Europa i Svijet
Hrvatska
Rok Stipčević: Poljska je kvalitetna, Slaugther je igrač koji ima poene u rukama

Rok Stipčević: Poljska je kvalitetna, Slaugther je igrač koji ima poene u rukama

Autor: HKS

'Naša prednost je u visini.'

U Gdanjsku sedanas igra utakmica enormnog značenja za hrvatsku reprezentaciju. Pobjeda bi za našu reprezentaciju značila omjer poraza i pobjeda 4-4 i opipljiviju šansu za ukrcaj na avion za Kinu i Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Ipak, treba napomenuti da u navedenim omjerima stojimo jednako kao i Poljska i da njihova reprezentacija također ima žarku želju za tim istim avionom.

Rok Stipčević, jedan od naših najiskusnijih reprezentativaca malo nam je približio poljsku reprezentaciju.

 Kakva nas Poljska očekuje? Kakva su tvoja saznanja?

Poljska… Ekipa koja je u ovom windowsu protiv Italije odigrala vrlo kvalitetnu utakmicu. Bila je u egalu do samog završetka, na poluvremenu tek 2 razlike, pet minuta do kraja - 5 razlike. Kada se pogleda konačni rezultat (101:82) reklo bi se da je Italija lagano pobijedila, međutim nije bilo tako – Poljska je odigrala kvalitetnu utakmicu protiv kvalitetnog protivnika.

Pojedinačno bih iz reprezentacije izdvojio par igrača. To su: A. J. Slaughter na vanjskim pozicijama koji je igrao ove godine u ASVEL-u, igrao sam protiv njega kroz europska natjecanja. To je igrač koji ima poene u rukama. 

Adam Waczinsky je igrač koji je igrao u Unicaji, dobar bek, zatim Mateusz Ponitka u Lokomotiv Kubanu i Adam Hrycaniuk koji je igrao u Zielonoj Gori na visokoj poziciji i protiv kojeg sam također igrao. Sve su to igrači s velikom minutažom i u prethodnim utakmicama su igrali preko 30 minuta. Ostali su većinom igrači domaće poljske lige. Igraju dosta otvoreno, vole trku, vole kontranapad što trebamo iskontrolirati i na što moramo biti fokusirani.“

Koje su naše prednosti?

„Mi možda malo prednjačimo u visini, mislim da bi nam to trebalo biti forte – da automatski skokom iskontroliramo utakmicu. 

Očekujem da u utakmicu uđemo maksimalno koncentrirano, da budemo agresivni i napadački i obrambeno i da kontroliramo skok jer kontrolom skoka automatski možemo kontrolirati njihove kontranapade.

No, previše polemizirati i ulaziti u preduboke analize protivnika u trenutnoj situaciji možda i nije toliko potrebno. Potrebnije je da se fokusiramo sami na sebe, damo naš maksimum na terenu i da probamo doći do tih vrlo važnih dva boda tako da nam to koliko-toliko olakša naredna dva windowsa i mogući plasman na Svjetsko prvenstvo u koji svi još uvijek vjerujemo.“

Kakva je atmosfera u našoj reprezentaciji?

„Atmosfera je dobra. Svjesni smo da smo izgubili dva boda protiv Litve, ali i da možemo i moramo bolje, no bitno je da zaboravimo tu utakmicu što prije. Pogledali smo video analizu, greške smo arhivirali. Ispravili smo ih kroz treninge i to je zaboravljena stvar zato što mislim da više ne treba puno razmišljati o tome. Sutra nam slijedi nova utakmica i maksimalno smo fokusirani na nju i to je jedino bitno. Znamo da nam ta dva boda puno znače i da moramo svi biti kao jedan jer u ovakvim windowsima, kratkim epizodama, vrlo je bitna atmosfera unutar ekipe i na terenu i van terena. Mogu reći da svi momci odrađuju svoj posao na vrhunskoj razini i da smo svi profesionalci i da svi znamo koliko te male stvari utječu na konačan ishod.“

Utakmica se igra u ERGO Areni koja je zapravo smještena u dva grada. Naime, granica između Sopota i Gdanjska je upravo centralna linija košarkaškog terena, tako da će ekipa u jednom poluvremenu napadati koš u jednom gradu, a u drugom poluvremenu u drugom gradu.

Podržite našu reprezentaciju pred malim ekranima i sutra, 17. rujna u 21:00 sat prebacite program na HTV2.