Intervjui
Rođeni Zadranin, osjeća se kao Križevčanin, igra za Hermes i navija za brata Cibosa

Rođeni Zadranin, osjeća se kao Križevčanin, igra za Hermes i navija za brata Cibosa

Autor: Branko Tabak

Suprotno očekivanjima košarkaške javnosti, Hermes Analitica i ove je sezone član najvišeg ranga hrvatske košarke.

Suprotno očekivanjima košarkaške javnosti, Hermes Analitica i ove je sezone član najvišeg ranga hrvatske košarke.

Momčadi kojoj je malo tko na početku prošle sezone prognozirao ostanak u ligi, ove će sezone skoro u istom sastavu pokušati ponoviti veliki uspjeh iz prošle natjecateljske godine.

- Kostur momčadi ostao je isti. Najbitnije je da su ostali svi nositelji igre, a pridružili su nam se Perić Španja, Kordić i Turić. Cilj je naravno ostanak u ligi, što će biti znatno teže ostvariti nego prošle sezone s obzirom da ispada veći broj ekipa (tri, a prošle sezone dvije), a novaci u ligi, Jazine i Kaštela, se na prvi pogled čine konkurentnijima nego Gorica i Kvarner koji više nisu članovi Premijer lige, najavljuje sezonu Ivan Svoboda, jedan od najstarnijih i siguno po stažu u prvoligaškom društvu najiskusniji igrač Hermes Ananlitice.

Svoboda je rođen u Zadru, odakle su mu roditelji "trbuhom za kruhom" početkom devedesetih godina preselili u Križevce. Iako je košarkaški odrastao u lokalnom križevačkom klubu KK Radnik u kojem danas radi kao trener, svoje je ime na prvoligaškim parketima stekao kroz KK Križevce. Slijedila je kratka epizoda u Zaboku i Gorici, a tada se zaposlio u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima gdje radi kao profesor Tjelesne i zdravstvene kulture. Tada se već ostavio "ozbiljne" košarke, vratio se korijenima i igrao A2 ligu za Radnik, a onda je uslijedio poziv tada novog prvoligaša Hermes Analitice, koji zbog ljubavi prema košarci nije mogao odbiti.

Foto: Košarkaški savez Zagreba

- Glavnina igrača uz košarku ima stalan posao. Konkretno, ja sam profesor Tjelesne i zdravstvene kulture u jednoj srednjoj školi u Križevcima. Također, trener sam u Omladinskom pogonu KK Radnik iz Križevaca. Pored svega toga, upisao sam i doktorat na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Treniram koliko stignem, a to se svodi na tri do četiri puta tjedno. Pošto dio igrača radi, treniramo samo jedan put dnevno, a u takvim uvjetima teško je ostvariti veće rezultate, tako da to uspjeh iz prošle sezone čini još većim nego što javnost ustvari zna! Iako sam već napunio 30 godina, ljubav prema košarci je veća nego što mi to stvara obavezu. Nije jednostavno trčati sa treninga na trening, putovati skoro svaki dan iz Križevaca za Zagreb, ali koašrka je veliki dio mog života i dok god budem mogao igrački želim biti na najvišem nivou koji mi se pruža. 

Analitičari u 1. kolu Premijer lige gostuju kod momčadi Škrljeva, jednog od iznenađenja prošlogodišnjeg natjecanja.

- Kao i nama, i njima je većina glavnih igrača iz prošle sezone ostala. Na papiru su sigurno favoriti, ali nas to previše ne zanima i idemo pokušati iznenaditi. u Štembergeru i Perkoviću imaju dva iskusna igrača koji u ovoj ligi prave razliku. Neugodni su na domaćem parketu, iako ja osobno tamo imam pozitivan omjer. Pobijedio sam ih u dresu Križevaca i Gorice, dok ni prošle sezone nismo bili daleko od iznenađenja. Imaju respektabilan roster, ali ne idemo na Mavrince bez izgleda za pobjedu. Prošle sezone na klupi Hermes Analitice izmijenila su se tri trenera, u čak četiri navrata. Momčad je u sezonu poveo Zvonimir Mravak. Naslijedio ga je Josip Tus, a nakon Tusa momčad je preuzeo Branko Barbić. Nakon odlaska Barbića, na klupu se vratio Zvonimir Mravak, koji je uspio ostaviti momčad u ligi. Ove sezone trener je Toni Radić, 50-godišnji stručnjak koji je većinu svog trenerskog staža proveo u Njemačkoj.

- Sa novim smo trenerom puno radili na detaljima, što nam je prošle sezone radi stalnih promjena trenera nedostajalo. Prije svega tu mislim na obrambene segmente i izgubljene lopte. Nadam se iskoraku na tom polju u našoj igri, jer to nas je mučilo kroz cijelu prošlu sezonu. U pripremnim smo utakmicama dobro izgledali, ali sad nam slijedi ulazak u natjecateljski period koji je ipak specifičniji i zahtjevniji, zaključuje Svoboda.

NAJDRAŽA POBJEDA PROTIV ZADRA

U sezoni 2011/2012 košarkaši Križevaca u 1. su kolu Prvenstva Hrvatske na domaćem parketu pobijedili momčad Zadra 78-76. U momčadi Križevaca tada je bio i Svoboda, koji je u pobjedu svoje momčadi ugradio 11 koševa. Iako je rođen u Zadru, iako su mu roditelji iz Zadra, javnost ga poznaje kao Križevčanina.

- Većinu sam života proveo u Križevcima, gdje i danas živim. Smatram se i Zadraninom i Križevčaninom, jer ne mogu zanemariti svoje podrijetlo, ali ni grad u kojem sam proveo mladost i u kojem sam odrastao. Svako svoje slobodno vrijeme provodim u Zadru, dok me život ipak veže za Križevce. Naravno, pobjeda nad Zadrom mi je najdraža u karijeri, jer me emocije vežu za obje strane. To je prva prvoligaška utakmica odigrana u Križevcima, a Zadar je klub za koji od rođenja navijam. Zadar je moj grad, baš kao i Križevci, i to je bilo veliko iznenađenje u tom Prvenstvu.Trener Križevčana tada je bio Tihomir Bujan, a u momčadi Križevaca nastupali su Zadrani Mladen Gligora i Roko Jurlina, kao i bivši igrač Zadra Ivan Grgat.

BRAT NOA - VELIKA NADA

Foto: Košarkaški savez Zagreba

Ivanov 16 godina mlađi brat Noa član je Cibone i hrvatski reprezentativac. Rođen je 2003. godine i momak je o kojem su bolji poznavatelji košarke već čuli.

- Noa pokazuje veliki talenat, ali pred njim je još puno rada i odricanja. Ima moju veliku potporu, upisao je srednju školu u Zagrebu i već je drugu godinu u Ciboni. Baš je nedavno bio na turniru Denis Špika u Zadru sa generacijom dvije godine starijih momaka od sebe. Ima sve predispozicije i podršku obitelji da ostvari karijeru u košarci, ostalo je na njemu.