finale ABA lige!

U drugoj utakmici polufinalne serije doigravanja ABA lige Cedevita će u nedjelju u 19:00h gostovati u Podgorici kod Budućnosti VOLI. Vitamini su u prvom susretu u Zagrebu slavili 90:83 i za prolaz u finale trebaju još jednu pobjedu. Na put kreću u subotu ujutro u 9:00h, kada će se autobusom zaputiti prema Ljubljani, nakon čega će zrakoplovom krenuti za Podgoricu.

Na konferenciji za novinare uoči utakmice prvo je govorio krilni igrač Cedevite Edo Murić: "U prvoj utakmici mislim da se vidjelo koliko smo imali želju i koliko smo se borili. Iako su oni stvarno fizički nenormalno jaki, mi smo dali sve od sebe. To je bila za mene možda i najteža utakmica dosad u sezoni. Trebalo mi je dva dana da dođem k sebi. Takvu utakmicu je teško odigrati. Mislim da smo tada pokazali više želje i borbe i mislim da smo zasluženo dobili tu utakmicu jer smo pokazali više."

Murić se osvrnuo i na atmosferu u Draženovom domu i dolazak većeg broja navijača: "Bilo je to lijepo vidjeti. Bilo je više od 3.000 ljudi, tako da je stvarno bilo prelijepo igrati. Navijači ti daju dodatnu energiju i kad ti ne ide dobro. Kad čuješ tko sve stoji iza tebe brže se pokupiš i ja se nadam da će u nastavku sezone navijača biti još više. Dobro smo igrali i mislim da smo i zaslužili takvu podršku."

Budućnost VOLI ima jak domaći teren.

"Znamo što nas tamo čeka. Ja osobno mislim da je, kad se napuni dvorana, u Morači čak i najteže gostovanje u ABA ligi. Igrali smo već tamo ove sezone. Igrali smo dobro, ali smo na kraju izgubili jer nismo imali skok. Međutim, sad smo se u tom dijelu podigli, barem u prošloj utakmici. Mi smo sigurno spremni. Idemo tamo ne kao da je druga utakmica nego kao da je zadnja i da se treba dobiti i mislim da samo s takvim razmišljanjem možemo dobiti. Spremni smo i nadam se da ćemo prikazati istu koncentraciju i borbu kao što smo pokazali u prvoj utakmici."

Koliko na igrače Cedevite utječe pomisao da si u nedjelju, za razliku od Budućnosti, mogu priuštiti poraz?

"Čuo sam kako je sad nama lakše jer možemo izgubiti, no mislim da kad staneš na teren i kad sudac baci loptu da je gotovo s tim, da razmišljaš samo o utakmici i da nema više razmišljanja o tome da možemo izgubiti. Hoćeš pobijediti. Bitno je da ne razmišljamo o tome. Trebamo se koncentrirati na nas, što trebamo raditi, što moramo paziti, trebamo dati sve od sebe, pomagati si u skoku i trebamo ići na utakmicu kao da je finale. Bog zna što se može dogoditi do treće utakmice. Moramo iskoristiti što je pred nama, dati sve od sebe i tamo probati završiti posao",istaknuo je Murić.

Trener Cedevite Slaven Rimac svjestan je koliko je Cedevita daleko od finala: "Na kraju se podvlači račun, tko je prošao, a tko nije. Sigurno da je puno ljepše i ugodnije voditi 1-0, nego gubiti 1-0. Dobro je što smo pobijedili, no moramo odigrati vjerojatno još bolju utakmicu nego što smo odigrali prošlu, ako mislimo pobijediti još jednom Budućnost. Bilo to sad ili za tjedan dana, to je posve nebitno. Spremamo se kao da je svaka utakmica zadnja. Moramo prikazati sve ono što nas je krasilo u prvoj utakmici. Normalno da će sigurno biti neke adaptacije i iznenađenja s njihove strane, no moramo pokušati biti spremni. Već iza utakmice osjetilo da je ekipa dosta umorna. Tu je fizički napor i emocionalno pražnjenje se osjeti. Nadam se da smo prešli preko toga. Zadnja dva treninga su bila prilično dobra i mislim da u nekom dobrom ritmu očekujemo utakmicu u nedjelju."

S obzirom da Cedevita vodi 1-0, je li Budućnost VOLI i dalje favorit u seriji?

"Favorit postoji po meni samo kad se podvuče koliko tko košta. U tim nekim računicama Budućnost je sigurno najskuplja momčad u ABA ligi i prema tome imaju najviše kvalitete unutar svoje lige. Svaka ekipa ima kvalitetne igrače. Je li netko u određenom trenutku raspoloženiji ili neraspoloženiji… Bio bih glup da kažem da su oni favoriti i da mislim da su bolji od nas. Apsolutno tako ne razmišljam. Imaju najbolji budžet i imaju stvarno kvalitetne pojedince. Hajmo to reći, ako njihovi i naši pojedinci imaju svoj najbolji dan, vjerojatno će oni pobijediti. Međutim, na nama trenerima je da malo to zamaskiramo, da neke naše manjkove sakrijemo i prednosti istaknemo. Te ekipe se dobro poznaju i tu nema previše tajni. Inspiracija jednog igrača i pogođen šut, nervoza možda nekog drugog igrača, u utakmicama takvog tipa su to sve pojedinosti koje mogu odlučiti. Mi smo definitivno u prvoj utakmici bili spretniji, a možda čak u jednom trenutku i smireniji i neki šutevi su nama ušli koji možda njihovim igračima nisu, a isto su bili otvoreni i kvalitetni kao naši, i to je presudilo", dodao je Rimac.

Na gostovanju u Euroligi u četvrtak Earl Clark nije igrao za Budućnost VOLI.

"Nije igrao iz razloga što se odmarao, što je sasvim logično. Na kraju krajeva, treba istaknuti da je igranje polufinala za ekipu koja igra Euroligu jako komplicirano i nezgodno. Nije lako staviti fokus na polufinale i čekati Barcelonu ili neku drugu ekipu. Ako uđeš opušteno, razbiju te 30 razlike i onda imaš frustracije. Ne bih rekao da su to neregularni uvjeti, ali u svakom slučaju za njih otežavajući. Mi trebamo biti pametni i iskoristiti naše prednosti i pokušati završiti seriju već u nedjelu. Neće biti lako, toga smo svjesni, ali mislim da imamo snage."

Edo Murić nije bio s Cedevitom od početka sezone. Zagrepčanima se pridružio sredinom prosinca pa su novinari upitali Rimca i kako je zadovoljan s time što je Murić dosad pokazao.

"Edo je čudo. Boljeg igrača nismo mogli potpisati. Za svakog igrača u ekipi mislim da je dao svoj maksimum. Volim svakog svojeg igrača. Volim li više Edu ili Ramljaka teško mi je reći, ali mislim da oni to osjećaju. Jako je teško da 12 igrača bude zadovoljno, ali ono što smo tražili od Ede mislim da je ispunio, i puno više od onog što nam je trebalo u trenutku kad smo ga potpisivali. Tražili smo igrača koji energetski može pomoći ekipi i da nam pomogne u skoku, s obzirom da smo ostali bez visokih igrača. Napadački dio je bonus. S obzirom da smo znali da imamo napadačku kvalitetu u Cobbsu i Pullenu, više smo gledali obrambene stvari. Međutim, mislim da se on po meni puno više dao u napadu nego što smo u startu očekivali i što smo tražili od njega. Za svakog igrača koji je došao kasnije je teže, s obzirom da su uloge već bile podijeljene, tako da se nije lagano uklopiti u takvu momčad, no mislim da je stvarno iskoristio svoju minutažu. Mislim i da na kraju krajeva može biti zadovoljan s onim što je pružio i može gledati s dobrim optimizmom ono što ga čeka dogodine i u nastavku karijere", rekao je Rimac.