Hrvatska
Roko Badžim u najboljoj petorci Europskog prvenstva

Roko Badžim u najboljoj petorci Europskog prvenstva

Autor: Paulo Sarić

Novi igrač Union Olimpije predvodio je hrvatsku reprezentaciju u povratku u A diviziju europske košarke.

Kapetan hrvatske reprezentacije do 20 godina koja je prije dva dana osvojila srebro na Europskom prvenstvu B divizije u rumunjskoj Oradei, Roko Badžim, izabran je u najbolju petorku turnira prema izboru FIBA-e.

Mladi Šibenčanin koji je prije nekoliko tjedana potpisao ugovor sa slovenskim prvakom predvodio je našu reprezentaciju u poenima i skokovima, dok je po pitanu asistencija zaostajao tek za igračem KK Split Matom Kalajžićem. Badžim je natjecanje završio kao četvrti najbolji strijelac s 18 koševa u prosjeku uz 47.7 posto šuta, te je najefikasniji igrač iz prve petorke turnira. Upravo je Roko Badžim, uz kolegu iz vanjske linije Kalajžića, najzaslužniji za pobjedu Hrvatske nad Velikom Britanijom u polufinalu zahvaljujući kojoj je naša reprezentacija izborila povratak tamo gdje kvalitetom objektivno i pripada – u elitni razred europske košarke. Obojica su taj susret završila s 18 poena, čemu je naš kapetan dodao i šest skokova te pet asistencija.

Osim Badžima u najbolju petorku prvenstva izabrana su dva igrača domaće reprezentacije koja je na koncu trijumfirala svladavši u finalu upravo Hrvatsku rezultatom 80-67, Emanuel Cate i Nandor Kuti, a uz njih svoje su mjesto u među petoricom laureata pronašli i Britanac Akwasi Yeboah i Belgijanac Tim Lambrecht. Emanuel Cate je pritom izabran i za najkorisnijeg igrača čitavog turnira. Visoki Rumunj, koji je s 20 koševa i 14 skokova doprinio trijumfu svoje momčadi u finalu, posljednjih je šest utakmica prvenstva ostvarivao dvostruko-dvocifreni učinak, a prvenstvo je završio s prosjecima od 15.7 poena, 12.7 skokova te po 2.5 asistencije i blokade po susretu.