Intervjui
Rok Stipčević: Veća želja je prvi preduvjet za doći do pobjeda protiv Italije i Rumunjske

Rok Stipčević: Veća želja je prvi preduvjet za doći do pobjeda protiv Italije i Rumunjske

Autor: Teo Cilar

Jedan od najiskusnijih reprezentativaca spreman dočekuje ključne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Iz LifeClass Terma Sveti Martin za Basketball.hr Teo Cilar

Seriju intervjua iz reprezentativne baze u Međimurju nastavljamo s jednim od najiskusnijih reprezentativaca, Rokom Stipčevićem koji je propustio sve dosadašnje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. Ono što je najvažnije, uoči dva najbitnija susreta za našu reprezentaciju, tu je!

Rok je odigrao jednu solidnu sezonu u Italiji koju su obilježile i dvije ozljede zbog kojih je propustio desetak utakmica što se prvenstva Italije tiče. Sigurno bi bilo i puno bolje da se te ozljede nisu desile i malo ga usporile.

- Imao sam dvije ozljede koje nisu bile produkt mojeg lošeg rada ili neke moje greške. Bile su to “mehaničke“ ozljede koje se “čekićem“ daju ispraviti. Udarac u koljeno koji sam pretrpio za vrijeme utakmice krajem listopada. Nastavio sam igrati i stvorila se upala pa se mali komadić medijalnog meniskusa odlomio i bilo je najbolje da se to artroskopski ukloni. Zbog toga sam propustio mjesec i nešto, a čim sam se vratio, nakon neke dvije utakmice me je na treningu William Hatcher povukao za prst i pukla mi je četvrta metakarpalna, bila je spiralna po cijeloj dužini tako da su trebali staviti unutra vijak i tu sam izgubio još mjesec i nešto dana, rekao je Rok za početak i nastavio:

- Izgubio sam podosta na što nisam naviknuo jer to su mi bile neke prve ozbiljnije ozljede u dugogodišnjoj karijeri. Malo mi jesu poremetile ritam, ali na kraju sam se vratio u odličnoj formi, imao sam prostora za rad na nekim osnovnim stvarima. Kada sam imao ozlijeđenu ruku, izrazito sam radio na nogama, a kada je bila noga onda sam radio na gornjem dijelu tijela. Sve u svemu, jedna lijepa trogodišnja priča gdje sam napredovao kao igrač i kao osoba, imam te tri sezone stvarno kvalitetno odrađene. Upoznao sam puno dobrih ljudi prije svega i košarkaških stručnjaka i ostala su prijateljstva koja će nadam se ostati za cijeli život.


Ugovor je istekao, najavio si odlazak u novi klub, imaš li već nekih konkretnih planova, ponuda?

- Konkretnih nemam, imam nekih ideja i razgovora. To je većinom stvar agenta, manje mene. Odlučili smo se na taj novi iskorak i nakon dugo vremena sam slobodan igrač na tržištu i nadam se da će se u narednih mjesec dana nešto više riješiti i da će se tada znati više.

Rok nema neku posebnu želju gdje bi htio igrati u idućoj sezoni, mnogo su mu važnije ambicije kluba koji bi ga htio imati u svojem sastavu.

- Prva stvar koju gledam je ambicija kluba, roster i koji su ciljevi kluba. Sve drugo dolazi iza toga. Želim se boriti za titulu u kojoj god to bilo ligi.

Tijekom sezone dobio si za suigrača Josha Bostica iz Zadra koji je odigrao maestralno što mu je na kraju donijelo ponudu Sassarija. Bili ste u dobrim odnosima, snimio si i poruku podrške za KK Zadar s njim uoči završnice Kupa Krešimir Ćosić.

- Bostic je bio pun nekih dojmova u Zadru, stvarno je puno prepričavao za to vrijeme što je bio dolje. Ostavio je dobar dojam, došao je u Sassari, trebalo mu je neko vrijeme prilagodbe, nije se u početku odmah snašao jer je liga ipak malo brža i agresivnija. Poslije je uhvatio svoj ritam i imao korektnu sezonu. Drago mi je da je Zadar ostavio na njega pozitivan dojam i da pozitivno priča. Mislim da je to uvijek lijepo za čuti.   

Tu smo završili sa klupskom sezonom i prebacili se na trenutne teme, ove reprezentativne. Reprezentacija se priprema za dvije ključne utakmice protiv Italije i Rumunjske. Atmosfera je prema viđenom jako dobra.

- Ima dosta novih momaka, dosta mladih koji su tu po prvi puta. Atmosfera je super, mislim da ovaj Coaching Staff na čelu sa Zulom to odrađuje super. Imaju iskustva, imaju utakmica u nogama, znaju kako nas pripremiti. Na nama iskusnim igračima je tu da pružimo mladima ruku, da im pomognemo u trenucima kada treba sa savjetom ili primjerom, ali i da pomažemo onima koji to žele. Mislim da reprezentacija treba biti stvar htijenja i volje, a onda smo mi stariji tu da pomognemo.

Prošli ciklus ili prozor kvalifikacija kako se to danas popularno naziva prošao je bez Roka i Marka Popovića, koji su bili uz reprezentaciju u Zadru, ali nisu mogli igrati zbog ozljeda. Dojam je takav, da je barem jedan od njih bio tamo, Hrvatska bi sada imala pobjedu više.

- Žao mi je što Marko i ja nismo mogli igrati, bili smo prisutni, ali nismo mogli pomoći na terenu. Mislim da je puno gore gledati utakmice sa strane nego biti sudionik utakmice. Nije bilo lako, međutim u situaciji smo u kakvoj jesmo. Igramo dvije utakmice u kojima trebamo tražiti pobjedu. 

Osvrnuo se tada na iduće dvije utakmice, a posebno na Italiju gdje najbolje od svih poznaje situaciju, ali i igrače dok Rumunjsku vodi Zare Markovski, trener koji je došao u njegov Sassari pod kraj sezone.

- Italija je jedna vrlo respektabilna ekipa, imaju respektabilnu ligu. Govore da im neće igrati Euroligaški igrači, ali igrat će im vjerojatno Hackett, igrat će Fontecchio koji je igrač Milana, igra Pascolo igra Abass koji su svi igrači Milana. Sve su to kvalitetni igrači, finale Champions lige igrali su Venezia i Avellino, dva talijanska kluba. Poznajem sve igrače, ima dosta pod navodnicima “no name“ igrača, ali u Italiji su to sve vrlo dobri i korisni igrači koji traže svoje mjesto na tržištu i željni su dokazivanja tako da neće biti lagana utakmica. Poslije toga igramo s Rumunjskom što bi svakako trebala biti lakša utakmica uz sav respekt, međutim manje su talentirani, vođeni su stručnjakom Zarom Markovskim koji je meni bio trener zadnjih pet kola. Mislim da na kraju mi moramo ući u jednu i drugu utakmicu fanatični, željni i voljni pobjede i želja mora biti ta koja će biti na našoj strani. Ne mogu oni imati više želje od nas, to je prvi preduvjet da bi se uopće  moglo razmišljati o pobjedi.

Dotaklismo se i KK Zadra, povratak u matični klub još uvijek nije realan, ali Rok cijelo vrijeme prati zbivanja u Gradu košarke.

- Još uvijek nije realno za očekivati, Zadar je uvijek Zadar i ima posebno mjesto u mojem srcu. Pratim sve, košarkaški sam fanatik, volim košarku tako ne da pratim samo Hrvatsku ligu, pratim Euroligu skoro svaku utakmicu, pratim Eurocup, nešto manje NBA, ali što se tiče Europe mislim da poznajem skoro sve lige, klubove i igrače. Tako pratim i ABA ligu i HT Premijer ligu i pratim Zadar naravno, kada god stignem.

Za kraj dodajmo kako Rok svoje slobodno vrijeme na pripremama krati s čim je više odmora moguće, dobro spava na međimurskoj klimi i ne bodu ga komarci za razliku od suigrača mu, Tomislava Zubčića koji očito ima krivu krvnu grupu. Također voli čitati knjige, trenutno je košarkaška tema na repertoaru, Coach K (Mike Krzyzewski).