Hrvatska
Rimac na predstavljanju: Došao sam biti prvak! Ima poruku i za Dominika Mavru

Rimac na predstavljanju: Došao sam biti prvak! Ima poruku i za Dominika Mavru

'Nisam doživio da je Zadar kompletno nadigrao Split'

Novi trener košarkaša Splita Slaven Rimac predstavljen je danas na Gripama. Rimac je potpisao do kraja sezone 2024./2025, a predstavili su ga sportski direktor Teo Čizmić i direktor kluba Dejan Žaja, piše Dalmatinski portal

- Presretan sam što smo ovdje na predstavljanju novog trenera, za kojeg nije potrebno posebno predstavljanje, siguran sam da će svojim znanjem pomoći u ostvarivanju ciljeva. Spremni smo svi skupa doprinijeti onome što svi težimo već dugi niz godina - na početku je kazao direktor Žaja, a nastavio je Čizmić:

- Slavena znam dugo, mislim da je on karakter koji nam treba, pogotovo znanjem može dati impuls našem klubu. Vidimo ovo kao nastavak uspješnog putovanja kojim ide KK Split.

Potom je riječ preuzeo novi trener:

- Iskreno se nadam dobroj suradnji, čast mi je što sam potpisao klub s takvom tradicijom, pregovarao sam i prije, ali mislim da je sada došao trenutak. Kada pogledam sastav i klub u ovom trenutku, za mene je veliki izazov, možda sam mogao s obzirom na prijašnje rezultate, pronaći i na papiru jači klub, ali mislim da je ovo prava prilika - započeo je Rimac čiji je otac nekada sjedio na klupi Splita:

- Nema puno takvih slučajeva da se tako dogodi, to je velika čast i sreća, lijepa je to uspomena na oca koji je proveo ovdje dvije godine, malo mu je falilo za titulu, tek nekoliko slobodnih bacanja.

O ciljevima…

- Ako je prošle godine igrano finale, a sada dolazi novi trener, pretpostavljamo da je naslov novi cilj. Međutim, cilj je naslov cilj, to će odrediti uspjeh sezone, ali tu su i mlade igrači koje želimo razvijati, sve to treba objediniti. Kvaliteta tih igrača govori da s njima možemo zadovoljiti ciljeve, ali da interes ima i klub i reprezentacija u budućnosti - rekao je Rimac, pa nastavio:

- Nije prerano govoriti o kadru, fali bek, playmaker, pa i petica, imamo samo Dubravčića. Hrvatski igrači bi bili poželjni, ali pitanje je koliko možemo cjenovno konkurirati. Kroz početak osmog mjeseca bi mogli imati popunjen kadar. Bitan je start u sezonu, potrebno je paziti ne samo na statistiku, nego i na karakter igrača, mladi trebaju vidjeti primjer. To je stvar na kojem ćemo obraćati pažnju.

Rimac je dijete Cibone…

- Kao purgeru, koji si cijeli život u Zagrebu i Ciboni, uvijek kada pogledamo na Šibenik, Zadar i Split, volimo tu atmosferu. Ovdje se nakon dvije-tri pobjede sve zapali, puna je dvorana. Znam koliko sve to olakšava situaciju, kao igrač sam želio jednu takvu sredinu. Ima to i svojih zamki. Uz kvalitetnu igru i partije, možeš dobiti odličan ambijent.

Split je izgubio finale od Zadra…

- Zadar nije lako riješio taj dvoboj, samo zadnju utakmicu koja je bila specifična, krcata dvorana, najteže je kad takva loša utakmica na kraju daje loš okus sezone. Bilo je kvalitetnih utakmica i perioda, pa peh s Kupom, na neke stvari čovjek ne može utjecati. Sezona je završila s lošim okusom. Iskreno mislim da je atmosfera na Gripama bila odlična, baš kao i u Zadru. Košarka je bila dobra, iako je pritisak donio svoje. Nisam doživio da je Zadar kompletno nadigrao Split.

O načinu igre i željama za sljedeću sezonu…

- Ne mogu reći igrat ću ovako ili onako. Teo ima jako puno i iskustva i zajedno smo radili, zna moju košarkašku viziju, želimo napraviti ekipu koja će biti primamljiva navijačima. Optimist sam što se tiče slaganje ekipe. Idealno je za temperament brza igra, tehnički i taktički obučeni igrači. Pravilna selekcija i pravo pojačanje na bekovskim pozicijama će biti ključ. Ukoliko Mavra ima želju za ostati, to bih jako volio, imao je dobru sezonu, publika ga je voljela, ali igrači imaju svoje želje.

Rimac je stigao iz Bayerna, gdje je radio kao pomoćni trener…

- Ako želiš učiti, uvijek možeš biti bolji. Kada gledam gdje je Bayern, a gdje KK Split netko bi rekao da je korak nazad. Ovo je sredina koja nije nivo Eurolige, ali više nekad želiš biti tu gdje tu sredinu dižeš na novi nivo, da bude lijepa priča. Ljudi koji su prije 40 godina stvarali veliki Split su bili na sličnom nivou. Nadam se da će klub pratiti moje i Teove ambiciji. U Hrvatskoj je stalno negativna energija. Trebamo se okrenuti parketu, igrača ima mnogo, nemoguće je da klinci idu u Megu, Studentski centar. Klubovi su krivi jer se nisu pokazali kao partneri koji ih mogu razvijati. Slično je u Bayernu, ako klub ne ponudi napredak i minute, igrači odlaze. Nisu krivi ni roditelji ni menadžeri. Imamo talentirane sportaše u svim sportovima, ali klubovi trebaju stati iza trenera. Nadamo se da će doći i koji trofej, nisam došao biti peti nego biti prvak.

Na koncu je direktor Žaja i komentirao budžet za sljedeću sezonu…

- Svjesni smo situacije, postoji minimalan budžet kojim možemo biti konkurentni, kao lani. Prošla sezona nije bila neuspješna, napravljen je iskorak, ali trebate imati kontinuitet da si se sve poklopilo da osvojimo sve što želimo Bili smo razočarani. Smatram da je momčad bila konkurenta u hrvatskim okvirima, a bila je konkurentna i u Abi. Bitno je da tri-četiri godine biti u takvom ritmu da bismo postigli nešto više. Slični okviri budžeta će biti kao i lani. Mislim da možemo biti konkurentni na oba polja. 

Foto: KK Split